Home » Cultură » Bob Dylan, singurul muzician care a primit Premiul Nobel. „Ai grijă de toate amintirile tale, nu le poți retrăi”

Bob Dylan, singurul muzician care a primit Premiul Nobel. „Ai grijă de toate amintirile tale, nu le poți retrăi”

Publicat: 21.02.2023

Bob Dylan (24 mai 1941) este unul dintre cei mai cunoscuți și mai îndrăgiți cântăreți contemporani. Poet și compozitor american, autorul a 39 de albume muzicale, Dylan este singurul muzician posesor al unui Premiu Nobel pentru Literatură (câștigat în 2016) „pentru crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiții a muzicii americane”.

Iate câteva lucruri care ar trebui reținute despre autorul unora dintre cele mai frumoase piese ale tuturor timpurilor „Blowing in the wind”, „Mr. Tambourine Man”, „Sad eyed lady of the lowlands”.

Numele lui real este Robert Allen Zimmerman. Bob Dylan e numele de scenă cu care a devenit cunoscut în toată lumea. A vândut peste 125 de milioane de albume.

Bob Dylan nu a participat la Woodstock în 1969

În ciuda succesului și al impactului cultural, niciunul dintre singleurile lui Dylan nu s-a aflat vreodată pe primul loc într-un top muzical important din UK sau SUA.

În urma unui sondaj efecutat între muzicieni, scriitori și academicieni, realizat cu ocazia împlinirii a 70 de ani de viață ai lui Dylan, cea mai votată melodie a lui s-a dovedit a fi „Like a Rolling Stone” (1965), pe care artistul a descris-o ca fiind cea mai sinceră și mai directă melodie a sa. Despre „Like a Rolling Stone”, Bruce Springsteen a spus că sună ca și cum „cineva a deschis ușa minții tale”.

În mod surprinzător pentru mulți, Bob Dylan nu a participat la festivalul de la Woodstock organizat în 1969. Chiar dacă era rezident Woodstock (festivalul se ținea la aproximativ 40 de mile distanță), Dylan a acceptat o altă ofertă – 35.000 de lire sterline – pentru a fi prezent la Isle of Wight Festival – festival care a atras peste 150.000 de spectatori.

Dylan a fost primul care le-a făcut cunoștință membrilor The Beatles cu… marijuana.

Multe dintre melodiile sale sunt mai familiare publicului mainstream ca versiuni cover. De exemplu, versiunea interpretată de Adele pentru „Make You Feel My Love”, „Mr Tambourine Man a lui Byrds” și „All Along The Watchtower” de Jimi Hendrix. Dylan însuși a înregistrat coveruri ale melodiilor lui Frank Sinatra și Paul Simon.

Dylan are 17 case în SUA și alte câteva țări din lume

Artistul deține 10 premii Grammy, dintre care trei pentru albumul său „Time out of Mind” (lansat în 1997), considerat de mulți critici muzicali a fi o reală revenire după o îndelungată criză artistică. În perioada dintre întregistrarea și lansarea pe piață a albumului, Bob Dylan a suferit de probleme cu inima.

Dylan s-a născut într-o familie de evrei din Duluth, Minnesota.

Printre idolii săi muzicali s-au numărat cântărețul country Hank Williams, artiștii blues Muddy Waters și John Lee Hooker și regele rock-n-roll-ului Elvis Presley.

Și-ar fi dorit ca în altă viață să fi fost soldat. În memoriile sale din 2004, Chronicles, scria că dintotdeauna s-a imaginat murind eroic pe un câmp de luptă decât într-un pat. În cartea sa, Dylan a dezvăluit că, în afară de Guthrie și grupul folk irlandez The Clancy Brothers, cele mai mari influențe asupra compoziției sale a fost legenda blues Robert Johnson.

A primit un dolar și un cheeseburger pentru a cânta la armonică

După ce și-a însușit, pentru scurt timp, numele de scenă Elston Gunn, muzicianul a ales să „devină” Dylan, inspirat fiind de numele poetului galez Dylan Thomas. În 1961 s-a mutat la New York pentru a lucra la visul său de a deveni o mare vedetă a muzicii internaționale.

O perioadă, a cântat în locații din cartierul Greenwich Village, cum ar fi Cafe Wha? și The Gaslight Cafe, acolo unde artiștii, la finalul fiecărei reprezentații, așteptau să fie plătiți într-un coș pe care-l țineau în mână. Despre această perioadă, Dylan spunea că la un moment dat a primit un dolar și un cheeseburger pentru a cânta la armonică toată după-amiaza alături de un alt solist. În octombrie 1961, Bob Dylan a semnat un contract important cu Columbia Records, lansând primul său album în 1962. În 2022, Dylan a sărbătorit 60 de ani de colaborare cu casa de discuri americană fondată în 1888.

La începutul carierei sale, obișnuia să inventeze povești despre trecutul său, spunându-le jurnaliștilor și prezentatorilor de radio că este orfan, a trăit în New Mexico și obișnuia să călătorească cu un grup de circari.

Albumul său de debut omonim a inclus în mare parte coveruri folk și blues, printre care „The House of the Rising Sun”. „Blowin’ in the Wind”, piesa de deschidere a albumului, a fost melodia care l-a făcut celebru pe Dylan.  A participat la un marș organizat de Martin Luther King Jr, la Washington, în 1963. Protestul a strâns peste 200.000 de oameni care au manifestat împotriva războiului din Vietnam și a segregării rasiale.

O transformare a muzicii pop într-o formă de artă

Trilogia sa de albume blues folk rock mai abstracte și suprarealiste, „Bringing it All Back Home”, „Highway 61 Revisited” și „Blonde on Blonde” – a reprezentat o transformare a muzicii pop într-o formă de artă, așa cum declara și crticul literar și scriitorul Sean Latham care spunea că „cele mai apropiate paralele pe care le putem face, de fapt, nu sunt cu alte vedete pop, ci între Dylan și personalități precum Picasso ori James Joyce”.

În 1965, Dylan s-a căsătorit în secret cu modelul Sara Lownds. Cei doi au împreună cinci copii (unul dintre ei este provenit dintr-un mariaj anterior al Sarei). În 1975, albumul său „Blood on the Tracks” a fost inspirat de despărțirea de soția lui Sara.

Tot în 1975, alături de un grup eclectic de artiști din care au făcut parte poetul Allen Ginsberg, cântăreții Joan Baez, Joni Mitchell, Ramblin’ Jack Elliott și violonistul Scarlet Rivera, Dylan a pornit într-un turneu prin SUA și Canada, numit „The Rolling Thunder Revue”. Regizorul Martin Scorsese a realizat un film documentar pornit de la subiectul acestui turneu, iar în 2019 filmul, „The Rolling Thunder Revue” a fost lansat pe Netflix.

A scris piesa „Wanted Man”, alături de Johnny Cash care a debutat cu această melodie în direct, într-un spectacol pe care l-a ținut în 1969 la închisoarea San Quentin.

Dylan a avut o perioadă de revelație creștină

La sfârșitul anilor 1970, Dylan a avut o perioadă de revelație creștină, în urma divorțului său de Sara, asta după ce un fan a aruncat o cruciuliță de argint pe scena pe care concerta. A urmat un botez, după care a lansat câteva albume cu cântece gospel contemporane. Legat de credință, Dylan spunea „găsesc religia și filozofia în muzică și nicăieri altundeva. Nu ader la rabini, predicatori, evangheliști și așa mai departe. Am învățat mai multe din cântece decât am învățat de la oricare dintre aceste entități”.

În 1986, Dylan s-a căsătorit cu Carolyn Dennis, cântăreața sa din backing vocal, și au avut o fiică împreună. Cei doi au divorțat în 1992. Această a doua căsătorie a fost un secret până în 2001, an în care Howard Sounes a publicat „Down the Highway: The life of Bo Dylan”.

Dylan a primit o mulțime de premii de-a lungul carierei sale. Un Oscar pentru piesa din filmul „Lucrurile s-au schimbat”, un Premiu Pulitzer, președintele american Barack Obama i-a acordat „Medalia prezidențială a libertății” și Premiul Nobel pentru Literatură.

În 2020, Bob Dylan a lansat albumul „Rough and Rowdy Ways”, iar în 2021, „Girl From The North Country Original Broadway Cast Recording”.

Sursa: 

https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-56716269

Vă mai recomandăm să citiți și:

O familie de Nobel! Irene Curie, fiica cercetătoarei Marie Curie, laureată a Premiului Nobel pentru Chimie

Un laureat Nobel a înfuriat pe toată lumea după ce a explicat cum trebuie gătite pastele

John Nash, matematicianul schizofrenic laureat al Premiului Nobel

Henry Kissinger, un laureat Nobel contestat

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii