Frank Lloyd Wright (1867 – 1959) a fost un cunoscut și apreciat arhitect american care a proiectat peste 1000 de structuri în cariera sa ce a însumat 70 de ani de creativitate arhitecturală.
Wright este întemeietorul arhitecturii organice, stil și filosofie ce reprezintă o îmbinare a mediului înconjurător cu arhitecturile proiectate.
De-a lungul prolificei sale cariere, Frank Lloyd Wright a adus arhitectura americană în prim-plan, creațiile sale vizionare fiind puternic influențate de lumea naturală, îmbrățișând în același timp capacitatea tehnologiei de a face designul accesibil tuturor.
Wright și-a adus contribuția în ceea ce privește clădirile sale și prin modificările și decorațiunile de interior, creând mobilier și alte elemente personalizate, cum ar fi vitraliile, pentru a îmbunătăți designul general. Cele mai emblematice structuri ale sale, cum ar fi Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York și Fallingwater din Pennsylvania, sunt acum desemnate ca fiind repere istorice și atrag vizitatori din întreaga lume.
Pe lângă casele sale, Wright a proiectat birouri inovatoare, școli, biserici, hoteluri, muzee și zgârie-nori. A scris 20 de cărți despre arhitectură, a publicat articole în domeniu și a fost lector în cadrul unor facultăți de arhitectură atât din Statele Unite ale Americii cât și din Europa.
În 1991, Institutul American al Arhitecților l-a desemnat „cel mai mare arhitect american din toate timpurile”, iar în 2019, o selecție a operelor sale a devenit parte a Patrimoniul mondial.
Arhitectura este cel puţin forma geometrică a lucrurilor, a umanului şi a lumii sociale. La vârf este cadrul magic al realităţii pe care o putem atinge atunci când folosim ordinea lumii.
Arhitectura este triumful imaginaţiei Omului asupra materialelor, metodelor astfel ca omul să intre în posesia Pământului care îi aparţine.
Dar cu toate laudele și recunoașterea pe care Frank Lloyd Wright le-a strâns în cariera sa de 70 de ani, arhitectul a fost în egală măsură un personaj controversat.
Cu trei soții, amante și opt copii (șapte biologici, unul adoptat), Wright a avut o viață personală destul de tumultoasă nelipsită de evenimente care deseori au ajuns inclusiv pe paginile ziarelor. Divorțuri, scandaluri, pensii alimentare, aventuri, accidente tragice.
În autobiografia sa, Wright pomenește despre modul în care mama lui i-a profețit viitorul ca arhitect, decorându-i grădinița cu tot felul de clădiri pentru a-l inspira și încuraja pe copil în această direcție. Mai mult, ea i-a cumpărat un set de blocuri educaționale pe care le văzuse într-o expoziție (create de Friedrich Wilhelm August Frobel și cunoscute sub numele de Cadouri Froebel) care au fost introduse cu succes în activitățile grădiniței.
„Câțiva ani am stat la masa de la grădiniță și m-am jucat cu sfera, cubul și triunghiul – aceste blocuri netede făcute din lemn de arțar. Le simt în mâini chiar și azi”.
În decursul vieții sale, Wright a proiectat lucrări arhitecturale peste tot în lume, începând cu Statele Unite ale Americii și continuând cu Japona și Canada, o parte dintre proiectele sale fiind finalizate inclusiv după moartea lui.
În 1937 a fost invitat la Moscova pentru a participa în cadrul primului congres al arhitecților ruși, discursurile sale pe teme arhitecturale se crede că ar fi avut anumite efecte și influențe în arhitectura comunistă.
Elementele stilistice ale acestei școli includ acoperișuri plate, spații deschise, linii orizontale și materiale locale. Stilul Prairie avea ca scop integrarea în peisajul natural al zonei în care se aflau construcțiile.
Printre cele mai cunoscute lucrări ale lui Wright se numără Casa Guggenheim din New York și Casa Fallingwater din Pennsylvania.
Casa lui Wright din Wisconsin numită Taliesin a fost subiectul unor controverse încă de la construcția ei în anul 1911. Se spune că Wright și-ar fi lăsat, la un moment dat, soția împreună cu șase copii să locuiască alături de amanta lui, Martha Mamah Brothwick. Pe 15 septembrie 1914, servitorul lui Wright, Julian Carlton, a dat foc casei împiedicându-i pe toți cei care încercau să scape. Wright se afla în Chicago la momentul tragediei. Au reușit să scape doar două persoane, printre cele șapte victime ale incendiului aflându-se amanta arhitectului și cei doi copii ai ei.
Pasiunea lui Frank Lloyd Wright pentru arhitectura organică a fost parțial inspirată din adorația pe care o avea față de arhitectura japoneză, termenul referindu-se la încercarea de a găsi echilibrul perfect între om, natură și design. Spre deosebire de o clădire care eclipsează sau domină natura, mediul în care ea se află, estetica lui Wright a încercat să armonizeze și să asimileze diverse elemente naturale – făcând aproape ca structura să pară ca și cum ar fi crescut din pământ, ca și cum ar fi fost o extensie a naturii. Fallingwater, situată în Mill Run, Pennsylvania, este una dintre cele mai faimoase case realizate în stilul arhitectural organic al lui Wright.
Orice mare arhitect este – în mod necesar – un mare poet. El trebuie să fie un măreţ şi original interpret al timpului său, zilelor sale, vârstei sale.
După ce a intrat în atenția lui, în toamna anului 1915, împăratul Japoniei o trimis o delegație de oficiali și arhitecți pentru a-l întâlni pe Wright în vederea discutării unui plan de construcție în Tokio a unui hotel, proiect ce valora peste 4.500.000 de dolari. Schițele i-au fost acceptate, iar Wright a mers în Japonia pentru a supraveghea construcția hotelului. Pentru că Japonia se confrunta cu o problemă frecventă – cutremurele – Wright a proiectat Hotelul Imperial astfel încât instalațiile să nu se rupă, în caz de cutremur, cablurile electrice fiind amplasate în așa fel încât să nu provoace scurtcircuite, iar podelele și pereții aveau o structură flexibilă. Hotelul a fost finalizat în 1922.
Un an mai târziu, au avut loc cutremure puternice care au zguduit Tokyo și Yokohama, cutremure în urma cărora au murit aproape 100.000 de persoane.
La câteva zile după aceea, când a fost din nou posibilă comunicarea dintre Tokyo și lumea exterioară, s-a aflat că singura structură de mare amploare care a supraviețuit dezastrului a fost Hotelul Imperial. Unul dintre cele mai mari comisioane pe care le-a primit Wright în cariera sa de arhitect a fost suma de 10.000.000 de dolari pentru Florida Southern College din Lakewood. Proiectul a fost început în 1936 și a fost finalizat în 1960.
Frank Lloyd Wright a murit pe 9 aprilie 1959, la vârsta de 89 de ani.
Surse:
https://archive.nytimes.com/www.nytimes.com/learning/general/onthisday/bday/0608.html
https://www.britannica.com/biography/Frank-Lloyd-Wright
Paco Rabanne, arhitectul devenit creator de modă
Peșterile Guyaju sau „Templul de aur”, o minune a naturii și a arhitecturii
Stilul gotic, curentul arhitectural conceput pentru a aduce lumina în viețile oamenilor