Cu toții suntem familiari cu acești doi termeni și, de multe ori, îi folosim interschimbabil. Dar care este diferența dintre vegan și vegetarian?
Diferența dintre vegan și vegetarian este că un vegetarian nu mănâncă niciun fel de carne de animale, cum ar fi carnea de porc, de pasăre sau de pește.
Un vegan, în schimb, este un vegetarian mai strict, care evită în plus și lactatele, ouăle și orice alte ingrediente derivate de la animale.
Dietele vegetariene există încă din anul 700 î.Hr. Există mai multe tipuri, iar oamenii le practică din mai multe motive. Acestea includ sănătatea, etica, ecologismul și religia.
Dietele vegane au apărut ceva mai recent, dar sunt foarte mediatizate.
Potrivit Societății Vegetariene, un vegetarian este o persoană care nu mănâncă carne de porc, de pasăre, vânat, pește, crustacee sau produse secundare ale sacrificării animalelor. Dietele vegetariene conțin diferite niveluri de fructe, legume, cereale, leguminoase, nuci și semințe. Includerea lactatelor, mierii și ouălor depinde de tipul de dietă care este urmată.
Cele mai comune tipuri de vegetarieni includ: vegetarieni lacto-ovo, acei vegetarieni care evită orice carne de animal, dar consumă lactate și produse din ouă; lactovegetarieni, vegetarieni care evită carnea de animale și ouăle, dar consumă produse lactate; ovovegetarieni, vegetarieni care evită toate produsele de origine animală, cu excepția ouălor; vegani, vegetarieni care evită toate produsele din carne de animale, dar și pe cele de origine animală.
Oamenii care nu mănâncă carne de porc sau de pasăre, dar consumă pește sunt considerați pescatarieni, în timp ce vegetarienii parțial sunt adesea numiți flexitarieni.
Deși uneori sunt considerați vegetarieni, pescatarienii și flexitarienii mănâncă carne de animal. Deci tehnic nu se încadrează în definiția vegetarianismului, potrivit Health Line.
O dietă vegană poate fi privită ca cea mai strictă formă de vegetarianism. Veganismul este definit în prezent de către Societatea Vegană ca un mod de viață care încearcă să excludă pe cât posibil toate formele de exploatare și de cruzime față de animale. Veganismul include exploatarea atât pentru alimente, cât și pentru alte scopuri.
Așadar, o dietă vegană nu exclude numai carnea de animale, ci și lactatele, ouăle și alte ingrediente care provin de la animale. Acestea includ: gelatina, mierea, carminul, pepsina, şelacul, albumina, zerul, cazeina și unele forme de vitamina D3.
Vegetarienii și veganii evită adesea să mănânce produse de origine animală din motive similare. Cea mai mare diferență este gradul în care consideră produsele de origine animală acceptabile.
De exemplu, atât veganii, cât și vegetarienii pot exclude carnea din dieta lor din motive de sănătate sau de mediu.
Veganii aleg, de asemenea, să evite toate subprodusele de origine animală, deoarece cred că acestea au cel mai mare impact asupra sănătății lor și asupra mediului.
Din punct de vedere etic, vegetarienii se opun uciderii animalelor pentru hrană, dar în general consideră acceptabil consumul de subproduse de origine animala precum laptele și ouăle, atât timp cât animalele sunt ținute în condiții adecvate.
Pe de altă parte, veganii cred că animalele au dreptul de a nu fi folosite de oameni, fie că este vorba de mâncare, îmbrăcăminte, știință sau divertisment.
Ca urmare, ei caută să evite toate subprodusele de origine animală, indiferent de condițiile în care animalele sunt crescute sau adăpostite.
Dorința de a evita toate formele de exploatare a animalelor este motivul pentru care veganii aleg să renunțe la lactate și ouă, produse pe care mulți vegetarieni nu au nicio problemă să le consume.
Alcoolul afectează „aproape fiecare organ”. Cum trecem mai ușor peste mahmureală?
Mărci populare de ciocolată neagră conțin metale grele periculoase
Un îndulcitor popular a fost asociat cu anxietate crescută la șoareci
O dietă săracă în grăsimi ar putea fi cheia pentru a opri dezvoltarea cancerului