Home » Cultură » Berlin Unterwelten sau Berlinul din subteran. Ce ascund zecile de tuneluri, buncăre și canale?

Berlin Unterwelten sau Berlinul din subteran. Ce ascund zecile de tuneluri, buncăre și canale?

Publicat: 12.01.2023

Un proiect ambițios din Berlin aduce oamenii în subteran, pentru a le arăta fascinanta și tulburătoarea viață din adâncurile capitalei Germaniei. Vizitatorii pornesc într-o călătorie în timp și pot astfel cunoaște adăposturile antiaeriene din al Doilea Război Mondial și tunelurile prin care oamenii evadau din Germania de Est.

Este un sentiment straniu atunci când intri într-un buncăr întunecat, pe jumătate distrus de explozii și unde se văd bucăți din trepte și cabluri atârnând de pereți. Iar senzațiile devin și mai apăsătoare pe măsură ce te plimbi prin moloz și ocolești găurile întunecate din podea, adânci de câțiva metri.

În paralel, devine de-a dreptul tulburător când te ghemuiești într-un buncăr antiaerian și experimentezi o situație care a fost reală în urmă cu mulți ani.

În subteran se aflau și spitale improvizate sau spații pentru mame și copii

Acestea sunt doar câteva dintre exemplele unei experiențe unice pe care Berliner Unterwelten (Berlinul Subteran) o oferă vizitatorilor. Este vorba despre un muzeu care oferă tururi ghidate în unele dintre cele mai importante structuri de sub pământ care se află acum în capitala Germaniei. Aici sunt incluse buncăre, stații de metrou abandonate, adăposturi antiaeriene din Al Doilea Război Mondial și tuneluri prin care oamenii fugeau pe furiș din Germania de Est în timpul Războiului Rece.

Totodată, publicul poate vedea și spitalele improvizate sub pământ, dar și buncăre pentru mame și copii sau chiar diverse fabrici, informează AtlasObscura.

Berliner Unterwelten a fost fondat în anul 1997 pentru a explora, documenta și conserva arhitectura subterană a orașului. Organizația are baza într-un fost buncăr antiaerian din stația de metrou Gesundbrunnen, transformat acum în muzeu (Unterwelten Museum).

Berlinul, la fel de bogat în istorie și sub pământ

Buncărul a fost reabilitat de grupul care a pus bazele muzeului, fiind însă păstrată structura originală. Iar la o adâncime de 4 nivele sub capitala Germaniei se află zeci de buncăre, tuneluri, pasarele, canale, rute ale sistemului poștal pneumatic, camere de depozitare, încăperi pentru bombe și muniție, dar și stații de metrou abandonate. Asta arată că Berlin, atât de plin de istorie la suprafață, are foarte multe de spus și despre adâncuri.

Aici sunt acum expoziții cu documentație despre tot ceea ce presupuneau buncărele: de la stadiul de moloz, bombe, muniție, măști de gaze, până la distrugerile din Al Doilea Război Mondial. De asemenea, Berliner Unterwelten a identificat un fond de documente uriaș despre sclavii muncitori. Unii dintre ei au fost identificați și despăgubiți; ulterior, a fost organizată o expoziție despre muncitorii sclavi din capitala Germaniei. Una dintre expoziții este dedicată și „Germaniei” gândite de Hitler, o viziune utopică a Fuhrerului prin care își dorea reconstruirea Berlinului (expoziția arată că proiectul nu era doar o utopie).

Una dintre misiunile constante ale proiectului Berliner Unterwelten este aceea de a conserva zonele din subteran. Până acum, au fost organizate săpături pentru a scoate la iveală și prezenta publicului multe astfel de spații, inclusiv buncăre pe jumătate distruse.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase