Bine de știut! Imaculata Concepție nu înseamnă ce credem noi că înseamnă
Nu trebuie să fii de confesiune catolică pentru a fi auzit vreodată concepția de Imaculata Concepție (sau Neprihănită zămislire), deoarece referințele sunt întâlnite în varii situații, inclusiv în cultura pop sau în politică.
Chiar și în primul sezon al serialului „Glee” (2009), personajul Puck (interpretat de actorul Mark Salling) îi răspunde colegei sale Quinn (rol interpretat de actrița Diana Agron), după refuzul ei de a recunoaște că el este tatăl copilului ei, prin replica: „Ei bine, vom anunța Vaticanul. Avem de-a face cu încă o Imaculata Concepție”.
Iar criticii filmului „Jane the Virgin” (2014) au descris, de asemenea, producția ca fiind o reinterpretare modernă a conceptului Imaculatei Concepții.
Termenul, folosit eronat în special în filme
Însă având în vedere aceste exemple este observată o problemă, spun experții: tema este folosită în mod eronat. Există o idee greșită potrivit căreia Imaculata Concepție se referă la tema promovată în cadrul confesiunii romano-catolice, care spune că Fecioara Maria l-a zămislit pe Iisus Hristos fără a fi avut deloc relații intime. Însă aceasta este credința din jurul conceptului religios Preacurata Născătoare de Dumnezeu, potrivit HuffPost.
„Preacurata Născătoare se referă la nașterea lui Iisus dintr-o femeie virgină. Nașterea Lui este una miraculoasă, pentru că Maria a conceput un copil fără a avea relații sexuale cu un bărbat”, a spus James Martin, un preot iezuit și autorul unor lucrări de profil.
În aceste condiții, Imaculata Concepție se referă la conceperea Mariei în pântecele mamei sale, Sfânta Ana. Ideea este aceea că Maria a fost concepută fără urmă de păcat originar sau născută fără păcatul originar (termenul se referă la păcatul neascultării lui Adam prin mușcarea din mărul interzis).
În anul 1854, Papa Pius al IX-lea a proclamat dogma Imaculatei Concepții și a stabilit: „Preabinecuvântata Fecioară Maria a fost, din primul moment al concepției sale, printr-o grație și un privilegiu al Domnului atotputernic și prin virtutea viitoarelor merite ale lui Iisus Cristos, salvatorul neamului omenesc, scutită de orice urmă de păcat originar”. Având în vedere aceste rânduri, Imaculata Concepție nu este despre modul în care Iisus a fost conceput.
Cum apare confuzia și de ce încurcă oamenii termenii?
Iar utilizarea eronată a termenului este des întâlnită.
„S-a dovedit a fi foarte confuz pentru oameni, poate pentru că ambele credințe au de-a face cu concepția. Însă într-unul dintre cazuri este vorba despre cum a fost concepută Maria fără păcatul originar, iar în celălalt caz este despre concepția lui Iisus Hristos fără ca Maria să fi avut relații sexuale. Și nici nu este simplificată situația, mai ales că citind în Evanghelie Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri aflăm povestea Bunei Vestiri din Evanghelia după Luca, adică atunci când Arhanghelul Gabriel o anunță pe Maria că va da naștere unui copil. Asta chiar încurcă oamenii”, a mai explicat preotul Martin.
Desigur, termenii nu sunt complet diferiți. Credința care spune că Maria a fost născută fără păcatul originar este legată de ideea că ea va deveni mama neprihănită a lui Iisus Hristos.
„Ambele idei au de-a face cu concepția, desigur, dar și cu lucrările harului lui Dumnezeu”, a mai notat James Martin.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Principalul motiv pentru care femeile și bărbații aleg să divorțeze
Femeile pot mirosi bărbații singuri și pe cei însurați, la propriu
De ce bărbații îmbătrânesc mai repede decât femeile?
Un detaliu ascuns aproape 160 de ani într-un tablou de Cézanne a ieșit abia acum la iveală