Unul dintre cei mai mari artiști ai lumii, Leonardo da Vinci, a declanșat discuții controversate pe tema orientării sale sexuale. A fost sau nu homosexual? S-a iubit sau nu cu doi dintre asistenții săi? Mai mulți istorici, biografi și cercetători au comentat subiectul.
Sunt deja cunoscute interesele aparte pe care da Vinci le-a avut, de-a lungul vieții sale, pentru anatomia corpului uman, fascinația pentru zbor, mașinării de război, făcând schițe și desene, inventând diverse aparate.
Însă mult mai cunoscute sunt, cu siguranță, talentul și invovațiile din artă, dar și reputația pe care a avut-o de a lăsa neterminate tot felul de proiecte. Dar ce se știe despre viața sa privată, pasională, despre iubirile lui?
Leonardo da Vinci nu a lăsat în urma lui niciun jurnal, nicio scrisoare în care să noteze detalii despre aceste aspecte ale vieții sale. Preocupările lui convergeau către lumea din exterior și deloc către cea a trăirilor sale interioare. Cu toate acestea, mai mulți scriitori, de la biograful din secolul al XVI-lea Giorgio Vasari la Sigmund Freud, au cercetat miile de pagini cu notițe lăsate de Leonardo în căutare de indicii.
La 500 de ani de la moartea sa, după o perioadă de cercetări, analize, expoziții care au celebrat arta, invențiile, știința și ideile sale, un nou studiu despre Leonardo da Vinci aduce în discuție amănunte despre latura privată a maestrului renascentist în care personajele centrale sunt doi dintre asistenții săi, Gian Giacomo Caprotti – cunoscut ca Salaí alias „Micul Diavol” și Francesco Melzi. Caprotti, provenit dintr-un mediu sărac, a intrat în atelierul lui da Vinci când maestrul avea 30 de ani, iar Gian doar 10. Studiile au scos la iveală faptul că băiatul era cauzator de tot felul de probleme.
Într-o scrisoare pe care Leonardo i-o adresase tatălui băiatului, acesta spune: „Mi-au fost făcute pe măsura potrivită două cămăși, o pereche de pantaloni și o jachetă, iar când am pus banii deoparte pentru a le plăti, mi-a furat banii din portofel și nu am reușit să-l fac să mărturisească, deși sunt ferm convins de acest lucru”. Cu altă ocazie, tot da Vinci se referea la Salai ca fiind „hoț, mincinos, încăpățânat și gurmand”. Cu toate acestea, Caprotti (Salai) și-a petrecut aproape 25 de ani în compania lui da Vinci.
Cel de-al doilea asistent, Francesco Melzi, a intrat în viața lui da Vinci în jurul anului 1505 și, spre deosebire de primul personaj, Salai, acesta provenea dintr-o familie nobiliară milaneză. Cu timpul, Melzi a devenit secretarul personal al lui Leonardo da Vinci și între cei doi, spun istoricii care au studiat cazul, s-ar fi dezvoltat o relație mai strânsă. Mai mult, tot conform acestui studiu, ar fi existat chiar și un triunghi amoros format din Leonardo și cei doi asistenți ai săi. Atunci când Leonardo da Vinci s-a mutat în Franța, ambii tineri asistenți l-au urmat, dar în 1519, anul în care a murit da Vinci, nu i-a fost alături decât Francesco Melzi.
„Din averea lui, Leonardo i-a lăsat lui Salai foarte puțin – jumătate din via sa, ceea ce este ciudat. Melzi, în schimb, a moștenit caietele lui Leonardo și multe dintre picturile sale. Se pare că în spatele acestor acțiuni a existat o adevărată dramă privată”. (Brian Mullin, libretist)
În descrierile despre Salaí și Melzi, amândoi sunt înfățișați ca fiind foarte atrăgători, Salai deseori fiind folosit drept model pentru picturile Bacchus și Sfântul Ioan Botezătorul.
„Leonardo îl desenează atât de mult pe Salaí, încât nu este greu de dedus că acesta a fost un fel de muză pentru artist”, spune Mills. „Toată lumea îl considera companionul lui Leonardo – îi cumpăra haine scumpe, călătoreau împreună, toată lumea vorbea despre frumusețea lui”.
Speculațiile pe tema orientărilor sexuale ale lui Leonardo da Vinci datează de secole. O scriere din anii 1560 a artistul Giovanni Paolo Lomazzo prezenta un dialog imaginar dintre Leonardo și sculptorul grec Phidias, în care acesta din urmă îl întreabă despre natura relației sale cu Salaí: „Poate te-ai jucat cu el acel joc pe la spate, joc care le place atât de mult florentinilor”. Leonardo răspunde afirmativ cu entuziasm.
Totuși, în 1910, Sigmund Freud a speculat că, în ciuda faptului că s-a înconjurat de tineri frumoși, homosexualitatea lui Leonardo a fost mai degrabă latentă decât activă. Dar părerile sunt controversate. O biografie recentă a lui Walter Isaacson îl descrie pe Leonardo da Vinci ca fiind „ilegitim, gay, vegetarian, stângaci, ușor de distras și uneori eretic”.
„Relațiile de acest gen între bărbații maturi și băieții adolescenți erau destul de frecvente în lumea de atunci. În perioada în care Leonardo a trăit la Florența, la începutul carierei sale, relațiile homosexuale erau atât de răspândite încât termenul Florenzer devenise parte a argoului german pentru relațiile de același sex. Cu toate acestea, în încercarea de a controla practica, autoritățile orașului încurajau locuitorii să o denunțe atunci când aflau despre ea.
Atunci când avea 23 de ani, Leonardo s-a numărat printre cei patru artiști acuzați public de sodomie. Însă nu se știe sigur dacă a intrat și la închisoare pentru asta”, spune Mullin. „Dar rușinea și umilința pe care le-a simțit în public l-ar fi putut determina să se întoarcă la sine”.
Surse:
https://www.bbc.com/culture/article/20191107-the-men-who-leonardo-da-vinci-loved
Test de cultură generală. Câți ani a trăit Leonardo da Vinci?
De ce a fost Leonardo da Vinci un geniu? Viața artistului italian
Dieta lui Leonardo da Vinci. Ce mânca geniul Renașterii?
O lume ascunsă de bacterii și fungi, descoperită pe operele de artă ale lui Leonardo da Vinci