„Știți să faceți un cadou? Câteva sfaturi necesare pentru știutori și neștiutori”, publicate în… 1938. Unele sunt valabile și acum
În numărul 623 din 27 decembrie 1938, populara revistă „Realitatea Ilustrată” publica un amplu articol despre modul în care trebuie făcut un cadou de Crăciun. De unde trebuie să te inspiri în alegerea cadoului? Cum trebuie să îl împachetezi ținând cont de cadou, dar și de buget? Există răspunsuri la toate aceste întrebări. Mai mult, ca un bonus, „Realitatea Ilustrată” oferea și o serie de sfaturi pentru modul în care trebuie organizată masa și petrecerea de Revelion. Și dacă toate acestea vi se par insuficiente, există și câteva sfaturi despre cum trebuie să vă comportați cu cei care nu știu să danseze la petrecerea de Revelion.
Poate gândiți că toate aceste sfaturi sunt prea vechi pentru lumea actuală, veți avea însă parte de multe surprize. Și dacă vorbim de surprize, trebuie în primul rând să începem cu mult așteptatele cadouri de Crăciun și cu pregătirile pentru ele:
„Să nu spuneți vreodată că renunțați la serbarea de Crăciun sau de Anul Nou, reducând darurile la strictul necesar. Să nu spuneți, de-asemenea, nu voi face pom de Crăciun pentru copii, căci sunt prea mici ca să-și dea seama, sau sunt prea mari ca să-i mai amuze. Știți foarte bine că din zorii zilei de 24 decembrie veți fi cuprins de o agitație bizară, o veselie pe care nu v-o puteți explica și că mai înainte ca întunericul să coboare pe străzi, după ce veți fi admirat vitrinele în care se ofereau daruri pentru sărbătoare, veți fi cuprins de remușcări şi de o nostalgie bizară, astfel că veți pătrunde în primul magazin din cale, pentru a improviza un pom de Crăciun sau un Revelion cu ce veți găsi”.
Revista le atrăgea atenția cititorilor că nu ar trebui să lase cumpărăturile pe final, dar și să fie cât mai darnici. „Mult mai bine ar fi să vă gândiți dinainte la micile plăceri ale sărbătorii. În definitiv, de ce s-ar amuza lumea numai prevăzând lucrurile triste şi dezagreabile? Din moment ce minunatul vis al sărbătorii pune stăpânire pe întregul glob hotărâți-vă să pregătiți, cu cel puțin câteva zile înainte, seara minunată, cheltuind, în măsura mijloacelor pe care le aveți şi dacă este să vă dau personal un sfat cheltuiți chiar oleacă mai mult decât puteți. Din moment ce-ți spui: fac poate o mică nebunie, te simți eliberat de preocupările plictisitoare, care ne stau ca o ghiulea agățată de picioare și te simți fraternizând cu fericirea nevinovată a poeților și a copiilor”.
Cum să alegeți un dar inspirat pentru Crăciun?
„Realitatea Ilustrată” îi sfătuia pe cititori ca, pentru alegerea darului de Crăciun, să fie inventivi, dar să se informeze și ce ar dori persoana care va primi cadoul. Dacă acest lucru era făcut, atunci șansele ca un cadou să fie apreciat creșteau foarte mult. Dar, mare atenție, dacă un bărbat dorea să facă cadou un parfum unei femei, atunci trebuia să fie musai pe gustul ei, de nu inabilitatea lui de a face cadouri era împărtășită „întregii lumi”.
„Departe de mine greșeala de a spune, ca atâția alții, că darul în sine nu interesează prea mult și că ceea ce interesează e de fapt felul în care-l prezinți. Socotesc că darul are și el însemnătatea sa. Ce dar să aleg? Își pun întrebarea cei mai mulți dintre oameni. Cum se poate pune o asemenea întrebare? E o copilărie. Alegeți totdeauna, fie că este vorba de un bărbat, o femeie sau un copil, obiectul inutil pe care a visat totdeauna să-l aibă, zicându-și că e o nebunie să cheltuiască banii pentru el. De bună seamă că ceea ce numim noi nebunie e ceva foarte relativ. Aşa, pe vremea când aveam vreo zece ani, îmi închipuiam că e un lux nemaipomenit, pe care nu mi-l voi putea permite niciodată, să-mi cumpăr un cuțitaș cu plasele de sidef, care costa vreo 20 lei. Pe vremea aceea, întregul meu capital era de 5 lei.
Puneți-vă întrebarea, care este obiectul visat de aceia cărora voiți să le faceți un dar. Cercetați bine care este slăbiciunea lor, trăzneala lor preferată. Dacă veți ști să aflați aceste puncte, fiți sigur că darul dv. va avea cel mai mare succes. De bună seamă că știi ce cadou să faci unei femei cochete, unui colecționar de mărci sau unui colecționar de pile de sticlă. Dacă aveți de gând să dăruiți prietenei dv. o sticlă de parfum, încercați să aflați care este parfumul ei preferat. Femeile au adevărate manii, în aceasta materie. Oferindu-i parfumul pe care-l întrebuințează de preferință, veți fi siguri de succes. De nu, faima inabilității dv. va face ocolul lumii”, scria „Realitatea Ilustrată”.
Împachetarea cadoului de Crăciun
Odată achiziționat cadoul, trebuia acordată o mare atenție împachetării lui, ambalajul trebuia să aibă un aspect vesel și plăcut, care să provoace zâmbete.
„Un dar trebuie să fie însă prezentat într-un chip agreabil. Pachetele cu darurile de sărbători trebuie să aibă un aspect vesel, plăcut, și să provoace zâmbetul atât al copiilor, cât și al bătrânilor. Pentru împachetat, folosiți, de preferință, hârtia în culori, eventual cu desene, legați pachetul cu șnururi frumoase și la urma urmei n-ar strica să lipiți chiar câteva poze pe hârtie.
Cu cât obiectul dăruit e mai valoros, cu atât trebuie să fie şi mai plăcută prezentarea lui. Dacă e vorba de un obiect care trebuie să fie dăruit într-o cutie, căptușiți cutia, pe dinăuntru, cel puțin cu hârtie de mătase colorată. Pentru cei care nu vor să cheltuiască prea mult, recomandăm să umple cutia cu confetti de toate culorile”.
Organizarea mesei de Anul Nou
Nici organizarea mesei de Anul Nou nu era un lucru simplu în anii ‘30 ai secolului trecut. Nici în prezent nu este. Trebuie respectate anumite condiții pentru ca masa să fie o reușită.
„Mai trebuie neapărat să atragem și atenția gospodinelor asupra felului în care trebuie să fie organizată și masa de sărbătoare. În primul rând, să se îngrijească de lumină. În mijlocul mesei, aranjați câteva sfeșnice cu lumânări colorate. E foarte decorativ și foarte plăcut ochiului. Un lucru însemnat pentru masa de sărbătoare e muzica. Radioul şi patefonul să constituie fondul discret al veseliei, să nu fie puse prea tare, astfel ca să stingherească conversațiile. Şi apoi vine dansul. Pentru dans nu e nevoie de spațiu prea mare, bineînțeles dacă nu sunt o sută de invitați”.
Totodată, nu trebuie uitați nici invitații care nu prea știu să danseze. „Masa de Anul Nou luați-o în patru sau cel mult șase persoane. Credeți oare că persoanele care-și petrec Anul Nou în localurile de noapte au mai mult spațiu la dispoziția lor? Gândiți-vă că acei dintre prietenii dv. care susțin că nu le place dansul nu dansează numai fiindcă nu știu să se miște cu prea multă grație pe parchet. Aveți un gest de devotament și resemnați-vă dansând chiar şi cu aceștia, deşi vă vor călca, din când în când pe picioare. Râdeți camaraderește chiar şi la o stângăcie, căci în felul acesta veți crea o atmosferă de veselie, de expansiune, astfel că toată lumea va păstra o amintire plăcută a nopții petrecută împreună”.
Revista „Realitatea Ilustrată” a fost în perioada interbelică una dintre cele mai citite publicații românești. Cu un conținut diversificat și amplu, revista avea să câștige repede inimile românilor. De la sfaturi de modă, până la reportaje internaționale, revista acoperea aproape toate domeniile ce îi interesau pe români.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Top 10 cele mai bune filme de Crăciun