Test de cultură generală. De ce țările scandinave sărbătoresc Crăciunul pe 24 decembrie?
Tradițiile de Crăciun variază dintr-o parte a globului în alta, iar unele dintre acestea ne-ar putea surprinde. Scandinavia este o zonă cu tradiții ciudate, aproape magice, iar țările scandinave sărbătoresc Crăciunul pe 24 decembrie.
Țările scandinave sărbătoresc Crăciunul pe 24 decembrie deoarece în acele părți ale lumii oamenii petrec în ajunul sărbătorilor.
Crăciunul este văzut tot ca o zi sfântă, însă, pe 25 decembrie oamenii merg doar la biserică și reflectă la însemnătatea acestei zile. Un alt motiv ar fi acela că, de-a lungul istoriei, o nouă zi începe imediat după lăsatul serii.
De ce țările scandinave sărbătoresc Crăciunul pe 24 decembrie?
După cum am menționat, în Scandinavia, o sărbătoare este celebrată în seara dinainte, nu în ziua propriu-zisă a sărbătorii.
De exemplu, solstițiul de vară este serbat în seara de ajun și nu în ziua în care se petrece; la fel și Ziua Tuturor Sfinților, când oamenii duc lumânări la mormintele membrilor familiei în seara dinaintea sărbătorii.
De aceea și Crăciunul este serbat în data de 24 decembrie. Oamenii se adună în familie, mănâncă și beau, și fac schimb de cadouri. În mod tradițional, un bărbat din familie se îmbracă în Moș Crăciun și le împarte cadouri copiilor. Legenda din țările scandinave spune că acesta nu coboară pe horn și nu mănâncă fursecuri cu lapte, precum în cultura americană și din alte țări, notează Scandinavia Facts.
Țările scandinave sărbătoresc Crăciunul pe 24 decembrie la ore diferite
Ora exactă a începerii petrecerii variază de la țară la țară, aceasta fiind ora 18 în Suedia, dar ora 17 în Norvegia. De obicei, clopoțeii anunță începerea festivităților. Barurile și alte afaceri sunt de obicei închise, iar oamenii se concentrează pe familiile lor.
Și mai ciudat decât faptul că scandinavii își petrec sărbătorile în seara de ajun este acela că, în Norvegia, se serbează Micul Crăciun, pe data de 23 decembrie. În această zi, oamenii se adună pentru a realiza preparate specifice de Crăciun, precum pinnekjøtt și rømmegrøt.
Unii oameni încep să-și împodobească bradul de Micul Crăciun, iar alții ascund toate măturile. Acest lucru simbolizează alungarea spiritelor rele, precum vrăjitoarele, despre care se știe că zboară pe mături.
Ce fac scandinavii în ziua de 25 decembrie?
După ce au petrecut în ziua de 24 decembrie, de Crăciun, oamenii se duc în liniște la biserică. Pentru a face acest lucru, ei se trezesc foarte devreme; în prezent, slujbele religioase încep la ora 7 dimineața, dar în trecutul îndepărtat începeau la ora 4.
În trecut, suedezii mergeau la biserică cu sania, purtând lumânări aprinse cu care să lumineze drumurile înghețate din diminețile de decembrie.
Această tradiție crea o procesiune frumoasă și solemnă. Călătoria era lentă, pentru ca oamenii să își poate vedea vecinii cum se îndreaptă către biserică. În schimb, la întoarcere, fiecare om se grăbea să ajungă acasă, deoarece se spunea că cine va ajunge primul va avea parte de recolte bogate în anul următor.
Unele tradiții s-au adaptat la vremurile moderne
Între timp, tradițiile s-au mai modernizat: oamenii din țările scandinave își petrec ziua uitându-se la filme de Crăciun, dintre care cel mai populare din Suedia este „Kalle Ankas Jul” („Din partea noastră, a tuturor, pentru voi toți, tr.). În Norvegia, oamenii se uită la „Flåklypa Grand Prix” și la „Tre nøtter til Askepott” („Trei dorințe pentru Cenușăreasa, tr.).
O altă tradiție dansatul și cântatul de cântece specifice în jurul bradului. Danezii apreciază foarte mult acest lucru, așa că un eventual vizitator s-ar putea trezi că este invitat la dans alături de familie.
Ce se mănâncă de Crăciun în țările nordice?
Pe lângă preparatele menționate anterior, există multe alte mâncăruri tradiționale de Crăciun. Danezii iubesc carnea de porc și, uneori, o complimentează cu carne de rață.
Suedezii, pe de altă parte, îi adaugă porcului carne de miel, somon și hering murat. Băutura preferată a acestora este berea.
Vă recomandăm să citiți și:
Baba Yaga, cel mai inteligent și complex personaj feminin din povești
Test de cultură generală. Care este cel mai populat oraș din lume?
Test de cultură generală. Unde ar fi trăit zeii din mitologia nordică?