Imaginea lui Moș Crăciun este asociată, de regulă, cu aceea a unui bătrânel simpatic, îmbrăcat în roșu, cu păr alb și barbă mare care coboară, eventual, pe coșurile caselor pentru a pătrunde în sufrageriile frumos decorate în spiritul Crăciunului acolo unde are misiunea de a lăsa cadouri.
Deși sub forma aceasta este reprezentat în multe cărți de povești, filme sau desene animate, nu peste tot în lume Moș Crăciun seamănă cu personajul mai sus descris și nici nu se numește la fel.
În Tările de Jos, echivalentul lui Moș Crăciun este Sinterklaas, o figură îndrăgită care are legătură cu Sfântul Nicolae, un episcop creștin grec din secolul al IV-lea. Sinterklaas este sărbătorit pe 6 decembrie, iar pe 5, în ajunul Sfântului Nicolae, oamenii oferă cadouri în special copiilor.
Legendele locale spun că Sinterklaas, care este tot un bătrân cu barbă albă și deasă, acoperit de o pelerină lungă și roșie, călărește pe un cal alb cunoscut sub numele de Amerigo, plimbându-se astfel pe străzile orașelor și poposind în fiecare casă răsplătind copiii pentru faptele și vorbele lor bune. Sinterklaas își are originea în Evul Mediu, sărbătoarea fiind creată pentru a veni în ajutorul celor mai săraci, transmite World Atlas.
În Italia, avem de-a face cu Befana, o bătrână legendară care le aduce daruri copiilor în fiecare an, în ajunul Bobotezei, în noaptea de 5 Ianuarie. În poveștile populare italiene, Befana, acoperită de un șal negru, călătorește nu pe un ren, nici pe un cal, dar pe o mătură. Se spune că bătrânica intră în casele oamenilor pe coș, la fel ca Moșul cel clasic, lăsând dulciuri și alte cadouri copiilor cuminți și funingine sau bulgări de cărbuni copiilor mai răuți. Befana mai este cunoscută și sub numele de Vrăjitoarea Crăciunului.
În folclorul european facem cunoștință cu Mikulas, o figură istorică similară Sfântului Nicolae. Legenda lui Mikulas își are originile în Ungaria, răspândindu-se apoi și în alte țări precum Polonia, Republica Cehă, Slovenia și Slovacia. Mikulas vine cu darurile pe 5 decembrie. Dulciuri și alte recompense drăguțe pentru copiii ascultători și linguri din lemn sau cartofi cruzi celor mai năzdrăvani (acestea din urmă fiind oferite de asistentul afurisit al lui Mikulas, domnul Krampusz).
În Finlanda îl întâlnim pe Joulupukki, un bătrân cu o barbă albă lungă, îmbrăcat în pantaloni din piele roșii și o haină de blană roșie, călătorind într-o sanie trasă de reni și trecând pe la toți copiii, pentru a le lăsa cadouri. Joulupukki are legătură cu legendele scandinave antice, reprezentând o figură mitică nordică, transformată de creștini în sărbătoarea Sfântului Nicolae. Pe soția lui Joulupukki o cheamă Joulumuori și, împreună cu asistenții săi numiți tonttu, Moș Crăciun finlandez trăiește și lucrează în Korvatunturi, Laponia.
În Islanda, Moș Crăciun este reprezentat de personajele Yule Lads (sau Yulemen) care, potrivit folclorului islandez, erau fiii lui Gryla și Leppaludi, troli ce-și duceau existența în munți. Yule Lads coborau din munți pentru a face farse sau a-i speria pe copiii obraznici fiind însoțiți de Yule Cat, un personaj fioros despre care se spunea că…voia să-i mănânce pe copiii care nu aveau hăinuțe noi. În zilele noastre, Yule Lads sunt reprezentați de 13 bărbați care călătoresc prin țară în timpul Crăciunului, oferind cadouri copiilor cuminți.
Germania îl are pe Krampus, un personaj popular și, în același timp, însoțitorul lui Moș Crăciun. Poveștile îl ilustrează pe Krampus ca fiind o creatură mitică cu coarne, „jumătate capră, jumătate demon”, având o limbă lungă bifurcată și care îi pedepsește pe copiii care nu au fost cuminți, spre deosebire de Moș Nicolae care este generos cu micuții ascultători, oferindu-le daruri frumoase. În unele interpretări, Krampus este considerat a fi fiul lui Hel din mitologia norvegiană, fiica lui Loki şi veghetoare peste tărâmul morţilor. Numele însoțitorului lui Moş Nicolae derivă din cuvântul german „krampen,” care înseamnă „gheară.”
În Iran, Amu Nowruz este o figură fictivă prezentă în poveștile populare. Cunoscut și sub numele de Papa Nowruz, se spune că Amu Nowruz apare la începutul primăverii, în fiecare an, fiind însoțit de Haji Firuz, un alt personaj imaginar, pentru a sărbători Noul An iranian. Amu Nowruz este înfățișat ca un bătrân cu părul argintiu, la fel ca și Moș Crăciun, cu o barbă lungă și albă, care îi vizitează pe copilași pentru a le lăsa tot felul de daruri. Haji Firuz, însoțitorul lui Amu, vesel și optimist, cântă la tamburină și cere daruri de la copii.
În Rusia, Ucraina și alte țări ale fostului bloc răsăritean, echivalentul lui Moș Crăciun este bătrânul Ded Moroz, îmbrăcat într-o haină grea și lungă din blană și purtând pe cap o căciulă tot de blană, acompaniat de toiagul său magic. Se spune că Ded Moroz își face apariția în noaptea de Anul Nou, fiind însoțit de nepoata sa, frumoasa Snegurochka, și aducând cadouri copiilor.
În Europa de Nord, perioada Crăciunului ne face cunoștință cu piticul Nisse, asemănător unui gnom de grădină, cu o barbă lungă și albă și purtând o șapcă conică. Potrivit folclorului, Nisse apare în timpul solstițiului de iarnă și în special de Crăciun lăsând cadourile în fața ușilor caselor. În ultimii ani, imaginea lui Nisse a fost transformată în cea a bine-cunoscutului Moș Crăciun.
În Europa Centrală, Moș Crăciun este Christkind sau Christkindl, înfățișat într-un copil cu părul scurt și blond, cu aripi de înger și care, de Crăciun, le aduce cadouri copiilor. O creație a lui Martin Luther, liderul Bisericii Protestante în secolul al XVI-lea, cu trimitere către pruncul Isus, mulți protestanți au adoptat acest aducător de cadouri, iar până în prezent, Christkindl este principalul aducător de cadouri chiar în multe țări catolice din America Latină.
Top 10 cele mai bune filme de Crăciun
Est-europenii își numără banii pentru Crăciun. Prețurile alimentelor cresc vertiginos
Un târg de Crăciun din România, pe locul trei în clasamentul celor mai frumoase astfel de târguri din Europa