Robin Williams, actorul care a râs, omul care a plâns

11 12. 2022, 09:30

Unde se duc oamenii buni atunci când se duc? Nu vom ști niciodată unde se duc oamenii buni atunci când se duc, la fel cum nu vom ști unde se duc oamenii, în general, atunci când părăsesc această lume.

Unora ne place să credem că dincolo de limitele vieții ne așteaptă pajiști verzi și lumi pline de fericire și împlinire veșnice, dar… întrebarea rămâne aceeași: unde se duc oamenii (buni) când se duc. Iar răspunsul nu poate fi decât „nu vom ști niciodată”.

Întâmplător, Robin Williams, actorul pe care ni-l amintim astăzi, a jucat în 1998 în drama O iubire fără șfârșit, film a cărui poveste experimenta, printre altele, aceste concepe: moartea, raiul, iadul și dragostea. Un film despre miracolele vieții și puterile nelimitate ale sufletului atunci când este supus unor emoții infinite și profunde.

„Oamenii buni ajung în iad deoarece nu se pot ierta pe ei înşişi”, avea să declare, la un moment dat, artistul.

Depresii de-o viață

Robin Williams (născut la 21 Iulie 1951 în Chicago și decedat la 11 august 2014 în California) a fost unul dintre cei mai îndrăgiți actori de comedie. Zâmbetul lui era senin, dar ochii parcă oglindeau mereu o tristețe delicată, despre care actorul nu vorbea niciodată. Cine ar fi bănuit durerile care-i chinuiau sufletul.

Cred că cei mai triști oameni se străduiesc întotdeauna să-i facă pe ceilalți fericiți pentru că știu cum e să te simți absolut lipsit de valoare și nu vor ca nimeni altcineva să mai simtă asta (Robin Williams) În cei 63 de ani de viață și 35 de carieră, îndrăgitul actor american Robin Williams a jucat în peste 70 de filme. În 1998 a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar în producția Good Will Hunting, fiind mai apoi nominalizat de trei ori pentru același premiu. În 1998 pentru rolul din Bună dimineața, Vietnam!, în 1990 pentru prestația din Cercul poeților dispăruți și în 1992 pentru Regele Pescar.

În timpul vieții, actorul s-a confruntat cu probleme legate de alcool și droguri, ceea ce, au concluzionat unii, i-ar fi afectat stările depresive de care a suferit în perioada dinaintea morții sale (și nu numai).

Începutul sfârșitului

Robin Williams a murit pe 11 august 2014, în locuința sa din California. S-a sinucis spânzurându-se cu o curea. Omul care ne făcea pe toți să râdem până la lacrimi suferea cumplit de depresie. Ajunsese captiv minții și trupului care, de la un moment dat. Gândurile nu-i mai dădeau pace, nu-l mai ascultau și îl chinuiau cumplit, actorul devenind, cu puțin timp înainte să moară, de nerecunoscut.

Extrem de sensibil, temător, izbucnea ușor în plâns, pe platourile de filmare nu se mai putea concentra, nu-și mai amintea replicile, suferea de insomnii, trecea prin stări de anxietate, începuse să aibă disconfort intestinal și, până la un diagnostic oficial, Robin Williams și apropiații trăiau într-o confuzie legată de stările și posibila boală de care suferea actorul.

Diagnostic greșit?

Pe 28 mai 2014, explicațiile date de medici în urma analizelor care i-au fost făcute au adus ceva lumină, dar veștile nu erau deloc încurajatoare. Robin Williams fusese diagnosticat cu Parkinson, o afecțiune degenerativă care atacă sistemul nervos central, afectând funcțiile motorii și cogniția și ducând în cele din urmă la moarte. Dar autopsia care i-a fost făcută după deces avea să dezvăluie că, de fapt, Robin Williams a murit din cauza bolii Lewy, o tulburare agresivă și incurabilă a creierului asociată cu un risc mare de sinucidere.  Ce este demența cu corpi Lewy?

Demența cu corpi Lewy este a doua cea mai răspândită formă de demență, după Alzheimer fiind cauzată de grupări de proteine care se formează în interiorul celulelor creierului, depozite numite corpi Lewy. Studiile încă nu au stabilit cu exactitate de ce se depun depozitele și cât afectează creierul, însă demența cu corpi Lewy apare de obicei la persoanele fără antecedente familiale ale afecțiunii (deși au existat și excepții).

Momentul diagnosticării afecțiunii de care suferea Williams a fost o adevărată tragedie pentru actor, deoarece i se confirma una dintre marile temeri simțite de-a lungul vieții. Și anume, să nu cumva să ajungă victima unei boli care să-i răpească claritatea gândirii și, implicit, să devină senil.

„Robin își pierdea mințile și era conștient de asta”, declara fosta soție a actorului, Susan Schneider Williams. „Își dorea o repornire a creierului, dar rămăsese blocat într-o paranoia care se învârtea neîncetat în jurul minții lui”.

Robin Williams a încercat mai multe tratamente

Acasă, Susan Schneider era martora stărilor soțului ei, stări care nu păreau a se îmbunătăți. Robin a încercat mai multe tratamente în speranța ameliorării bolii. Mergea regulat la terapeut, participa și la antrenamente fizice, mergea cu bicicleta și chiar a învățat autohipnoza. Dar nimic din toate acestea nu s-au dovedit a fi eficiente, astfel că, de la un moment dat, a preferat să părăsească dormitorul conjugal și să doarmă singur.

dimineața zilei de 24 iulie, în timp ce făcea duș, Susan l-a zărit pe Robin în fața chiuvetei de la baie, privindu-și intens reflexia în oglindă. Atunci când s-a uitat mai atentă la el, a observat că acesta avea o tăietură adâncă pe cap, pe care o ștergea din când în când cu un prosop îmbibat tot cu sânge. A realizat că Robin se lovise cu capul în ușa din lemn de la baie. „Robin, ce ai făcut? Ce s-a întâmplat?”, a țipat ea. „Am calculat greșit”, a venit răspunsul.

„Era supărat pe sine, pentru ceea ce făcea mintea lui”

„Era supărat pe sine, pentru ceea ce făcea corpul lui, pentru ceea ce făcea mintea lui”, spunea Susan. „Uneori, în timp ce stătea în picioare, intra într-un fel de stare de transă. Parcă îngheța.”

La 11 august 2014, în jurul orei locale 11:55, Robin Williams a fost găsit inconștient în locuinaț sa din Paradise Cay, California. Moartea actorului a fost constatată la 12:02, șeriful comitatului precizând că artistul a fost găsit spânzurat cu o curea și avea încheietura mâinii crestată.

„Credeam că cel mai rău lucru în viață este să rămâi singur, dar nu este așa. Cel mai rău lucru în viață este să rămâi cu oameni care te fac să te simți singur”, a spus la un moment dat Robin Williams.

Surse:

https://www.theguardian.com/film/2015/nov/03/robin-williams-disintegrating-before-suicide-widow-says

https://www.vanityfair.com/hollywood/2018/05/robin-williams-death-biography-dave-itzkoff-excerpt

Vă mai recomandăm să citiți și:

Anthony Hopkins, actorul care își încurajează fanii pe social media

Marlon Brando, actorul care a refuzat Oscarul

Rowan Atkinson, actorul care şi-a transformat bâlbâiala într-o poveste de succes

Christopher Lee, cel mai bun Dracula al tuturor timpurilor