Home » Cultură » Andrea Bocelli, talentul care se naște odată la 100 de ani

Andrea Bocelli, talentul care se naște odată la 100 de ani

Publicat: 09.11.2022

Andrea Bocelli (n. 22 Septembrie 1958, Italia) este unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați tenori din lume.

Născut cu o formă gravă de glaucom, Bocelli și-a pierdut complet vederea la vârsta de 12 ani, în urma accidentării la cap produsă în timpul unui meci de fotbal.

Descoperit de Zucchero Fornaciari în 1992 și apoi remarcat de Pavarotti, Bocelli a vândut până în prezent peste 90 de milioane de albume și a colaborat de-a lungul timpului cu artiști precum Luciano Pavarotti, Sarah Brightman, Ariana Grande, Jennifer Lopez, Christina Aguilera, Ed Sheeran, Dua Lipa, Céline Dion, Tony Bennett și mulți alții.

Născut pentru că mama lui a refuzat să întrerupă sarcina

Povestea de viață a lui Andrea Bocelli este impresionantă, iar tot ceea ce reprezintă el îi datorează femeii care l-a adus pe lume. Acum 64 de ani, o tânără italiancă pe nume Edi Bocelli, însărcinată cu primul ei copil, s-a internat în spital pentru a se opera de apendicită. A fost momentul în care medicii au sfătuit-o să avorteze, din cauza faptului că bebelușul urma să se nască cu o boală congenitală, sfat pe care ea l-a refuzat categoric, ducând sarcina până la capăt. Pe 22 Septembrie 1958, într-un sat de lângă Toscana, s-a născut Andreea Bocelli. Diagnosticul medicilor fusese corect, Andrea s-a născut cu glaucom congenital, iar la vârsta de 12 ani a orbit complet.

În ciuda faptului că nu poate vedea, Andrea Bocelli a fost înzestrat cu multe alte daruri, iar de unul dintre ele se bucură azi zeci de milioane de oameni. S-a spus că are „cea mai frumoasă voce din lume”, că „un asemenea talent se naște o dată la o sută de ani”, iar Celine Dion a declarat la un moment dat „dacă Dumnezeu ar cânta, cu siguranță ar avea vocea lui Andrea Bocelli”.

În 2010, Bocelli a făcut publică povestea mamei sale într-un video intitulat „Andrea Bocelli — Povestea lui necunoscută care atinge inimile”. Așezat în fața pianului, după momentul în care a descris decizia mamei sale de a nu-l avorta, Bocelli a adăugat: „Poate că sunt partizan, dar pot spune că a fost alegerea corectă”.

În ciuda handicapului fizic, Bocelli nu a capitulat

Bocelli a dezvăluit presei că a fost inspirat să-și împărtășească povestea de un misionar din Haiti care lucrează cu copii și cu femei care se confruntă cu sarcini problematice. „Din cauza convingerilor mele personale, sunt un catolic devotat, nu lupt doar împotriva a ceva, ci lupt pentru ceva – și sunt pentru viață”.

Videoclipul a devenit viral, iar Bocelli și-a exprimat speranța ca mesajul transmis prin intermediul poveștii lui filmate îi va „ajuta pe cei care se află în situații dificile și care uneori trebuie doar să simtă că nu sunt singuri”.
Mama artistului, din momentul în care l-a adus pe lume pe fiul ei și până în momentul în care aceasta a părăsit lumea în care trăim, a reprezentat un rol important în viața lui Bocelli, susținându-l mereu, fiind-i alături și oferindu-i toată dragostea și suportul de care Andrea a avut vreodată nevoie.

Edi Bocelli a fost persoana care a intuit capacitățile muzicale ieșite din comun ale fiului, motiv pentru care l-a înscris la Institutul de Muzică Pietro Mascagni, din Livorno. În ciuda handicapului fizic pe care l-a avut, Bocelli nu a capitulat și niciodată nu și-a abandonat studiile, ambiția și pozitivismul acestui geniu al muzicii clasice motivându-l să meargă mai departe pe calea muzicii.

La vârsta de 14 ani a câștigat primul său concurs muzical

În povestirile mamei despre fiul său, aceasta obișnuia să spună că muzica a reprezentat întodeauna o sursă de liniște pentru Andreea Bocelli. Muzica îl armoniza, îl inspira, îl făcea fericit. La vârsta de 6 ani a luat lecții de pian. Mai târziu, a învățat să cânte la flaut, saxofon, trompetă, trombon, chitară și tobe. La vârsta de 7 ani, Andrea recunoștea vocile unor muzicieni renumiți și încerca să le imite.

Odată ajuns pe aripile muzicii, copilul Andrea Bocelli a preferat să-și petreacă mai tot timpul cântând, astfel că la 14 ani a reușit să câștige prima sa competiție muzicală interpretând piesa „O sole Mio” în cadrul consursului organizat la Margherita d’Oro din Viareggio.

A studiat dreptul, iar primii bani i-a câștigat cântând în baruri

A urmat studiile Facultății de Drept din cadrul Universității din Pisa, iar o perioadă de timp, pentru a se întreține în timpul facultății și pentru a-și putea plăti lecțiile de pian, a cântat în diferite baruri și cluburi de noapte. În această perioadă a cunoscut-o pe Enrica, cea care avea să-i devină soție în 1992. După absolvirea facultății, Bocelli a lucrat un an de zile ca avocat la curtea de justiție din Pisa.

Primul său succes a apărut în 1992, când a înregistrat o casetă demo cu piesa „Miserere”, la cererea lui Zucchero Fornaciari, caseta ajungând la scurt timp după în mâinile lui Pavarotti care l-a remarcat imediat fiind impresionat de calitățile vocale extraordinare ale tânărului Andrea.

Doi ani mai târziu, a participat la Sanremo și a câștigat una dintre secțiunile incluse în cadrul Festivalului, iar la câteva luni după aceea, a scos pe piață albumul de debut „Il mare calmo della sera”.

Tenorul italian a atins faima internațională în 1997 cu piesa „Con te partirò” („Time to say goodbye”), datorită duetului său cu Sarah Brightman, piesă care a fost inclusă mai apoi pe albumul „Bocelli”.  În 1998, și-a făcut debutul în operă, prin rolul Rodolfo din „La Bohème”, pe scena teatrului din Caliagri, iar la 19 aprilie Bocelli a intrat pe piața muzicală americană printr-un concert susținut la J.F.K. Center for the Performing Arts în Washington D.C.

Tot în 1998, revista People l-a desemnat „unul din cei 50 cei mai frumoși oameni din lume.”

Andrea Bocelli a fost decorat în anul 2006 cu Ordinul Național de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Ofițer, în 2009 a primit Ordinul de Merit Duarte, Sanchez şi Mella, în grad de Ofiţer al Republicii Dominicane, pentru contribuţiile aduse artei și culturii internaţionale, iar la 2 martie 2010 a primit o stea pe bulevardul Hollywood Walk of Fame.

Andrea Bocelli a înregistrat treisprezece albume

În 1999 a fost nominalizat la Premiile Grammy pentru Cel mai bun artist, a urmat duetul cu Celine Dion pentru „The Prayer”, piesă inclusă pe coloana sonoră a filmului de animaţie „The Quest for Camelot”. „The prayer” a câştigat Globul de Aur pentru Cea mai bună piesă şi a fost inclusă pe albumul ”Sogno”, apărut în același an.

În 2017 a fost realizat filmul biografic bazat pe memoriile lui, „The music of silence”.

Andrea Bocelli a înregistrat treisprezece albume de studio cu muzică clasică și pop, două compilații și opt albume de operă, albumele sale vânzându-se în toată lumea în peste 90 de milioane de exemplare.

Are trei copii, dintre care unul i-a moștenit talentul muzial. Matteo Bocelli, pasionat de muzică și de modă, a cucerit deja publicul international, tânărul cântând deja pe mari scene din întreaga lume. Din 1992 și până în 2002, Andrea Bocelli a fost căsătorit cu Enrica Cenzatii (au împreună doi fii, pe Amos și pe Matteo), iar în 2014, Bocelli s-a căsătorit cu fostul său manager, Veronica Berti, femeia care i-a dăruit încă un copil, pe Virginia.

Surse:

https://www.discoverwalks.com/blog/italy/top-10-remarquable-facts-about-andrea-bocelli/

https://www.britannica.com/biography/Andrea-Bocelli

Vă mai recomandăm să citiți și:

Andrea Bocelli, recital istoric de Paştele catolic în Domul din Milano: Nu este un concert, ”este o rugăciune”

Concertul susţinut de Andrea Bocelli de Paşti a stabilit un nou record pe YouTube – VIDEO

Audienţă record pentru concertul emoţionant susţinut online de Andrea Bocelli, din Domul din Milano – VIDEO

Cele mai ascultate melodii în ultimul deceniu

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool