Test de cultură generală. Câte laturi are un dodecaedru?
Corpurile geometrice stau la baza tuturor formelor pe care le vedem zilnic; unele sunt simple, precum cubul și piramida, altele sunt complicate și au o mulțime de laturi. Câte laturi are un dodecaedru?
Câte laturi are un dodecaedru? Un dodecaedru este o figură tridimensională cu douăsprezece fețe care au formă pentagonală. Toate fețele sunt forme plate 2D.
Există cinci solide platonice, iar dodecaedrul este unul dintre ele. Solidele platonice sunt poliedre convexe în care fețele sunt formate din poligoane regulate congruente, cu același număr de fețe care se întâlnesc la fiecare dintre vârfurile lor.
Un dodecaedru este format din 12 pentagoane congruente cu 3 fețe pentagonale care se întâlnesc la fiecare dintre cele 20 de vârfuri. Potrivit Cue Math, există două tipuri de dodecaedre: dodecaedre regulate și neregulate.
Ce este și câte laturi are un dodecaedru?
Dodecaedrul este derivat din cuvântul grecesc „dōdeka”, care înseamnă „12”, și „hédra”, care înseamnă „față” sau „bază”, ceea ce arată că este un poliedru cu 12 laturi, sau 12 fețe.
Prin urmare, orice poliedru cu 12 laturi poate fi numită dodecaedru. Acesta este format din 12 fețe pentagonale.
Temă pentru acasă
Imaginați-vă că locuiți într-unul dintre solidele platonice și aveți o casă într-unul dintre vârfuri. Vecinii locuiesc în celelalte vârfuri. În fiecare dimineață mergeți la jogging, alergați în linie dreaptă, nu vă întoarceți niciodată și nu vă schimbați calea. Este posibil să mergeți în linie dreaptă și vă întorceți acasă fără a trece prin casele vecinilor? Cel mai probabil ați presupune că răspunsul este „nu”.
De peste 2000 de ani, matematicienii știu despre solidele platonice, dar recent, un grup de 3 matematicieni, Jayadev Athreya, David Aulicino și Patrick Hooper, au găsit soluția acestei probleme într-un dodecaedru. Dodecaedrul are 31 de astfel de căi diferite.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Din ce se obține vanilia?
Ce părere avea Emil Cioran despre români? „Eu am râs instinctiv și pe urmă a început și el să râdă”
Primul om care a sărit cu paraşuta. Prima dată şi-a aruncat câinele