Emil Cioran avea „o locuință de o modestie extraordinară”, a povestit nepotul marelui filosof

01 11. 2022, 16:30

This browser does not support the video element.

Nepotul lui Emil Cioran, Șerban Stavrescu, a fost invitatul lui Adrian Artene la podcastul ALTCEVA și a povestit că marele filosof avea „o locuință de o modestie extraordinară”.

Șerban Stavrescu a dezvăluit la podcastul ALTCEVA că locuința lui Emil Cioran din Paris era „de o modestie extraordinară”, amintind despre momentul în care l-a vizitat pe marele filosof în 1985.

„Avea și un mic balconaș, așa de vreo doi metri pătrați, două încăperi, o locuință de o modestie extraordinară. Acolo l-am cunoscut. Eu aveam 33 de ani. Mi s-a părut deosebit, mă rog, mai citisem eu din el, nu apucasem să citesc așa de mult. Mi-am dat seama imediat, dânsul era o fire optimistă. Era foarte jovial, optimist, nu era cum mi-am închipuit eu, auster”, a povestit nepotul lui Cioran.

Marele filosof nu avea „o părere prea bună despre români”

Șerban Stavrescu a mai spus și că marele filosof nu avea „o părere prea bună despre români”, în ciuda faptului că Cioran nu și-a schimbat niciodată cetățenia și a trăit ca apatrid la Paris, după ce autoritățile comuniste i-a retras cetățenia română.

„El a spus românii exagerează dar el era român în esență. El nu și-a schimbat nici cetățenia. […] A refuzat [cetățenia franceză]. El a fost apatrid. I-a fost retrasă cetățenia română și i-au dat-o destul de târziu. E o altă poveste, n-a mai vrut să revină”, a mai spus nepotul lui Cioran la podcastul ALTCEVA.

Cum a intrat Şerban Stavrescu în familia Cioran?

Şerban Stavrescu, de profesie inginer constructor, a intrat în familia Cioran prin intermediul lui Aurel Cioran (fratele bun al filosofului), cu care mama sa s-a recăsătorit în 1979. Prin intermediul tatălui vitreg, Șerban Stavrescu a moștenit manuscrise, bunuri dar și legendele nescrise ale familiei.

Interviul integral cu nepotul lui Emil Cioran poate fi vizionat AICI:

Vă mai recomandăm să citiți și:

Emil Cioran, filosoful ce trebuie citit în momente de disperare și melancolie

Manuscrisele lui Cioran și Eliade, cumpărate de Ministerul Culturii, expuse publicului

Friedrich Nietzsche: „Trebuie să-ți dorești să fii puternic. Altfel, nu vei ajunge așa niciodată”

Nimeni nu știe cum să scrie cu stiloul de aur al lui Marin Preda. Fiul scriitorului: „Numai el putea”