Frédéric Chopin, magicianul pianului

24 09. 2022, 14:00

Născut pe 1 martie 1810 în Polonia, Frédéric Chopin a fost un compozitor romantic de geniu, stilul său aparte contribuind în mod considerabil la schimbarea muzicii pentru pian. Robert Schumann, care i-a fost prieten, spunea despre compozițiile lui Chopin că ar fi precum niște lovituri de tun ascunse într-un buchet de flori.

Provenind dintr-o familie de intelectuali cu patru copii, Chopin a avut parte de o copilărie frumoasă alături de cele trei surori ale sale. Încă de mic a dat semne că este extrem de dotat din punct de vedere artistic.

Cânta la pian la patru mâini împreună cu una dintre surorile lui, la vârsta de 6 ani a început să ia lecții de pian, la 7 ani a scris prima compoziție, lucru remarcat de presa poloneză a vremii care nu a întârziat să îl numească geniu.

Marele melancolic, șarmantul Chopin

La numai 8 ani, Chopin a celebrat și debutul său concertistic, în cadrul unui eveniment caritabil, la 19 ani a concertat pe scenele muzicale din Viena impresionând cu talentul său interpretativ și compozițional și avansând vizibil pe scara succesului. Pe parcursul vieții artistice a avut doar 30 de apariții publice.

Frédéric Chopin era un tip melancolic, puțin introvertit, care nu se simțea tocmai în largul său în fața unui public foarte numeros, însă emana mult șarm în cercurile pretențioase în care se învârtea. „Nu sunt făcut să dau concerte, publicul mă intimidează, mă simt sufocat de nerăbdarea lui pripită, paralizat de aspectul lui curios, mut în fața acelor fizionomii necunoscute”.

„Chopin este cel mai mare dintre noi”

Muzica lui este dominată de note personale, este expresivă, profundă, plină de emoție și sinceră. Chopin a găsit în sine, în povestea tragică a Poloniei perioadei în care a trăit sursele principale ale inspirației sale muzicale. Este primul mare compozitor care s-a dedicat exclusiv muzicii pentru pian.

„Chopin este cel mai mare dintre noi, căci doar cu ajutorul pianului el a descoperit totul”, spunea Debussy despre compozitorul polonez, acest cu adevărat magician al pianului.

„Modelați claviatura cu o mână de catifea, trebuie să simțiți clapele mai degrabă decât să le loviți”, le spunea profesorul Chopin elevilor săi.

Poate cel mai important compozitor din istoria pianului

Chopin este nu doar cel mai mare compozitor al Poloniei, dar poate cel mai important compozitor din istoria pianului, instrument pe care l-a exploatat în mod exhaustiv, tratându-l cu delicatețe, abordându-l cu entuziasm, farmec și varietate.

A adus inovații semnificative în muzica clasică, printre acestea numărându-se sonata pentru pian, balada instrumentală, valsul și nocturna poloneză.

Cel mai căutat profesor de pian din Paris

În 1831, Chopin se stabilește la Paris. În primii ani de viață în capitala franceză, Chopin predă lecții de pian pentru a reuși să se întrețină, mare parte din serviciile sale fiind solicitate de compatrioți, emigranții polonezi.

Norocul muzicianului a venit odată cu participarea la o serată muzicală organizată de una dintre sofisticatele și bogatele familii pariziene, oportunitate care l-a ajutat să devină atât de cunoscut și de apreciat încât, în scurt timp, ajunsese să fie cel mai căutat profesor de pian din Paris, elevii săi trebuind să plătească sume considerabile pentru o lecție de pian predată de renumitul Frédéric Chopin.

Chopin a fost contemporan cu alte elite ale timpului

La Paris, în acea perioadă, Chopin era contemporan cu alte elite ale timpului. Balzac, Stendhal, George Sand, Hugo, Hector Berlioz, Giacomo Rossini fiind câteva dintre numele importante.

Opera lui Chopin este formată aproape numai din piese compuse pentru pian, reprezentând 2 fantezii muzicale, 58 de mazurci, 17 valsuri, 21 de nocturne, 4 balade, 4 scherzouri, 27 de studii, 26 de preludii, 17 poloneze, și 4 improntu-uri, iar în multe dintre piesele lui sunt clare nuanțele și nostalgiile patriotice inspirate de dorul și dragostea pe care le-a simțit întotdeauna pentru țara sa natală.

Cu trupul la Paris și inima în Varșovia

Geniul Chopin a murit în octombrie 1849 la Paris, la doar 39 de ani. Cauza morții se pare că a fost pericardita, o complicație rară a tuberculozei cronice, iar călătoria în lumea veșnică se poate spune că s-a produs la fel cum a și trăit. Și anume, cu sufletul rămas în locurile natale și cu trupul experimentând viața din Paris.

Conform dorinței sale, inima, conservată într-un borcan cu cognac, i-a fost adusă în Polonia, „bătând” în veșnicie în cripta bisericii Sfânta Cruce din Varșovia. Chopin este înmormântat la cimitirul Pere Lachaise din Paris, acolo unde odihnesc și personalități precum Marcel Proust, Oscar Wild și Jim Morrison.

Lucruri mai puțin știute despre Chopin:

  • Ziua de naștere a lui Chopin este discutabilă. În momentul în care acesta a acceptat să devină membru al Societății literare poloneze din Paris, în 1833, el a declarat că ziua sa de naștere a fost 1 martie 1810, deși în certificatul de naștere este trecută ziua de 22 februarie. Totuși, New Grove Dictionary of Music and Musicians confirmă data de 1 martie.
  • Până la vârsta de 12 ani, cântase deja în saloanele nenumăraților aristocrați polonezi și crease compoziții originale, impresionând profund publicul meloman.
  • În timpul primului său concert la Paris, în 1832, Chopin a întâlnit o mulțime de elite muzicale, inclusiv pe Franz Liszt, care a scris în cele din urmă prima biografie a vieții lui Chopin. Cei doi au fost prieteni, admirând-și reciproc arta. La douăzeci și șapte de ani de la moartea lui Chopin, Liszt scria „Nimeni nu se compară cu el: strălucește singur, este fără egal în firmamentul artei”.
  • Chopin a susținut doar 30 de concerte publice în viața sa; prefera să participe și să concerteze în cadrul unor mici reuniuni care se organizau în saloanele bogaților parizieni.
  • Chiar dacă Chopin a dezvoltat un stil unic, arta sa muzicală a fost influențată de alți compozitori clasici, Bach, Beethoven și Mozart fiind cei pe care Chopin i-a iubit cel mai mult.
  • Spre deosebire de colegii săi muzicieni, operele lui Chopin au foarte scurte, nedepășind 10 minute. Chopin nu a scris nicio simfonie.
  • Viața romantică a compozitorului a fost oarecum tumultoasă, deoarece relațiile sale, precum lungimea operelor compuse, durau puțin. Un an sau chiar mai puțin.
  • Chopin a murit la miezul nopții, pe 17 octombrie 1849. Ultimele sale cuvinte au fost „Mamă, biata mea mamă”.
  • Înainte să moară, Chopin și-a exprimat dorința de a-i fi distruse toate lucrările muzicale nepublicate. Din fericire, după ce a murit, mama și sora sa nu au respectat această dorință și, mai mult, au decis să le publice.

Bibliografie:

https://www.connollymusic.com/stringovation/Frédérick-chopin-facts

https://www.britannica.com/biography/Frédéric-Chopin/Works

https://hellomusictheory.com/learn/chopin-facts/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Compozitorul Vangelis, celebru pentru „Carele de Foc”, a murit la 79 de ani

Paganini, compozitorul care a revoluționat tehnica viorii. Gestul care i-a uimit pe mulți

10 lucruri mai puțin știute despre marele compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski

Premieră la Festivalul George Enescu. Vor fi prezentate cele mai multe opere ale compozitorului