Home » Cultură » Audrey Hepburn, consecințele malnutriției și abandonului din copilărie

Audrey Hepburn, consecințele malnutriției și abandonului din copilărie

Audrey Hepburn, consecințele malnutriției și abandonului din copilărie
Audrey Hepburn. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21.09.2022

Sute de topuri au desemnat-o, de-a lungul timpului, drept cea mai sau una dintre cele mai frumoase personalități feminine. O frumusețe atipică pentru standardele hollywoodiene, ar spune unii, un chip angelic, un trup firav, deloc voluptuos. Despre Audrey Hepburn este vorba. Actrița care a dominat lumea artistică datorită calităților ei fizice, actoricești și umane.

„Sex-appealul înseamnă mai mult decât măsurile fizice. N-am nevoie de un dormitor ca să-mi dovedesc feminitatea. Pot trans­mite tot atâta sex-appeal culegând mere dintr-un copac sau stând în ploaie“, spunea ea.

Nu doar că a făcut artă, prin prisma meseriei pe care și-a ales-o, dar a trăit cu artă. Cu eleganță. A răspândit rafinament, bunătate, generozitate și compasiune peste tot pe unde a pășit. A dăruit lumii părți din sufletul ei.

O mică mare eroină în timpul războiului

Această figură iconică a lumii filmului și modei s-a născut pe 4 mai 1929 în Belgia, într-o familie formată dintr-un tată de origine britanică și o mamă aristocrată olandeză (fiica baronului Aaround van Heemstra). O bună parte a copilăriei și-a petrecut-o în Olanda și Anglia.

Audrey Hepburn a fost ambasador UNICEF din 1988 și până în 1993, an în care a murit. S-a dedicat copiilor din lumea a treia, ca urmare a traumelor experimentate în copilărie. A suferit de foame și de malnutriție în vremea războiului, în perioada ocupației naziste din Olanda, iar toate aceste orori aveau să-i afecteze și mai târziu viața, potrivit Britannica.

Audrey Hepburn a trebuit să renunțe la un mare vis

Din cauza fizicului ei și a problemelor respiratorii moștenite din timpul războiului, Audrey Hepburn a trebuit să renunțe la marele vis de a deveni o balerină celebră.

Și cu toate eforturile mamei de a o ajuta să prindă aripi în acest sens (mutarea la Londra, în 1948, unde tânăra primise o bursă la o școală de balet), dorința lui Audrey a fost spulberată atunci când i s-a spus că nu are șanse să facă performanță în acest domeniu. Dar Hepburn s-a mobilizat rapid, îndreptându-și atenția și canalizându-și toate eforturile, în mod inspirat, către actorie.

500.000 lire sterline pentru rochia din „Breakfast at Tiffany’s

Probabil nu există cinefil care să nu poată numi cel puțin trei producții care au avut-o în prim plan pe Audrey Hepburn. Să fie ”Vacanță la Roma”, minunatul film (care i-a adus, de altfel, Oscarul pentru cel mai bun rol feminin) în care o prințesă delicată, chic și puțin capricioasă se îndrăgostește de un frumos jurnalist? Să fie vorba de ”How to steal a Million”, o comedie savuroasă în care Audrey l-a avut ca partener pe actorul Peter O’Toole? Sau poate ”Breakfast at Tiffany’s” – păstrat în Registrul Național de Film al Statelor Unite, alegere care a fost justificată prin calitățile de film ”semnificativ din punct de vedere cultural, istoric și estetic”.

Un detaliu mai puțin cunoscut despre acest film este faptul că rolul feminin principal îi fusese oferit inițial lui Marilyn Monroe, dar aceasta, sfătuită de consilieră care a considerat rolul sub nivelul actoricesc al lui Monroe, a respins propunerea. Filmul a avut un succes fulminant, iar Audrey Hepburn a dat lovitura cu rolul Holly Golightly (1961). Emblematica rochie purtată de Hepburn în film, creația designerului Hubert de Givenchy, bunul prieten al actriței, a fost vândută în 2006 la o licitație, cu aproape 500.000 de lire sterline.

„Am învățat cum să trăiesc în această lume”

Printre filmele de succes ale lui Audrey Hepburn se numără și ”Sabrina”, ”Funny Face”, ”A Nun’s story” și ”My Fair Lady”.

Din 1967, odată cu „Wait until dark”, Audrey Hepburn se retrage din lumea filmului și se dedică unuia dintre cele mai importante roluri din viața ei – acela de a ambasador al acțiunilor umanitare. „Din punctul meu de vedere, singurele lucruri care merită interesul nostru sunt cele legate de suflet. (…)„Am învățat cum să trăiesc… cum să trăiesc în această lume și cum să fac parte din această lume – nu doar să stau pe margine și să privesc”.

Doi copii și cinci avorturi spontane

Viața amoroasă a lui Audrey Hepburn nu a fost una tumultuoasă și plină de aventuri picante, de intrigi și de scandaluri așa cum era obișnuită audiența de la Hollywood. Eleganța și rafinamentul care au caracterizat-o mereu i-au conturat o conduită decentă și pe plan amoros, chiar dacă nu a trăit iubiri absolute. Actrița a fost căsătorită de două ori, a avut doi băieți și a suferit cinci pierderi de sarcină.

Primul soț al lui Audrey Hepburn a fost actorul american Mel Ferrer (1954-1968), alături de care a jucat în ”War and Peace”. Au avut împreună un copil, iar în timpul căsătoriei cu el, Audrey a pierdut patru sarcini, experiențe extrem de traumatizante pentru actriță care au dus, inevitabil, la un dezechilibru în relația ei cu Ferrer și, într-un final, la separare.

Ultimul bărbat din viața lui Hepburn

La un an după divorțul de Ferrer, actrița s-a căsătorit cu psihiatrul italian Andrea Dotti, în urma relației cu el rezultând cel de-al doilea copil al actriței și…, din păcate, încă o sarcină pierdută, în încercările ei de a mai aduce pe lume un al treilea copil. Nici acest mariaj nu a fost unul de succes.

Ultimul bărbat din viața lui Hepburn a fost medicul olandez Robert Wolders, alături de care a trăit discret din 1980 și până la finalul vieții ei, într-o relație, de altfel, neoficializată.

Audrey Hepburn s-a dedicat trup și suflet acțiunilor umanitare

Odată cu retragerea din lumea filmului, au urmat ani intenși în care Audrey Hepburn s-a dedicat trup și suflet numeroaselor acțiuni umanitare organizate de UNICEF, instituție pe care ea o reprezenta atât de bine. ”Pot depune mărturie pentru ceea ce înseamnă UNICEF pentru copii, întrucât eu însămi am fost printre cei care au primit hrană și sprijin medical după cel de-Al Doilea Război Mondial. Port o mare recunoștință pentru UNICEF și am încredere în ceea ce face”, declara ea în 1989.

În 1992, după întoarcerea din Somalia, Hepburn a început să aibă mari dureri abdominale, iar în urma unor analize minuțioase, medicii au stabilit că are o formă rară de cancer abdominal, care se dezvoltase încet, fără să dea semne vizibile. În momentul descoperirii, cancerul ajunsese deja în fază de metastază și chiar dacă a fost operată și a început chimioterapia, actriță a încetat din viață pe 20 ianuarie 1993. A murit acasă, în somn, la vârsta de 63 de ani.

Cele mai mari traume din viața lui Audrey Hepburn 

Dincolo de fericirile, împlinirile, succesul din viața publică, Audrey Hepburn a dus cu ea dezamăgiri și dureri despre care nu a vorbit deschis decât târziu, cu puțin timp înainte să moară. Într-un interviu pe care l-a acordat revistei Life în anul 1992, actrița a dezvăluit cât de mult a afectat-o divorțul părinților ei și, mai ales, faptul că tatăl alesese să părăsească familia pe vremea când actrița avea doar șase ani. „Plecarea tatălui meu a fost prima trauma care a lăsat urme vizibile asupra mea. A fost cauza tuturor sentimentelor de nesiguranță care m-au însoțit toată viața. ”

În 2020, a fost lansat pe piața cinematografică un documentar despre viața și personalitatea actriței. Filmul, „Audrey”, produs de o tânără regizoare britanică, Helena Coan (28 ani), a dorit să evidențieze aspecte mai puțin cunoscute ale individualității actriței.

Un standard al frumuseții și al perfecțiunii

„Este văzută drept un standard al frumuseții și al perfecțiunii, dar filmul și-a dorit să scoată la lumină persoana aflată dincolo de toată această strălucire. A suferit enorm din cauza insecurităților legate de bărbați și de aspectul ei fizic, toate fiind rezultatul relației cu tatăl și al abandonului”. (Helena Coan)

„Apogeul emoțional al filmului este atins în momentul în care Audrey a dezvăluit cât de mult s-a zbătut să găsească dragostea, iubirea adevărată” (Helena Coan)

„Cel de-al doilea soț al lui Audrey a fost fotografiat cu peste 200 de femei diferite, femei cu care a avut aventuri, în timp ce ea suferea teribil. Mariajul lor a luat sfârșit, până la urmă, în 1980. (…) Din procesul ei, din zbaterea de a-și găsi liniștea interioară, a făcut parte și faptul că s-a alăturat UNICEF pentru a se dedica tuturor acelor copii, victime ale foametei și ale războaielor și pentru a le oferi afecțiunea de care ea însăși nu a avut parte”. (Helena Coan)

Ce nu se știe despre Audrey Hepburn?

Atât de mult s-a scris și s-a vorbit despre această minune a Hollywood-ului, încât întrebarea ”oare există ceva neștiut despre personalitatea lui Audrey Hepburn” vine în mod firesc și… retoric.

Totuși, există câteva informații mai puțin cunoscute despre actrița care a cucerit lumea cu frumusețea și bunătatea ei:

  1. Audrey Hepburn nu este numele adevărat al actriței, ci Audrey Kathleen Ruston și nu a început să-și spună Audrey Hepburn decât după anul 1948.
  2.  Este membră a clubului EGOT. Una dintre cele 17 persoane din lume care au reușit să cucerească toate cele patru premii majore de divertisment american; Emmy, Grammy, Oscar și Tony.  3.    A vorbit fluent cinci limbi străine: engleză, spaniolă, franceză, olandeză și italiană.
  3. A fost o persoană introvertită. Lucru confirmat chiar de ea într-un interviu pe care l-a acordat în 1953 revistei LIFE:„Trebuie să fiu singură foarte des. Aș fi destul de fericită dacă aș petrece de sâmbătă noaptea și până luni dimineața, singură în apartamentul meu. Este modalitatea prin care îmi recapăt energia” 5.    Cyan a fost culoarea ei favorită. Cel puțin, asta declara fiul ei Luca Dotti.
  4. A început să danseze balet la vârsta de cinci ani. În timpul ocupației naziste, Audrey dansa în secret și colecta bani pentru rezistența olandeză.
  5. Părinții ei erau simpatizanți naziști. În timp ce Audrey a susținut cu îndrăzneală și mult curaj rezistența olandeză, tatăl ei, care a abandonat-o când era mică (înșelându-și soția cu bona) și mama ei, Ella, erau membri ai Uniunii Britanice a Fasciștilor, potrivit Biography.com. Aceste amănunte erau mai puțin cunoscute în anii 50, lucru care i-a protejat, din fericire, imaginea.
  6. Un nou soi hibrid de lalele a primit numele lui Hepburn „ca un tribut adus carierei actriței și muncii ei remarcabile în numele UNICEF”.
  7. Audrey Hepburn a avut un pui de căprioară pe nume Pippin (și poreclit „Ip”). Potrivit revistei AnOther, în timpul filmărilor pentru Green Mansions (1959), dresorul i-a sugerat actriței să ia căprioara acasă, pentru a se obișnui una cu alta și pentru ca animalul să îi asculte comenzile în film.
  8. Relația de prietenie dintre Audrey Hepburn și creatorul de modă francez Hubert de Givenchy, care a început în anul 1953, a dus la cele mai faimoase look-uri ale ei, modele purtate atât pe ecran, cât și în afara lui. Givenchy i-a asigurat ținutele pentru șapte dintre filmele în care a jucat.
  9. I-a cântat „La mulți ani” lui JFK în 1963, la un an după momentul muzical oferit de Monroe aceluiași președinte.
  10. Primul rol al lui Audrey Hepburn a fost într-un film educațional. Deși ”Dutch in Seven Lessons” (1948) este clasificat drept „documentar” pe site-ul IMDb, este într-adevăr mai mult un film educațional de călătorie, în care Hepburn apare ca însoțitor de bord al unei companii aeriene.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Audrey Hepburn, eroină într-un nou serial TV

Un timbru care o reprezintă pe Audrey Hepburn a fost vândut cu peste 150 mii de euro

„Mic dejun la Tiffany”. Ce au crezut inițial directorii Paramount despre film

Marlene Dietrich, actrița de origine germană care putea să frângă inima oricui

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Wikipedia l-a înfuriat pe Elon Musk pentru că a inclus o referire la gestul controversat de la inaugurarea lui Donald Trump
Wikipedia l-a înfuriat pe Elon Musk pentru că a inclus o referire la gestul controversat de la inaugurarea lui Donald Trump
Cercetătorii britanici au descoperit a treia formă de magnetism
Cercetătorii britanici au descoperit a treia formă de magnetism
Cu un pas mai aproape de fuziunea nucleară! Proiectul SMART a generat plasmă pentru prima dată
Cu un pas mai aproape de fuziunea nucleară! Proiectul SMART a generat plasmă pentru prima dată
Ion Luca Caragiale, criticat aspru la debutul pieselor sale de teatru. Cine l-a sprijinit?
Ion Luca Caragiale, criticat aspru la debutul pieselor sale de teatru. Cine l-a sprijinit?
Astronomii au surprins o imagine fără precedent a unei găuri negre supermasive în acțiune
Astronomii au surprins o imagine fără precedent a unei găuri negre supermasive în acțiune
Un model de rețea cerebrală poate prezice când oamenii se vor simți surprinși
Un model de rețea cerebrală poate prezice când oamenii se vor simți surprinși
Păsările urbane se mișcă mai mult decât cele din mediul rural
Păsările urbane se mișcă mai mult decât cele din mediul rural
O relație de cauzalitate: Războiul Crimeii, Tratatul de la Paris și Unirea Principatelor Române
O relație de cauzalitate: Războiul Crimeii, Tratatul de la Paris și Unirea Principatelor Române
Cu cât petrecem mai mult timp pe rețelele sociale, cu atât suntem mai irascibili
Cu cât petrecem mai mult timp pe rețelele sociale, cu atât suntem mai irascibili
Adulții diagnosticați cu ADHD ar putea avea o speranță de viață redusă
Adulții diagnosticați cu ADHD ar putea avea o speranță de viață redusă
Cea mai virală voce din România, CRISTINA ANTONETTA PĂSĂROIU: „M-am născut moartă și apoi…” Povestea miracolelor din viața artistei, EXCLUSIV, la Altceva cu Adrian Artene
Cea mai virală voce din România, CRISTINA ANTONETTA PĂSĂROIU: „M-am născut moartă și apoi…” Povestea miracolelor ...
Test de cultură generală. De ce nu vedem niciodată cealaltă față a Lunii?
Test de cultură generală. De ce nu vedem niciodată cealaltă față a Lunii?
Obiecte cosmice ciudate le dau mari bătăi de cap astronomilor! Dar ce ar putea fi?
Obiecte cosmice ciudate le dau mari bătăi de cap astronomilor! Dar ce ar putea fi?
Sute de cupluri de același sex s-au căsătorit în Thailanda în aceeași zi
Sute de cupluri de același sex s-au căsătorit în Thailanda în aceeași zi
Cursa pentru Inteligența Artificială se joacă între SUA și China, iar Europa rămâne în urmă
Cursa pentru Inteligența Artificială se joacă între SUA și China, iar Europa rămâne în urmă
De ce este Groenlanda atât de atractivă pentru Donald Trump și cât de importantă este cu adevărat din punct de vedere economic?
De ce este Groenlanda atât de atractivă pentru Donald Trump și cât de importantă este cu adevărat din punct de vedere ...
Vidul legislativ, exploatat cu succes, a dus la Mica Unire a lui Cuza
Vidul legislativ, exploatat cu succes, a dus la Mica Unire a lui Cuza
LinkedIn, acuzată că a încălcat confidenţialitatea utilizatorilor pentru a antrena modele AI
LinkedIn, acuzată că a încălcat confidenţialitatea utilizatorilor pentru a antrena modele AI