Home » Cultură » Elizabeth Holmes, antreprenoarea în medicină care a păcălit mii de oameni

Elizabeth Holmes, antreprenoarea în medicină care a păcălit mii de oameni

Publicat: 24.09.2022

Elizabeth Holmes, (născută pe 3 februarie 1984, în Washington, D.C., SUA), este o antreprenoare americană care a fost fondatoare și CEO (2003–2018) a companiei de diagnostic medical Theranos Inc.

În 2014, a fost numită cea mai tânără femeie miliardară prin forțe proprii din lume, dar până în iunie 2016 estimările averii sale nete au scăzut dramatic în lumina întrebărilor serioase legate de practicile de afaceri ale Theranos și de participația ei de 50% în companie.

Holmes a fost forțată să renunțe la controlul asupra Theranos în 2018, iar patru ani mai târziu a fost condamnată pentru fraudarea investitorilor.

Cine este Elizabeth Holmes?

Elizabeth Holmes este fiica unui angajat guvernamental din SUA și a unei membre a comisiei Congresului. Ea a crescut în Washington, D.C., și Houston, Texas, și a petrecut timp în China în timpul liceului.

Pe când era acolo, ea a început o afacere care vinde software de calculator universităților din Asia. După ce Holmes s-a întors în SUA, ea a urmat studii în inginerie electrică și chimică la Universitatea Stanford, potrivit Britannica.

În timpul unei vacanțe de vară de la studiile ei la Stanford, Holmes și-a luat un loc de muncă la Genome Institute of Singapore pentru a lucra la un cip de computer conceput pentru a detecta prezența virusului SARS în organism. Apoi a devenit interesată de dezvoltarea dispozitivelor medicale mai eficiente, care ar putea îmbunătăți testele tradiționale de diagnosticare și evaluarea terapeutică.

Theranos

La întoarcerea ei la Stanford, Holmes a brevetat un dispozitiv care se atașa la corpul unei persoane și măsura eficacitatea unui anumit medicament comparând parametrii markerilor chimici produși de o regiune bolnavă cu cei ai agentului terapeutic.

Ea a părăsit Stanford în al doilea an pentru a fonda Theranos, o companie dedicată dezvoltării de servicii de testare de laborator minim invazive, ulterior a devenit CEO al companiei.

Theranos a produs primul său serviciu în 2014, un proces de testare de laborator care pretindea că poate efectua peste 1.000 de teste medicale pentru o persoană cu doar câteva picături de sânge, o tehnologie capabilă să revoluționeze colectarea datelor medicale.

Cu ce se ocupa compania?

Theranos a susținut că îmbunătățește colectarea și testarea de laborator a sângelui prin miniaturizarea și automatizarea procesului. Testele tradiționale de sânge se bazează pe extragerea a 5–10 ml de sânge printr-un ac mare pentru a umple câte o eprubetă pentru fiecare test solicitat de medic.

Acest proces a fost adesea dureros pentru pacienți și costisitor pentru companiile de asigurări, iar experții s-au îngrijorat că procedura i-a descurajat pe pacienții care erau tineri, vârstnici sau aveau o teamă reală de ace să-și facă analizele de sânge în timp util.

Datele de laborator au fost unul dintre instrumentele cheie folosite de medici pentru a-i ajuta pe pacienți să ia decizii informate cu privire la îngrijire.

Procesul Theranos, pe de altă parte, a afirmat că o mostră mult mai mică (câteva picături prelevate dintr-o înțepătură în deget) era suficientă pentru a furniza materia primă pentru testele de diagnostic ale companiei, iar procedura s-a dovedit a fi mult mai puțin dureroasă și costisitoare decât testarea tradițională.

Elizabeth Holmes s-a înconjurat de secrete

Între 2003 și 2014, Elizabeth Holmes a crescut Theranos prin asigurarea finanțării de la investitori, construirea infrastructurii și dezvoltarea în secret a proceselor companiei.

În 2013, Walgreen Co., care se lăuda cu peste 8.000 de farmacii în SUA, a anunțat că a colaborat cu Theranos pentru a înființa centre de wellness în farmaciile sale Walgreens.

Până în 2014, Theranos a furnizat peste 200 de teste de diagnostic, a fost autorizată să opereze în aproape toate cele 50 de state din SUA și deținea o certificare de către Centrele pentru Servicii Medicare și Medicaid (CMS) din SUA, autoritatea federală de reglementare care supraveghează laboratoarele medicale.

Până la sfârșitul anului 2015, tehnologiile proprietare Theranos și dispozitivul său principal de testare medicală, Edison, au devenit subiect de controversă după ce o serie de articole ale reporterilor de la The Wall Street Journal, The Washington Post și alte publicații au susținut că Theranos a exagerat competența Edison, menționând că dispozitivul medical a fost folosit doar pentru o fracțiune dintre testele companiei, în ciuda afirmațiilor contrare făcute de Holmes.

Tehnologiile Theranos nu au fost evaluate științific

În curând au apărut și alte întrebări referitoare la companie și la procesele sale secrete, care au variat de la decizia Theranos de a elibera date de testare agregate (mai degrabă decât date primare) către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA și până la probleme de conformitate ale laboratorului din Newark, California.

Theranos a fost, de asemenea, investigată pentru întârzierile sale substanțiale în a le oferi autorităților federale acces deplin la dispozitivele sale medicale și pentru că nu a supus dispozitivele și tehnologiile sale unei evaluări științifice inter pares.

În iulie 2016, CMS a notificat Theranos că compania nu a furnizat documentația adecvată care să arate că și-a corectat erorile anterioare și că a respectat reglementările federale și, astfel, CMS a blocat rambursările de la Medicare și Medicaid pentru Theranos și i-a interzis lui Holmes să dețină sau să opereze un laborator medical timp de doi ani.

Acuzații de fraudă

În martie 2018, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) a acuzat-o pe Elizabeth Holmes și pe fostul președinte al Theranos, Ramesh (“Sunny”) Balwani, de fraudă, aceștia luând peste 700 de milioane de dolari de la investitori în timp ce promovau un produs fals.

Holmes a soluționat acuzațiile cu SEC acceptând să plătească o amendă de 500.000 de dolari, renunțând la aproape 19 milioane de acțiuni la Theranos și, astfel, la controlul companiei și consimțând să-i fie interzis să aibă vreo funcție într-o companie publică pe o perioadă de 10 ani.

În schimb, atât Holmes, cât și Theranos au reușit să evite și să recunoască, dar și să nege acuzațiile SEC. Cu toate acestea, în iunie 2018, ea și Balwani au fost inculpați de către autoritățile federale pentru fraudă electronică. În aceeași zi, Holmes a demisionat din funcția de CEO, iar mai târziu în acel an, Theranos și-a încetat activitatea.

Condamnarea lui Elizabeth Holmes

Începând cu luna august 2021, Elizabeth Holmes a fost judecată de către o instanță federală pentru 11 acuzații de fraudă, iar în ianuarie 2022 a fost condamnată pentru patru capete de acuzare de fraudare a investitorilor: trei capete de acuzare de fraudă electronică și o acuzație de conspirație pentru a comite fraudă electronică.

Juriul a găsit-o nevinovată pentru patru capete de acuzare de fraudare a pacienților și nu a reușit să ajungă la un verdict cu privire la celelalte capete de acuzare. Mai târziu în 2022, Balwani a fost judecat și a fost găsit vinovat de fraudă și conspirație pentru a comite fraudă.

Vă recomandăm să citiți și:

Elon Musk, antreprenor genial sau nebun de legat?

Geniul aviaţiei româneşti care a murit din cauza ”iubirii” sale

Dante Alighieri, poetul care a influențat decisiv cursul literaturii

Muzicianul care a făcut istorie cu vocea sa baritonală. A fost nevoit să îşi schimbe numele din cauza celui ales de părinţi – VIDEO

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cea mai nouă metodă prin care autoritățile vor să încurajeze renunțarea la fumat
Cea mai nouă metodă prin care autoritățile vor să încurajeze renunțarea la fumat
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Astronomii au descoperit sute de găuri negre „ascunse” în Univers. Câte alte miliarde ar mai putea exista?
Astronomii au descoperit sute de găuri negre „ascunse” în Univers. Câte alte miliarde ar mai putea exista?
Vești proaste pentru călătoriile interstelare! Navele spațiale ar putea pierde contactul cu Pământul
Vești proaste pentru călătoriile interstelare! Navele spațiale ar putea pierde contactul cu Pământul
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti
Unul dintre cei mai culţi domni ai Ţării Româneşti
OpenAI şi SoftBank își unesc forțele într-un proiect masiv de infrastructură pentru inteligenţa artificială
OpenAI şi SoftBank își unesc forțele într-un proiect masiv de infrastructură pentru inteligenţa artificială
Doar jumătate de felie de bacon pe zi poate crește riscul de demență
Doar jumătate de felie de bacon pe zi poate crește riscul de demență
„Victorie monumentală” pentru Prințul Harry împotriva tabloidelor din Marea Britanie
„Victorie monumentală” pentru Prințul Harry împotriva tabloidelor din Marea Britanie