Jeff Bezos, fondatorul Amazon și miliardar controversat
Jeff Bezos, pe numele complet Jeffrey Preston Bezos, (născut la 12 ianuarie 1964, în Albuquerque, New Mexico, S.U.A.), este un antreprenor american care a avut un rol cheie în creșterea comerțului electronic în calitate de fondator și director executiv al Amazon, un magazin online de cărți și mai târziu de o mare varietate de produse.
Sub îndrumarea sa, Amazon a devenit cel mai mare retailer de pe internet și modelul pentru vânzări pe internet.
Cum a ajuns miliardarul în poziția pe care o are în prezent?
De unde a pornit Jeff Bezos?
Pe când era încă la liceu, Jeff Bezos a dezvoltat Dream Institute, un centru care a promovat gândirea creativă la tinerii studenți. După ce a absolvit (în 1986) summa cum laude de la Universitatea Princeton, cu licențe în inginerie electrică și informatică, el a avut mai multe locuri de muncă înainte de a se alătura băncii de investiții D.E. Shaw & Co., din New York, în 1990.
Numit în curând vicepreședinte senior, cel mai tânăr al companiei, Bezos a fost responsabil de examinarea posibilităților de investiții în internet. Potențialul enorm (utilizarea webului creștea cu peste 2.000% pe an) i-a stârnit imaginația antreprenorială.
În 1994 a părăsit D.E. Shaw și s-a mutat la Seattle, Washington, pentru a deschide o librărie virtuală. Lucrând din garajul său cu câțiva angajați, Bezos a început să dezvolte software-ul pentru site. Numit după râul din America de Sud, Amazon a vândut prima carte în iulie 1995.
Compania Amazon
Amazon a devenit rapid lider în comerțul electronic. Deschis 24 de ore pe zi, site-ul era ușor de utilizat, încurajându-i pe oameni să-și posteze propriile recenzii despre cărți și oferind reduceri, recomandări personalizate și căutări de cărți cu tiraj epuizat.
În iunie 1998 a început să vândă CD-uri, iar mai târziu în acel an a adăugat filme. În 1999, Jeff Bezos a adăugat licitații pe site și a investit în alte magazine virtuale. Succesul Amazon a încurajat alți retaileri, inclusiv marile lanțuri de carte, să înființeze magazine online.
Pe măsură ce tot mai multe companii se luptau pentru bani de pe internet, Bezos a simțit nevoia de a diversifica oferta, iar până în 2005 Amazon a oferit o gamă largă de produse, inclusiv electronice de larg consum, îmbrăcăminte și bricolaj.
Cloudul Amazon
Amazon s-a diversificat și mai mult în 2006 prin introducerea Amazon Web Services (AWS), un serviciu de cloud computing care a devenit în cele din urmă cel mai mare astfel de serviciu din lume. La sfârșitul anului 2007, Amazon a lansat un dispozitiv de citire portabil numit Kindle, un cititor digital de cărți cu conexiune wireless la internet, care le permitea clienților să cumpere, să descarce, să citească și să stocheze o selecție vastă de cărți.
Amazon a anunțat în 2010 că vânzările de cărți Kindle le-au depășit pe cele de cărți cartonate. În același an, Amazon și-a făcut propriile emisiuni de televiziune și filme prin intermediul diviziei Amazon Studios.
Cât valorează Amazon?
Vânzările nete anuale ale Amazon au crescut de la 510.000 de dolari în 1995 la aproximativ 600 de milioane de dolari în 1998 și de la peste 19,1 miliarde de dolari în 2008 la aproape 233 de miliarde de dolari în 2018.
Aproximativ jumătate din venitul operațional al companiei în 2018 a fost derivat din AWS. Doi ani mai târziu, Amazon a înregistrat profituri record, iar veniturile sale în al patrulea trimestru din acel an au depășit pentru prima dată 100 de miliarde de dolari. Cifrele fără precedent au fost, parțial, cauzate de o creștere a cumpărăturilor la domiciliu în timpul pandemiei de COVID-19.
În februarie 2021, Bezos a anunțat că va pleca din funcția de directior general al companiei, însă a rămas la Amazon ca președinte executiv.
Alte activități ale lui Jeff Bezos
Pe lângă Amazon, Bezos a fondat o companie de zboruri spațiale, numită Blue Origin, în anul 2000. La scurt timp după aceea, Blue Origin a cumpărat un loc de lansare în Texas și a plănuit să realizeze o navă spațială suborbitală cu echipaj, New Shepard, în 2018 și un vehicul de lansare orbitală, New Glenn, în 2020.
Bezos a cumpărat The Washington Post și publicațiile afiliate pentru 250 de milioane de dolari în 2013. Averea netă a lui Bezos a fost calculată în 2018 la 112 de miliarde de dolari, făcându-l la acel moment cel mai bogat om din lume.
Viața personală
În 1993, Bezos s-a căsătorit cu Mackenzie Tuttle, pe care o cunoscuse la D.E. Shaw. Cuplul a anunțat în ianuarie 2019 că divorțează, iar a doua zi, National Enquirer a publicat o poveste care dezvăluie că Bezos avea o aventură cu o altă femeie.
Ulterior, Bezos a lansat o investigație asupra modului în care tabloidul a obținut mesajele sale private. Apoi, în februarie, el a postat online un text lung în care îi acuza pe oficialii de la American Media Inc. (AMI), compania-mamă a Enquirer, de „extorcare și mită” pentru că a sugerat că ar publica fotografii nud ale lui Bezos dacă acesta nu își oprește ancheta, pe fondul altor cereri. Ancheta condusă de Bezos a susținut ulterior că fratele iubitei sale a făcut publice textele.
Nu știați despre Jeff Bezos…
Jeff Bezos s-a născut într-o familie nu foarte bogată. Părinții săi aveau 17, respectiv 18 ani atunci când s-a născut el.
La început a muncit la ferma bunicilor săi, dar primul loc de muncă adevărat a fost ca bucătar la un restaurant McDonald’s, unde câștiga mai puțin de 3 dolari pe oră, conform Britannica.
După ce a absolvit Universitatea Princeton, a lucrat la Fitel, un start-up de comerț internațional.
Vă recomandăm să citiți și:
Buddha: creatorul budismului, între adevăr și legendă
Marele poet român care nu a mai putut crea după moartea unicului său fiu
Test de cultură generală. Ce reprezintă inițialele din numele scriitorului J.R.R. Tolkien?
Se împlinesc 141 de ani de la naşterea celui mai important poet simbolist român