Wellington, capitală, port și centru comercial important al Noii Zeelande, situat în sudul extrem al Insulei de Nord, se află pe malurile și dealurile care înconjoară portul Wellington. Muntele Victoria se înalță la 196 de metri în apropierea centrului orașului. Wellington se află într-o zonă de falii și a supraviețuit mai multor cutremure.
În 1839, o navă aparținând Companiei Noua Zeelandă a sosit cu oficiali care urmau să aleagă un loc pentru prima așezare a companiei. Locația aleasă, la gura de vărsare a râului Hutt, s-a dovedit a fi nepotrivită și a fost mutat în portul Lambton, pe malul vestic. Așezarea a fost numită în 1840 ca recunoaștere a ajutorului acordat companiei de către Arthur Wellesley, primul duce de Wellington.
A fost transformată în municipiu în 1842 și în oraș în 1886. În 1865, sediul guvernului central a fost transferat aici de la Auckland. Orașul face parte din regiunea guvernamentală locală Wellington.
Wellington este centrul de transport și comunicații al țării. De aici pornesc servicii feroviare și rutiere către toate părțile Insulei de Nord, iar feriboturile către Picton leagă capitala de Insula de Sud.
Aeroportul internațional al orașului este punctul central al rețelei interne de aviație a țării. Portul, care deservește transportul maritim intern și internațional, importă produse petroliere, autovehicule și minerale și exportă carne, produse din lemn, produse lactate, lână și fructe, scrie Britannica.
Economia se bazează în principal pe servicii, cu accent pe finanțe, servicii de afaceri și administrație publică. Wellington este, de asemenea, un centru regional de sănătate și educație. Turismul este important și există o industrie cinematografică în creștere. Deși industria prelucrătoare din oraș a scăzut de la sfârșitul anilor 1980, regiunea are încă o industrie de tipărire și produce produse chimice, materiale plastice și mașini. Universitățile Victoria și Massey se află în Wellington.
O mare parte a orașului este construită pe terenuri recuperate din golf.
Terenul insulei se ridică până la un lanț muntos central (o continuare a lanțului muntos al Insulei de Sud), care este paralel cu coasta de est. Lanțul atinge cel mai înalt punct în vârful vulcanic Ruapehu (2.797 de metri), în cadrul Parcului Național Tongariro (desemnat în 1990 ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO).
Ce se întâmplă cu Commonwealth-ul? Vor deveni Australia, Noua Zeelandă şi Canada independente?
Un supervulcan activ din Noua Zeelandă face pământul să se miște în jurul său
COVID-19 a ajuns pe o insulă izolată din Pacific. Noua Zeelandă a trimis ajutoare în zonă
Noua Zeelandă le cere oamenilor să poarte măști în timp ce sistemul de sănătate se luptă cu COVID-19