Elon Musk este cofondator al companiei de plăți electronice Paypal și al companiei producătoare nave spațiale SpaceX. El s-a născut pe 28 iunie 1971 în Pretoria, Africa de Sud.
De asemenea, Musk este director general al companiei producătoare de mașini Electrice Tesla și deține cea mai mare parte din această companie.
În plus, el deține acțiuni și în cadrul rețelei sociale Twitter, pe care a încercat să o cumpere în totalitate în primăvara acestui an.
Așadar, cine este Elon Musk?
Musk s-a născut dintr-un tată sud-african și dintr-o mamă canadiană. A demonstrat un talent timpuriu pentru computere și antreprenoriat.
La 12 ani a creat un joc video, pe care l-a vândut unei reviste de computere.
În 1988, după ce a obținut un pașaport canadian, Musk a părăsit Africa de Sud pentru că nu era dispus să sprijine apartheidul prin serviciul militar obligatoriu și pentru că a căutat oportunități economice mai mari disponibile în Statele Unite, potrivit Britannica.
Musk a urmat cursurile Queen’s University din Kingston, Ontario, din Canada, iar în 1992 s-a transferat la Universitatea din Pennsylvania, Philadelphia, din SUA, unde și-a obținut licențele în fizică și economie în 1997.
S-a înscris la școala postuniversitară de fizică la Universitatea Stanford din California, dar a plecat după doar două zile pentru că a simțit că Internetul are mult mai mult potențial de a schimba societatea decât munca în fizică.
În 1995 a fondat Zip2, o companie care le-a furnizat hărți și liste de întreprinderi ziarelor online. În 1999, Zip2 a fost cumpărat de producătorul de computere Compaq pentru 307 milioane de dolari, iar Musk a fondat apoi o companie de servicii financiare online, X.com, care a devenit ulterior PayPal, specializată în transferul de bani online. Licitația online eBay a cumpărat PayPal în 2002 pentru 1,5 miliarde de dolari.
Musk este convins de mult timp că, pentru ca viața să supraviețuiască, omenirea trebuie să devină o specie multiplanetară. Cu toate acestea, el a fost nemulțumit de costurile ridicate ale lansatoarelor de rachete.
În 2002 a fondat Space Exploration Technologies (SpaceX) pentru a produce rachete mai accesibile. Primele sale două rachete au fost Falcon 1 (lansată în 2006) și Falcon 9, mai mare, (lansată în 2010), care au fost concepute pentru a costa mult mai puțin decât rachetele concurente.
O a treia rachetă, Falcon Heavy (lansată în 2018), a fost proiectată să transporte 53.000 de kilograme pe orbită, aproape de două ori mai mult decât cel mai mare concurent al său, Delta IV Heavy a companiei Boeing, pentru o treime din cost.
SpaceX a anunțat succesorul rachetelor Falcon 9 și Falcon Heavy: sistemul Super Heavy-Starship. Prima etapă, Super Heavy, ar putea fi capabilă să ducă 100.000 de kg pe orbita joasă a Pământului. Sarcina acesteia va fi Starship, o navă spațială concepută pentru a asigura transport rapid între orașele de pe Pământ și baze de pe Lună și Marte.
SpaceX a dezvoltat, de asemenea, nava spațială Dragon, care transportă provizii către Stația Spațială Internațională (ISS). Primele zboruri de testare ale sistemului Super Heavy-Starship au fost lansate în 2020. Pe lângă faptul că este CEO al SpaceX , Musk a fost, de asemenea, proiectant-șef în construirea rachetelor Falcon, Dragon și Starship.
Elon Musk a fost interesat de mult timp și de mașinile electrice, iar în 2004 a devenit unul dintre marii finanțatori ai Tesla Motors (redenumită ulterior Tesla), o companie fondată de antreprenorii Martin Eberhard și Marc Tarpenning.
În 2006, Tesla a lansat prima sa mașină, Roadster, care putea parcurge 394 de kilometri cu o singură încărcare. Spre deosebire de majoritatea vehiculelor electrice anterioare, pe care Musk le-a considerat greoaie și neinteresante, Roadster era o mașină sport care putea accelera de la 0 la 97 km/h în mai puțin de patru secunde.
În 2012, Tesla a prezentat sedanul Model S, care a fost apreciat de criticii auto pentru performanța și designul său. Compania a câștigat și mai multe laude pentru SUV-ul său de lux Model X, care a fost lansat pe piață în 2015. Model 3, un vehicul mai puțin costisitor, a intrat în producție în 2017 și a devenit cea mai vândută mașină electrică din toate timpurile.
Nemulțumit de costul prevăzut (de 68 de miliarde de dolari) al unui sistem feroviar de mare viteză în California, Musk a propus în 2013 un sistem alternativ mai rapid, Hyperloop, un tub pneumatic în care o capsulă care transportă 28 de pasageri poate parcurge cei 560 km dintre Los Angeles și San Francisco în 35 de minute, cu o viteză maximă de 1.220 km/h, aproape viteza sunetului.
Musk a susținut că Hyperloop ar costa doar 6 miliarde de dolari și că, având capsule care pleacă în medie la fiecare două minute, sistemul ar putea susține cele șase milioane de oameni care călătoresc pe acea rută în fiecare an. Cu toate acestea, a declarat el, împărțindu-și timpul între SpaceX și Tesla, nu s-a putut dedica dezvoltării Hyperloop.
Elon Musk și-a făcut cont pe rețeaua socială Twitter în 2009, acesta devenind unul dintre cele mai populare conturi de pe site, depășind 85 de milioane de urmăritori în 2022.
La începutul lunii aprilie 2022, s-a aflat că Musk a cumpărat mai mult de 9% din companie. La scurt timp după aceea, Twitter a anunțat că Musk se va alătura consiliului de administrație al companiei; în schimb, Elon a decis să facă o ofertă pentru cumpărarea întregii companii, la o valoare de 54,20 dolari pe acțiune, totalizând 44 de miliarde de dolari.
Consiliul de administrație al Twitter a acceptat înțelegerea, ceea ce l-ar fi făcut singurul proprietar al companiei. Musk a declarat că planurile sale pentru companie includ „îmbunătățirea produsului cu noi funcții, deschiderea surselor algoritmilor pentru a crește încrederea, învingerea roboților de spam și autentificarea tuturor oamenilor”.
În iulie 2022, Musk a anunțat că își retrage oferta, declarând că Twitter nu a furnizat suficiente informații despre conturile spam și susținând că compania a „încălcat semnificativ mai multe prevederi” ale contractului de cumpărare.
Bret Taylor, președintele consiliului de administrație al Twitter, a răspuns spunând că compania „s-a angajat să încheie tranzacția la prețul și condițiile convenite cu Musk”.
Vă recomandăm să citiți și:
Marele poet român care nu a mai putut crea după moartea unicului său fiu
Test de cultură generală. Ce reprezintă inițialele din numele scriitorului J.R.R. Tolkien?
Test de cultură generală. În ce secol a trăit Rembrandt?
Se împlinesc 141 de ani de la naşterea celui mai important poet simbolist român