Palatul de la Mogoșoaia, monument istoric în stil brâncovenesc

02 09. 2022, 08:30

Palatul de la Mogoșoaia a fost ridicat de Constantin Brâncoveanu în 1702, pentru fiul său Ștefan. Domeniul este cu totul aparte, îmbinând cu măiestrie foișoare, scări monumentale cu balustrade sculptate și grădini spectaculoase.

Constantin Brâncoveanu a cumpărat satul Mogoșoaia în 1861, de la Radu logofăt, fratele său, popa Isac și jupâneasa Rada. Odată cu satul, Brâncoveanu a cumpărat și heleșteul pe malul căruia avea să construiască Palatul de la Mogoșoaia. Biserica Sfântul Gheorghe care se găsește astăzi aici a fost zidită în 1688.

Ansamblul format din palat, ziduri de incintă cu turnuri acces, cuhnie, anexe gospodărești și grădini domnești a fost construit la începutul secolului XVIII. Totodată, picturile regăsite în sala spătăriei mari au fost realizate în 1704.

Martha Bibescu a restaurat vechiul palat brâncovenesc

După execuția domnitorului din 1714, Palatul de la Mogoșoaia a fost deposedat de toate bunurile mobile și a fost transformat în han. Apoi, în 1770, în timpul războiului ruso-turc, domeniul a fost distrus parțial, în urmă rămânând doar o parte din zidurile exterioare, pridvoarele și încăperile centrale.

Restaurat ulterior de Nicolae Brâncoveanu, Palatul de la Mogoșoaia a fost distrus din nou în urma unui incendiu provocat de panduri. În 1830, la inițiativa banului Grigore Brâncoveanu, au loc lucrări de restaurare, iar mai târziu, după 1844, lucrările sunt realizate de noul proprietar al Palatului de la Mogoșoaia, Gheorghe Bibescu. Arhitectul Johann Schlater coordonează lucrările, însă acestea rămân nefinalizate. După 1860, lucrările revin arhitectului Andre Lecomte de Nouy.

Între 1914 și 1921, având loc întreruperi din cauza declanșării Primului Război Mondial, arhitectul Domenico Ruppolo continuă lucrările. Aceasta este perioada în care Martha Bibescu, soția prințului George-Valentin Bibescu, restaurează vechiul palat brâncovenesc și își pune amprenta asupra stilului arhitectural al domeniului.

Palatul de la Mogoșoaia, grav avariat de cutremurul din 1977

Din nefericire, Palatul de la Mogoșoaia este naționalizat în 1949 de guvernul comunist, iar în 1957 devine muzeu de artă brâncovenească.

Palatul de la Mogoșoaia a fost, de asemenea, grav avariat de cutremurul din 1977, însă a fost ulterior restaurat.

În zilele noastre, Palatul Mogoșoaia găzduiește Muzeul de Artă Brâncovenească, fiind un important punct de atracție pentru turiști, dar și pentru numeroase evenimente culturale. Printre acestea se numără și festivalul de muzică Fall in Love, un eveniment ce reunește unii dintre cei mai apreciați artiști ai momentului, de peste hotare și din România.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Palatul Mogoșoaia, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale României

Festivalul Fall in Love anunță programul pentru trei zile de poveste la Palatul Mogoșoaia

Domeniul Palatului Ştirbey, cu o istorie care începe în secolul XIX, scos la vânzare

Palatul CEC, una dintre cele mai emblematice și solide clădiri ale Bucureștiului