Expoziția Love Lost, Bucharest adună peste 20 de mărturisiri care marchează sentimentele diverse, precum nesiguranța, resemnarea, suferința, abandonul sau eliberarea, care vin la pachet cu sfârșitul unor relații. Expoziția poate fi vizitată gratuit la Galeria Strata până pe 10 iunie.
Conceptul expoziției vine din Miami, unde în ultimii 6 ani, Love Lost oferă locuitorilor orașului posibilitatea de a-și împărtăși propriile experiențe într-un spațiu comun de vindecare și eliberare. Proiectul din București, organizat de Asociația Arden și Galeria Strata, a fost gândit să încurajeze contribuția creativă a locuitorilor, care au participat la acest demers înscriindu-și un obiect, alături de povestea de iubire și pierdere trăită, potrivit Mediafax.
Obiecte care pot părea banale, precum un tablou, o rochie, un inel, un tensiometru sau o carte, dezvăluie începutul unei povești de iubire terminate prea brusc, prietenii toxice, redescoperirea sinelui sau amintirea unui părinte. Printre exponate se regăsesc și un cuțit și o pictură făcută cu sânge, care vorbesc despre eliberarea dintr-o realitate închipuită sau despre episoadele depresive trăite într-o poveste de iubire.
“Întreaga experiență a fost primită cu multă curiozitate de locuitorii din București, și de un număr destul de mare din alte orașe. Descoperim prin poveștile expuse că nu suntem singuri în călătoriile noastre. Astfel, prin conștientizare, putem să lăsăm în urmă ce nu ne mai servește: să mulțumim pentru experiența trăită și să mergem înainte.”, a spus Andra Beldean, co-fondator al Asociației Arden.
Alături de obiectele și poveștile locuitorilor, expoziția oferă viziunea mai multor artiști locali emergenți asupra aceleiași teme. Cei 14 artiști care au răspuns afirmativ inițiativei, au expus opere artistice din spectre diverse, surprinzând prin fotografii, animații sau instalații semnele lăsate de anumite relații din viața lor.
Evenimentul vine în întâmpinarea participanților cu o serie de workshop-uri menite să vorbească despre legătura dintre iubire și pierdere, cu scopul de a crea un spațiu de vindecare individual și colectiv. Primul atelier a fost susținut de psihoterapeutul Yolanda Crețescu weekend-ul trecut. Participanții au analizat modul în care se raportează la suferință și pierdere, conștientizând tiparele și amprenta unică a acestora, formată în strânsă legătură cu relația pe care o avem cu părinții, rolul atribuit în familie și subconștientul colectiv a tot ceea ce au experimentat strămoșii noștri.