Test de cultură generală. Ce țară este cunoscută drept „Tărâmul fulgerelor”?
Bhutanul, care și-a câștigat titlul de „Tărâmul Fulgerelor” datorită furtunilor masive și spectaculoase ce au loc în valea Munților Himalaya, este un ținut închis înconjurat de India și China.
Cele mai mari atracții turistice ale acestei regiuni cunoscute și drept „Tărâmul Fulgerelor”, se găsesc în vestul Bhutanului, în special în districtele Thimphu, Punakha și Paro.
O astfel de călătorie durează șase zile și cinci nopți, iar cea mai bună perioadă pentru a o face este dată de lunile februarie și martie.
Un ținut spectaculos
Regatul Bhutanului este un stat din sudul, respectiv centrul Asiei. Ocupă o suprafață de 14.824 kilometri pătrați și are o populație de 756.100 de locuitori, conform Britannica.
Există trei mari grupuri etnice:
- Sharchop în est;
- budiștii tibetani Bhutia, care se constituie în mai bine din jumătate din populație și care se găsesc în zonele nordice, vestice și centrale;
- nepalezii Hindu din sud-vest.
Partea de nord a țării se întinde la poalele Munților Himalaya, cu vârfuri care depășesc 7300 de metri și văi care se întind pe 3700, respectiv 5500 metri. Există mai multe alte văi fertile care sunt populate și cultivate.
La sud de acești munți se află Câmpia Durata, loc cheie în controlul strategic al trecerilor spre munți. Spațiul este canicular și acoperit cu păduri dese. Economia statului este susținută de activitățile agricole, iar aproape toate exporturile sunt direcționate spre India.
Deși izolat, Bhutan are o istorie complicată
Bhutanul este o monarhie constituțională cu o legislatură bicamerală. Monarhul este șeful statului, iar Prim-ministrul conduce Guvernul. Munții și pădurile spectaculoase păzesc cumva regiunea de lumea exterioară, iar conducătorii feudali au interzis accesul pentru străini până aproape de secolul XX.
Cu toate acestea, statul a trecut prin invaziile străine. În 1865 a intrat sub influența britanicilor, iar în 1910 a acceptat ajutorul lor în ceea ce privește aspectele de politică externă. Mai târziu s-a orientat spre India guvernată de Regatul Britanic, cu toate că cea mai mare parte a comerțului era îndreptat spre Tibet.
Tranziția spre modernitate
India a preluat rolul Regatului Britanic în 1949, astfel că legăturile dintre India și Bhutan s-au solidificat. La finalul secolului XX, conducătorii de aici au înțeles că este nevoie să devină prezenți pe scena internațională, dar și să îmbunătățească condițiile de viață.
A fost astfel inițiat un program de construcție de drumuri și spitale, respectiv să dezvolte sistemul de educație. Tranziția dinspre absolutismul monarhic spre democrația parlamentară a luat sfârșit în martie 2008, iar o nouă constituție a fost promulgată în iulie.
Vă mai recomandăm și:
Izvoarele termale indică locul în care plăcile continentale se ciocnesc sub Platoul Tibet
Prin bizarul Bhutan: penisurile care alungă răul
O furtună vulcanică și fulgere spectaculoase, provocate de o nouă erupție a vulcanului Etna
Turismul „va exploda” în 2022, după cea mai dificilă perioadă din istorie