TOP 10 – Scandaluri la Premiile Oscar (DOCUMENTAR)
This browser does not support the video element.
Decernarea premiilor Academiei Americane de Film sau Gala Oscarurilor reprezintă unul dintre cele mai impresionate spectacole, de la sosirea vedetelor pe covorul roșu până la decernarea celebrelor statuete și discursurile laureaților.
An de an, 24 de premii sunt decernate de Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului, iar cei care le primesc intră în Hall of Fame-ul filmului.
Premiile, de fapt copii aurite ale aceleiași statuete, se acordă pentru merite artistice și tehnice în industria filmului și recunosc excelența din anul anterior.
Sunt decernate în urma votului membrilor Academiei. Statueta reprezintă un bărbat stilizat în poziție verticală, cu mâinile împreunate la nivelul pieptului. A fost realizată prima dată de sculptorul George Stanley după un desen al lui Cedric Gibbons, iar prima dată a fost prezentată în 1929 la un dejun privat.
Prima ceremonie televizată a fost cea din 1953, iar în prezent este difuzată în mai mult de 200 de țări. Însă acest imens spectacol care ți-a găsit notorietatea în timp a fost marcat de multiple scandaluri care au ținut prima pagină a ziarelor. Iată câteva scene… care nu au fost trecute în niciun scenariu de-a lungul timpului.
1. Scriitorul Dudley Nichols refuză statueta (1936)
La câțiva ani de la înființarea premiilor Oscar, s-a produs primul incident nedorit. Câștigătorul Dudley Nichols a refuzat să primească premiul. În 1936, el a fost desemnat cel mai bun scenarist pentru munca sa de pe The Informant, dar nu a ieșit niciodată pentru statuetă. Și-a ignorat Oscarul pentru a-și exprima dezacordul cu opinia membrilor Academiei Americane de Film în ceea ce privește recunoașterea Writers Guild ca sindicat. Astfel, a devenit prima persoană din industria cinematografică care, prin respingerea premiului, a vrut să facă o declarație importantă asupra lumii cinematografiei.
2. Afro-americana Hattie McDaniel câștigă un Oscar (1940)
În prima jumătate a secolului al XX-lea, artiștii de culoare nici măcar nu erau invitați la Oscar. Cu toate acestea, în 1940, criticii de film au recunoscut că Hattie McDaniel merită o nominalizare pentru un rol secundar strălucit în Gone With the Wind. A fost invitată la ceremonie, dar actriței i s-a oferit să ia loc în galerie, spre deosebire de echipa de filmare care avea o masă lângă scenă. Când s-a anunțat că McDaniel a câștigat nominalizarea, a fost nevoită să traverseze întreaga sală. De atunci, victoria lui McDaniel și discursul ei de acceptare au rămas în istoria Oscarului ca un moment de excepție.