Kopi luwak este una dintre cele mai scumpe cafele din lume, iar această băutură este făcută din boabe care au fost mestecate, înghițite și apoi eliminate de civeta de palmier sau pisica indoneziană (Paradoxurus hermaphroditus).
Aroma cafelei kopi luwak a fost uneori asemănată cu „excremente de dinozaur cufundate în apă din cadă” sau similară legumelor, ceaiului sau pământului, scrie Atlas Obscura.
Civeta, care arată ca un hibrid de pisică și vulpe, este un animal ce trăiește în pădurile din Asia de Sud-Est care se hrănește cu o dietă variată, de la rozătoare la insecte și fructe. Pe timpul nopții, animalul solitar și nocturn se hrănește cu fructe de cafea de la plantații locale în timpul sezonului de recoltă. Semințele din fructe sunt „boabele” pe care oamenii le fermentează, prăjesc și râșnesc pentru a face cafea. O civetă nu poate digera aceste semințe, însă le fermentează în tractul digestiv înainte să le elimine.
Nu gustul face această cafea o delicatesă, ci caracterul său aparent rar. Negustorii ambulanți susțin că ei colectează produsul din excrementele de la animale sălbatice, astfel că este dificil de obținut. Un kilogram de boabe aduce vânzătorilor indonezieni de cinci ori mai mult profit atunci când este vândut internațional în loc de domestic. În New York și Londra, prețul pentru o ceașcă de cafea kopi luwak poate varia între 30 și 100 de dolari.
Din păcate, argumentul că este „colectată din sălbăticie astfel că este rară” pentru prețul exorbitant al cafelei kopi luwak este o păcăleală. Producătorii țin adesea animalele în captivitate și le forțează să mănânce fructe de cafea necoapte.
Deși animalele nu sunt încă pe cale de dispariție, o piață care profită de pe urma lor și promovează această băutură unică nu este de bun augur pentru viitorul acestor creaturi simpatice.
Interesul global pentru cafeaua kopi luwak a creat o piață pentru civetele ținute în captivitate, acestea fiind folosite atât pentru cafea cât și pentru turism. Nu există niciun sistem de certificare a cafelei kopi luwak obținute din „sălbăticie”, astfel că orice achiziționare poate contribui la menținerea acestor animale în condiții mizerabile.
O specie rară care poate salva cafeaua de la schimbările climatice, redescoperită de cercetători
Consumul excesiv de cafea crește riscul apariției demenței. Ce înseamnă un consum excesiv de cafea?
Consumul de cafea și ceai poate fi asociat cu rate reduse de accident vascular cerebral și demență
Cafeaua produsă în laborator care va concura cu cea naturală. Ce beneficii are