Populația Rusiei, o națiune extrem de diversă și multietnică

31 12. 2021, 10:00

Deși rușii etnici alcătuiesc mai bine de patru cincimi din populația totală a țării, Rusia este o societate diversă și multietnică.

Peste 120 de grupuri etnice, multe dintre acestea cu propriile teritorii naționale și aproximativ 100 de limbi, trăiesc în Rusia. Multe dintre aceste grupuri sunt restrânse, în unele cazuri fiind alcătuite chiar din mai puțin de 1.000 de indivizi. În afară de ruși, doar o mână de grupuri cuprind peste 1 milion de membri fiecare: tătarii, ucrainenii, ciuvașii, bașchirii, cecenii și armenii. Diversitatea oamenilor se reflectă în cele 21 de republici minoritare, 10 districte autonome și o regiune autonomă din Federația Rusă.

De la începutul anilor 1990, etnia a cauzat numeroase conflicte. Multe minorități naționale au solicitat o autonomie mai mare, iar, în unele cazuri, chiar și independență totală. Acele regiuni din Rusia care nu formează unități etnice autonome sunt divizată în diverse teritorii (kraină) și regiuni (oblastie), existând două orașe federale, Sankt Petersburg și Moscova.

Cum este împărțită populația Rusiei din punct de vedere lingvistic?

Din punct de vedere lingvistic, populația Rusiei poate fi împărțită în grupul indo-european, alcătuit din vorbitorii de slavă estică și grupuri mai mici care vorbesc alte câteva limbi: grupul altaic, inclusiv turcică, tunguză și mongolă; grupul uralic, inclusiv fino-ugrică și samoedică; și grupul caucazian, cuprinzând abhazo-adighian și naho-daghestanian. Având în vedere că prea puține dintre limbile minorităților indigene sunt predate în școli, este foarte probabil ca unele să dispară în viitor, scrie Britannica.

Sursa foto: Shutterstock

Slavii estici cuprind în principal ruși dar și unii ucraineni și bieloruși. Aceștia alcătuiesc peste patru cincimi din populația totală și sunt răspândiți pe întreg teritoriul Rusiei. Slavii au devenit un grup recunoscut în Europa de Est între secolele III și VIII e.n., iar primul stat slav, Rusia Kieveană, a apărut în secolul IX.

Grupul altaic este dominat de vorbitorii de limbă turcică

După invaziile mongole, centrul s-a mutat la Moscova, iar Imperiul Rus s-a extins în regiunea baltică, Arctica și Pacific, depășind din punct de vedere numeric populațiile indigene. În ciuda faptului că este foarte răspândită, limba rusă a rămas omogenă pe întreg teritoriul țării.

Grupul altaic este dominat de vorbitorii de limbă turcică. Aceștia trăiesc în principal în republicile asiatice-centrale, însă există o comunitate importantă de vorbitorii de turcică în Volga de mijloc și sudul Uralilor, fiind alcătuită din tătari, ciuvași și bașchiri. Numeroase grupuri paleo-siberiene care împărtășesc un stil de viață similar însă diferă din punct de vedere lingvistic pot fi găsite în Siberia de Est.

Estimările din anul 2021 arată că populația Rusiei, incluzând Peninsula Crimeea, a ajuns la 146.171.015 de oameni. În schimb, dacă ar fi să nu includem Crimeea, aceasta fiind o regiune disputată, populația Rusiei este de 143.759.445 de persoane. Astfel, Rusia este a noua cea mai populată țară de pe glob.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rusia a trimis bombardiere strategice în Belarus. „Lukaşenko, executantul celui mai recent asalt”

Rusia a lansat o nouă rachetă hipersonică de la bordul unui submarin

Rusia a dezvăluit avionul de luptă „Şah-mat”, prezentat drept rival al avionului american F-35

Rusia a trimis un nou modul științific către Stația Spațială Internațională. Lansarea ar fi trebuit să aibă loc în 2007