Verona, orașul în care Romeo și Julieta s-au iubit și au murit

14 11. 2021, 19:00

This browser does not support the video element.

Verona este un oraș și scaun episcopal situat în regiunea Veneto din nordul Italiei. Verona se află la poalele Munților Lessini, la 105 km vest de Veneția, fiind pe jumătate înconjurat de râul Adige.

Orașul a fost fondat de un trib străvechi (posibil Euganei sau Raeti) și a fost mai târziu ocupat de cenomanii galici. Verona a devenit colonie romană în anul 89 î.Hr. iar importanța sa a crescut rapid fiindcă se situa la intersecția drumurilor principale dintre Italia și nordul Europei. Poetul Catullus s-a născut aici.

Orașul Verona a fost ocupat de regele ostrogot Theodoric cel Mare în 489, care a construit un castel în locul actualului Castel San Pietro de pe râul Adige. Orașul a rămas important sub conducerea regilor lombarzi. Verona a fost capturat de Carol cel Mare în 774 și a fost reședința fiului său Pippin și a lui Berengar de Tours.

Orașul în care Romeo Montague și Julieta Capulet s-au iubit și au murit

Verona a fost o comună independentă de la începutul secolului al XII-lea și a avut de suferit în timpul luptelor timpurii dintre guelfi (partidul papal) și ghibelini (partidul imperial), în cursul cărora a fost de partea guelfilor. Condus de tiranul Ezzelino da Romano (1226–59), orașul Verona a devenit mai calm și a prosperat sub familia della Scala după ce Mastino I della Scala a devenit podesta (guvernator) în 1260. În timpul domniei lui Bartolomeo della Scala, Romeo Montague și Julieta Capulet s-au iubit și au murit în Verona. Dragostea celor doi este comemorată la așa-numitul Mormânt al Julietei, Casa lui Romeo și Casa Julietei.

Casa Julietei din Verona. Sursa foto: Shutterstock

Fratele lui Bartolomeo, Cangrande I (mort în 1329), cel mai important membru al familiei della Scala, l-a protejat pe poetul exilat Dante. Verona a căzut în mâinile lui Gian Galeazzo Visconti în 1387, iar apoi, în 1405, în mâinile Veneției care a controlat orașul până în 1797, atunci când a fost cedat Austriei de către Napoleon I prin Tratatul de la Campo Formio.

Verona, un renumit centru medieval pentru pictură

Ultimul congres al Cvadruplei Alianțe (Rusia, Prusia, Austria și Marea Britanie) a avut loc la Verona în 1822. În 1866, orașul a fost unit cu Regatul Italiei. Verona a suferit pagube majore în cel de-Al Doilea Război Mondial, însă a fost restaurat între timp.

Verona este unul dintre cele mai bogate orașe din nordul Italiei din punct de vedere al vestigiilor romane. Cel mai remarcabil dintre acestea, amfiteatrul sau Arena, este al treilea amfiteatru roman ca mărime care a rezistat până în zilele noastre și este acum folosit pentru operă, potrivit Britannica.

Verona a fost, de asemenea, un centru medieval renumit pentru pictură. Cel mai faimos pictor al Veronei a fost artistul Paolo Caliari din secolul al XV-lea, care și-a petrecut mare parte din viață la Veneția deși „Scena Martiriului Sfântului Gheorghe” rămâne în biserica romano-catolică San Giorgio in Braida din Verona.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Nisa, orașul de poveste supranumit „capitala Coastei de Azur”

Marsilia, cel mai vechi dintre marile orașe ale Franței

Provența, sau Provence, o regiune care a înflorit de pe urma comerțului cu lavandă

Toledo, cel mai reprezentativ oraș pentru cultura și tradiția spaniolă