„Stăpânul Inelelor”, fantastica trilogie care nu dezamăgește niciodată
„Stăpânul Inelelor” este un roman de fantezie scris de J.R.R. Tolkien, „părintele” literaturii fantastice, și publicat inițial în trei părți: Frăția Inelului (1954), Cele două turnuri (1955) și Întoarcerea regelui (1955).
Povestea, care are loc în cel de-Al treilea Ev al Pământului de Mijloc, este o continuare a acțiunii din „Hobbitul”, publicat de Tolkien în 1937, și a fost urmată de „Silmarillion”, colecție de povești ce au loc în Pământul de Mijloc. „Silmarillion” a apărut după moartea lui Tolkien, fiind publicată de fiul său, Christopher, în 1977.
„Stăpânul Inelelor” cuprinde aventurile fantastice ale unui grup de eroi care încearcă să salveze lumea de râul absolut. Numeroasele lumi și creaturi incluse în roman au fost inspirate de filologie și folclor.
„Stăpânul Inelelor”, un record de premii Oscar câștigate
La vârsta de 33 de ani, momentul în care hobbiții ajung la maturitate, Frodo Baggins primește un Inel magic de Invizibilitate de la unchiul său Bilbo. Frodo află că inelul are puterea de a controla întreaga lume și chiar să-și corupă stăpânul. O frăție de hobbiți, elfi, gnomi și oameni este formată pentru a distruge inelul. Acesta trebuie să fie aruncat în focurile vulcanului de pe Muntele Osândei, acolo unde a fost făurit. În drum spre vulcan, grupul este urmărit de lordul întunericului Sauron și călăreții negri.
„Stăpânul Inelelor”, împreună cu „Hobbitul”, este considerat de mulți drept începutul genului cunoscut drept „high fantasy”, iar aceste romane au avut o influență considerabilă asupra genului la scară largă, potrivit Britannica.
„Stăpânul Inelelor” a fost adaptat pentru marile ecrane de regizorul neozeelandez Peter Jackson. Toate cele trei filme au avut un succes uriaș, atât din punct de vedere comercial cât și din partea criticilor de film. Al treilea film din serie, „Întoarcerea regelui” (2003), a câștigat nu mai puțin de 11 premii Oscar, un record, inclusiv Premiul pentru Cel mai bun film și Premiul pentru Cel mai bun regizor.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cine a fost J.R.R. Tolkien, creatorul operelor de fantezie Hobbitul și Stăpânul Inelelor
Italianul care trăieşte ca un hobbit, lăudat de actorii din „Stăpânul Inelelor”
O creatură dispărută din „Hobbitul” a evoluat la scurt timp după moartea dinozaurilor