Montesquieu, părintele teoriei separării puterilor în stat
Filosoful francez Montesquieu a dezvoltat teoria conform căreia puterile guvernamentale ar trebui împărțite în organe executive, legislative și judiciare.
La sfârșitul anilor 1780, teoria lui Montesquieu a devenit realitate atunci când a fost adoptată ca unul dintre principiile fundamentale ale sistemului guvernamental din Statele Unite ale Americii.
Charles-Louis de Secondat s-a născut la data de 18 ianuarie 1689, în apropiere de Bordeaux, Franța. A fost educat la College de Juilly și a studiat dreptul la Universitatea din Bordeaux. Atunci când unchiul său a murit în 1716, Charles-Louis a devenit baron de Montesquieu.
Cine au fost părinții lui Montesquieu?
Tatăl lui Montesquieu, Jacques de Secondat, provenea dintr-o familie veche de militari cu o avere modestă care fusese înnobilată în secolul XVI pentru serviciile aduse Coroanei, iar mama sa, Marie-Françoise de Pesnel, a fost o femeie evlavioasă de origine engleză, scrie Britannica.
În 1721, Montesquieu a publicat prima sa carte, „Lettres persanes” (Scrisori persane), în care a folosit experiențele a doi călători persani fictivi pentru a-și bate joc de guvernul francez și de clasele sociale. În anul următor a plecat la Paris, acolo unde a fost inclus în cercurile de la curtea regală, iar în 1728 a devenit membru al Académie Française, o prestigioasă societate intelectuală. Montesquieu a dorit să-și sporească cunoștințele călătorind prin Europa.
„Spiritul legilor” a inspirat Declarația Franței a Drepturilor Omului și Constituția SUA
La întoarcere, Montesquieu a început o lucrare majoră de drept și politică, comparând guvernele diferitelor țări. În 1748, după ani buni de muncă intensă, a apărut „L’Esprit des lois” (Spiritul legilor). În opinia lui Montesquieu, abuzul de putere, sclavia și intoleranța erau diabolice. Cartea sa reflectă ideea că guvernul poate evita aceste acte diabolice prin separarea puterii în ramuri (executivă, legislativă și judiciară), guvernând mai degrabă cu onoare, decât prin frică, și prin susținerea demnității umane. Cartea sa a fost controversată, dar și foarte influentă.
„Spiritul legilor” a inspirat Declarația Franței a Drepturilor Omului și Constituția Statelor Unite ale Americii. Montesquieu și-a apărat opera și a publicat a publicat o lucrare în acest sens în 1750. În ultimii ani din viață, filosoful a fost colaborator la Encyclopédie. Montesquieu a murit la Paris la 10 februarie 1755.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Giordano Bruno, filosoful care a sfidat teoriile tradiționale ale vremurilor sale
René Descartes, filosoful care a revoluționat gândirea occidentală
Nietzsche, filosoful care a murit înainte să vadă cu ochii lui acuratețea previziunilor sale
Albert Camus, filosoful născut într-o lume copleșită de războaie și revolte