Hells Angels, cel mai controversat club de motocicliști din lume
Hells Angels, denumire completă Hells Angels Motorcycle Club sau Hells Angels Motorcycle Corporation, este un club pentru motocicliști care a fost fondat în statul american California în anul 1948, fiind probabil cel mai cunoscut dintre așa-numitele „bande de motocicliști în afara legii”. Clubul internațional a fost acuzat și de activitate criminală de către oficialii forțelor de ordine.
Majoritatea membrilor Hells Angels sunt bărbați albi care dețin motociclete Harley-Davidson. Fiecare este cunoscut după un nume „legal” sau oficial, care ar putea fi o poreclă cu un mesaj tendențios.
Statutul de membru este extrem de controlat. Posibilii membrii trebuie să treacă printr-un proces îndelungat de verificare și inițiere, iar oricine care renunță la statut este nevoit să returneze orice obiecte inscripționate cu denumirea Hells Angels sau „Death Head”. Unele grupuri au locuri speciale în care se întâlnesc, însă membrii Hells Angels se întâlnesc de obicei în baruri.
De unde provine denumirea clubului de motocicliști Hells Angels?
Clubul de Motocicliști Hells Angels a fost fondat în Fontana, California, în apropiere de San Bernardino, în 1948. „Hell’s Angels” a fost anterior porecla echipajelor de bombardiere din cel de-Al Doilea Război Mondial și titlu pentru un film de la Hollywood din 1930 despre aviatorii din Primul Război Mondial. Clubul a creat grupuri în San Francisco și Oakland în 1954 și 1957, iar apoi s-a extins internațional în Noua Zeelandă în 1961.
Cu toate acestea, clubul nu a fost foarte bine cunoscut de publicul larg până în 1965, atunci când Thomas C. Lynch, procurorul general al statului american California, a publicat un raport despre bandele de motocicliști, inclusiv Hells Angels, și „activitățile de huliganism” ale acestora. Criticii l-au acuzat pe Lynch de senzaționalism, însă raportul său a fost intens mediatizat în presa din SUA. Apoi, în 1966, Hunter S. Thompson a scris „Hell’s Angels: A Strange and Terrible Saga” despre clubul din San Francisco Bay Area. Thompson s-a împrietenit cu mulți membri, însă clubul s-a întors împotriva sa în cele din urmă, acesta fiind și bătut. Admirația sa pentru Ralph (Sonny) Barger, președintele clubului din Oakland, l-a ajutat să devină purtătorul de cuvânt la nivel național al Hells Angels.
Producătorii de film au profitat de fascinația publicului cu Hells Angels
Notorietatea membrilor Hells Angels s-a intensificat după ce aceștia au fost aduși să asigure securitatea la festivalul Altamont, un concert gratis al trupei Rolling Stones din decembrie 1969. Un membru Hells Angels a fost acuzat de omor în legătură cu moartea lui Meredith Hunter, un participant de 18 ani la concert, însă a fost declarat nevinovat ulterior. Imagini cu violențele de la concert au apărut în filmul documentar Gimme Shelter (1970), scrie Britannica.
Între timp, producătorii de film au profitat de fascinația publicului și au creat numeroase „pelicule despre motocicliști”, multe dintre acestea făcând referire la Hells Angels chiar în titlu: The Wild Angels (1966), Hells Angels on Wheels (1967), Hell’s Angels ’69 (1969) și Angels: Hard as They Come (1971).
Membrii Hells Angels au fost dintotdeauna considerați periculoși, însă oficialii forțelor de ordine au ajuns să-i asocieze mai târziu cu producția și distribuirea ilegală de droguri, în special metamfetamină.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Motocicleta electrica creată în urma dorințelor lui Vladimir Putin
Cum arată motocicleta creată de Xiaomi care atinge 100 km/h în 4 secunde
Harley lansează motocicleta electrică pentru tinerii preocupaţi de mediu
Motocicletele accelerează spre viitor. Ducati lucrează la o motocicletă electrică – VIDEO