Marele actor Ion Caramitru a murit duminică, 5 septembrie, la Spitalul Elias din București, unde se afla internat. În cursul dimineții, a murit și Ivan Patzaichin, care era internat la același spital.
Cunoscutul actor de teatru și film, regizor și fost politician, Ion Caramitru avea 79 de ani. Potrivit unor surse neoficiale citate de Mediafax, el se afla internat la Spitalul Elias din București, unde a și decedat.
El se afla internat de mai multe săptămâni, fiind diagnosticat cu infecție în sânge. Tot astăzi, la același spital a murit și marele sportiv Ivan Patzaichin din cauza unei boli incurabile.
Născut la 9 martie 1942 într-o familie de aromâni din București, Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale clasa profesor Beate Fredanov, în 1964.
A debutat la Teatrul Bulandra, având rolul principal în Hamlet de William Shakespeare. Ulterior a jucat și la Teatrul Național București și în diverse alte teatre. Printre cele mai cunoscute producții în care a jucat se numără “Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, “Moartea lui Danton” de Georg Büchner, Oresteia de Eschil, “Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams, “Mincinosul” de Carlo Goldoni.
În film a debutat cu un rol secundar în “Pădurea spânzuraților” în regia lui Ciulei (1964). De-a lungul carierei a jucat în peste 40 de filme de lung metraj.
În calitate de regizor de teatru, operă și operetă, Ion Caramitru a pus în scenă lucrări de Frederick Loewe (My Fair Lady), Marin Sorescu (A treia țeapă), Benjamin Britten (Micul coșar), Aleksei Nikolaevici Arbuzov (Minciuna), și Shakespeare (Neguțătorul din Veneția).
În zilele de 21 şi 22 decembrie 1989, Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor împotriva lui Nicolae Ceaușescu din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi, a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii.
Între 1996 și 2000, a fost ministru al Culturii în cabinetul condus de Victor Ciorbea.
Din anul 1990 a fost președinte al UNITER din 1990, iar din 2005 a ocupat funcția de director al Teatrului Național din București.
În 2012, Ion Caramitru a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame, din Piața Timpului din București.