Prejmer, micul sat brașovean situat „printre izvoare”
Deși nu este știută cu exactitate perioada în care a apărut satul Prejmer sau care a fost prima sa denumire, prima mențiune apare în 1213, atunci când a fost evidențiată calitatea produselor agricole din regiune.
Mai mult, numele satului ar proveni de la cuvântul celtic „prejmir”, care înseamnă „printre izvoare, sau de la cuvântul cu origini slavone „premo” sau „prejneț”, care însemna „înainte de Țara Secuilor”.
Satul Prejmer a avut în trecut și o denumire săsească, Walachische Kirche, iar locuitorii sunt foarte mândri de originile lor. Satul și comuna Prejmer găzduiesc numeroase izvoare în care pot fi găsiți pești precum păstrăvi. Tocmai de aceea, mulți turiști care ajung în această zonă încearcă una dintre păstrăvăriile din regiune.
Cavalerii Teutoni au construit aici o biserică
De asemenea, Prejmer mai este cunoscut și pentru biserica evanghelică fortificată, cea mai veche din Țara Bârsei. Biserica a fost construită în 1218 de către Cavalerii Teutoni, având influențe săsește vizibile.
Cetatea Țărănească dispune de ziduri cu o înălțime de 12 metri și numeroase încăperi de dimensiuni mici, care ar fi servit drept adăpost pentru locuitorii în timpul invaziei turcilor. Cetatea Țărănească din Prejmer este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
În timp ce numărul locuitorilor sași din regiune a scăzut, popularitatea satului Prejmer a crescut, cel mai important obiectiv turistic din zonă fiind cetatea alături de biserică. Cetatea Țărănească a fost restaurată, iar la interior poate fi vizitat un muzeu cu decorațiuni și obiecte medievale.
Situat la aproximativ 15 kilometri de Brașov
Totodată, satul Prejmer mai include și o rezervație naturală, cu pădure și mlaștini presărate cu izvoare. Aici pot fi observate specii rare de floră și faună.
Prejmer este situat la aproximativ 15 kilometri de Brașov, astfel că este cu siguranță un loc ce merită vizitat dacă se întâmplă să treceți prin zonă.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Castelul Banffy din Bonțida, cunoscut cândva drept Versailles de Transilvania
Catacombele din Brașov au fost transformate în primul muzeu de artă new media din România
Biserica Neagră din Brașov, unul dintre cele mai frumoase monumente gotice din România