Un studiu realizat recent demonstrează că pigmenții de pe stalagmitele de peșteră au fost aplicați prin „stropire și suflare” în urmă cu mai bine de 60.000 de ani. Ceea ce, spun cercetărorii, înseamnă nici mai mult, nici mai puțin că autorii artei rupestre spaniole ar putea fi Neanderthalienii.
Neanderthalienii, de multă vreme percepuți ca fiind nesofisticați și brutali, au pictat într-adevăr stalagmite într-o peșteră spaniolă acum mai bine de 60.000 de ani, potrivit unui studiu publicat recent.
Ideea enunțată mai sus bântuie lumea paleoarheologiei încă din 2018, când a fost publicată o lucrare în care pigmentul de ocru roșu găsit pe cupola stalagmitică din Cueva de Ardales este atribuit Omului de Neanderthal.
Examinarea cu atenție și prin procedee științifice specifice a pigmenților folosiți în realizarea picturilor rupestre a demonstrat că arta respectivă avea o vechime de cel puțin 64.800 de ani și a fost realizată într-un moment în care nu apăruse încă pe continent.
Au apărut, totuși, și teorii care neagă posibilitatea ca autorii picturilor rupestre să fi fost ruda mai îndepărtată a omului.
Provin dintr-o sursă externă
Într-un alt articol științific se arată că „acești pigmenți constituie un rezultat al fluxului de oxid de fier, situație în care apariția lor este una naturală”, a declarat pentru AFP Francesco d’Errico, coautor al unei noi lucrări publicată în revista PNAS, potrivit theguardian.com.
O nouă analiză ulterioară a pigmenților care au stat la baza realizării picturilor rupestre spaniole a arătat că atât amplasarea pigmenților, cât și compoziția lor, nu au fost în concordanță cu procesele naturale, iar pigmenții au fost aplicați prin stropire și suflare.
Cercetătorii au arătat că textura pigmenților nu se potrivește cu probele naturale prelevate din peșteri, fapt ce induce ideea că pigmenții provin dintr-o sursă externă.
„Există ipoteza că neanderthalienii au venit în mai multe rânduri, în urmă cu mii de ani, pentru a marca peștera cu pigmenți”, a spus d’Errico, de la Universitatea din Bordeaux.
Au contribuit la crearea artei umane timpurii
Este dificil să comparăm „arta” neanderthaliană cu picturile murale realizate de oamenii moderni preistorici, precum cele găsite în peștera Chauvet-Pont d’Arc din Franța, veche de peste 30.000 de ani.
Dar noua descoperire se adaugă dovezilor din ce în ce mai mari că neanderthalienii, a căror descendență s-a stins cu aproximativ 40.000 de ani în urmă, nu erau rudele „sărace cu duhul” ale lui Homo sapiens, ei având, din câte se pare, un simț al artei destul de dezvoltat.
Citește și:
Picturi rupestre care arată personaje stranii cu capete supradimensionate, descoperite în Tanzania
Au fost descoperite cele mai vechi picturi rupestre, iar acestea nu au fost realizate de oameni
Cele mai vechi urme de neanderthalieni găsite vreodată în Europa
Un studiu recent a dezvăluit ce unealtă foloseau neanderthalienii pentru a-și curăța dinții