Cetatea Neamțului, unul dintre monumentele medievale excepționale din România

04 08. 2021, 11:00

This browser does not support the video element.

Cetatea Neamțului este o cetate medievală deosebit de frumoasă situată în apropierea orașului Târgu Neamț, la aproximativ 46 kilometri distanță de orașul Piatra Neamț.

Cetatea Neamțului se numără printre monumentele medievale de valoare excepțională din România. De asemenea, Cetatea Neamțului a fost una dintre cele mai importante cetăți de care a dispus statul medieval moldovenesc, mulțumită poziției sale strategice și evenimentelor marcante prin care a trecut.

Denumirea de Cetatea Neamțului provine de la hidronimul „Neamț” pe care îl poartă râul ce trece pe la poalele muntelui și de la care au provenit denumirile orașului și mânăstirii din apropiere. Județul și orașul Piatra au devenit abia după mijlocul secolului XIX Piatra-Neamț.

O perioadă de glorie în timpul domniei lui Ștefan cel Mare

Istoria cetății o putem afla chiar de pe zidurile de intrare, acolo unde scrie că „Cetatea Neamțului a fost construită în timpul lui Petru Mușat (1375-1391), în perioada consolidării statului medieval Moldova. Prima atestare documentară datează din 1395, anul în care regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, înainte de a fi înfrânt de oștile lui Ștefan I Mușat la Hindău, emite un act ante castrum Nempch”.

Sursa foto: Shutterstock

Cetatea Neamțului a cunoscut o perioadă de glorie în timpul domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), un conducător militar excepțional care a înțeles pe deplin rolul fortificațiilor în apărarea țării și a întărit cetățile moștenite de la predecesorii săi și a construit noi cetăți, astfel că Moldova ajunsese să fie păzită printr-un sistem bine pus la punct.

Astfel, în anul 1476, Cetatea Neamțului a rezistat în fața asediului condus de Mohamed al II-lea, după lupta de la Valea Alba-Războieni. Însă, odată cu înăsprirea domniei turcești, rolul cetăților moldovenești scade începând cu a doua jumătate a secolului XVI. După distrugerea parțială din vremea lui Alexandru Lăpușneanu și lucrările de refacere ordonate de Ieremia Movila, Cetatea Neamțului își deschide porțile în 1600 în fața armatelor lui Mihai Viteazul.

Cetatea Neamțului a fost declarată monument istoric în 1866

Vasile Lupu a transformat-o în mânăstire (1646), iar Dumitrașcu Cantacuzino a distrus-o parțial în 1675, însă Cetatea Neamțului a scris din nou istorie în 1691, atunci când a rezistat în fața asediului armatei polone care era condusă de Regele Ioan Sobietski. După distrugerea ordonată de Mihai Racoviță în 1717, Cetatea Neamțului își pierde importanța militară.

Începând cu anul 1718, Cetatea Neamțului rămâne în paragină, fiind distrusă de trecerea timpului sau de localnicii care îi foloseau piatra pentru diverse construcții. În 1866, Cetatea Neamțului a fost declarată monument istoric, iar între anii 1968 și 1972 au început lucrări de reconsolidare a zidurilor.

Lucrările de restaurare au continuat și după 1992, în cadrul programului UNESCO de restaurare și de renovare a monumentelor istorice. Între 2007 și 2009, Cetatea Neamțului a rămas închisă pentru alte lucrări de reabilitare. După aceea, bătrâna cetatea a renăscut, iar turiștii pot admira astăzi diferitele săli ale Cetății Neamțului, monetăria sau dormitoarele. Cu siguranță, Cetatea Neamțului este un obiect turistic important ce merită vizitat măcar o dată-n viață.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cetatea Sucevei, una dintre cele mai emblematice atracții ale Bucovinei

Cetatea Sighișoara, singura fortăreață medievală din sud-estul Europei locuită și astăzi

Cetatea Rupea, cândva un important centru comercial și meșteșugăresc

Cetatea Alba Iulia, cel mai impunător monument baroc al Transilvaniei