Brâncoveniana. „Sub semnul Credinței și al Patriei, întru propășirea virtuților, valorilor și încrederii”
Principele Constantin Brâncoveanu a fost martir și erou național. Noi nu putem înțelege azi aceste posturi ale sale, dar este bine măcar că încercăm. Constantin Brâncoveanu a fost martir pentru credință și erou pentru națiunea română. El a avut în cuprinderea minții sale toată puterea creștinismului universal și toată forța națiunii sale române, văzute de la București până la Iași și până în Țara Făgărașului și în Țara Maramureșului.
Domnul nostru român, dăruit cu har de Domnul cel Mare din ceruri, a rămas în amintirea românilor de peste tot ca un mântuitor de neam, fiind plasat, încă înainte de sanctificarea oficială, în rând cu sfinții, jucat în piese de teatru, pomenit în rugăciuni, menționat în versuri populare.
Faptul că Forumul Cultural Național „Brâncoveniana” organizează, anual, din 2019, de ziua martiriului, în palatul de la Potlogi, o cinstire binecuvântată de Biserica noastră este semn că mai avem în piept o inimă ce bate. În această lume dezorientată, asemenea ceremonii pline de har ne readuc speranța și ne îndreaptă gândul spre izbăvire. Îi felicităm pe organizatori și le dorim puterea de a strânge în continuare sufletele la un loc, sub semnul Credinței și al Patriei, întru propășirea virtuților, valorilor și încrederii.
Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române (Director de Onoare – Revista Regal Literar)
DESPRE EVENIMENT
Forumul Naţional Cultural „Brâncoveniana”, ediția a III-a (2021) se va desfășura pe data de 14 august la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, sub auspiciile Consiliului Județean Dâmbovița, Primăriei și Consiliului Local Potlogi, Complexului Național Muzeal Curtea Domnească, Societății Scriitorilor Târgovișteni și Cenaclului Literar-Cultural „George Coandă”.
Evenimentul unește personalități din spațiul cultural și creștin din țară, având ca scop pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni, promovarea simbolului și mitului brâncovenesc, dar și afirmarea autorilor, scriitorilor și cercetătorilor creștini contemporani. Astfel, evenimentul se împarte în două părți:
- Comunicarea de lucrări științifice pe teme creștine și brâncovenești – Simpozionul Brâncoveanu și Moștenirea Sa (ora 11:00);
- Gala de premiere a concursului de poezie creștină și patriotică – Sub Crucea Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu (12:30);
- Lansări de carte, expoziții etc (13:00).
Lucrările, poeziile și cercetările științifice se vor comunica prin e-mail, pe adresa secretariat@regal-literar.ro, acestea fiind însoțite de datele de contact ale autorilor.
Materialele se vor trimite în intervalul 1 iulie – 3 august 2021.
Juriul concursului de poezie este format din importanți oameni de cultură: George Coandă (Președintele juriului), Marian Ilie, Vilia Banța, Aureliu Goci, George Piteș, Constantin Voicu.
În urma primirii poeziilor, autorii câștigători vor fi premiați după cum urmează:
- Marele Trofeu Brâncoveniana
- Premiul I – oferit de Arhiepiscopia Târgoviștei
- Premiul II – oferit de Societatea Scriitorilor Târgovișteni și editura Bibliotheca
- Premiul III – oferit de Cultul Eroilor Regina Maria – filiala Mihai Viteazul
- Premiul special oferite de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala I.H. Rădulescu
- Premiul revistei Litere
- Premiul Regal Literar – oferit de Revista Regal Literar
- Premiul special al revistei TIMPUL Târgoviște
- Premiul special oferit de revista Arena Literară si Editura Betta
- Premiul special oferit de revista Eroica
- + alte premii oferite de parteneri.
Lucrările științifice și poeziile vor fi publicate în volumul II al antologiei Reverberații Brâncovene, care va apărea la Editura Bibliotheca, sub îngrijirea Cenaclului Literar-Cultural „George Coandă”, coordonat de prof. Valentina Vasile.
Parteneri: Arhiepiscopia Târgoviștei, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”/Filiala „Mihai Viteazul” Dâmbovița, Revista Regal Literar, Uniunea Ziariștilor Profesioniști Din România / Filiala „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, ColumnaTV, „Jurnal de Dâmbovița”, Magazin Critic, turnul-cetatii.ro, Luceăfarul, trustul Gândul, ziarul Ultima Oră, revista TIMPUL Târgoviște, Ziarul Patria Română și Liceul „Marin Grigore Năstase” din Tărtășești.