Parcul Carol I este considerat unul dintre cele mai frumoase parcuri din București, povestea sa începând în urmă cu mai bine de un secol, atunci când a fost proiectat de arhitectul elvețian Eduard Redont.
Parcul situat pe Dealul Filaretului, acoperit cândva cu viță de vie, acoperă o suprafață de 45 de hectare. Parcul Carol I a fost inaugurat în anul 1906, cu ocazia celebrării a 40 de domnie a regelui Carol I și 25 de ani de la proclamarea Regatului României. Tot atunci a fost organizată și o expoziție jubiliară în care a fost prezentat și Parcul Libertății, așa cum mai este numit Parcul Carol I.
Peste 4.000 de arbori mari, aproximativ 6.000 de conifere, peste 48.000 de arbuști și numeroase plante și flori au fost folosite la amenajarea parcului, proiect de care s-au ocupat horticultorii Samuel și Louis Leyraz. În Parcul Carol există și un lac de agreement care întinde pe două hectare.
Aleea principală a Parcului Carol este amplă, fiind construită în stil geometric și mărginită de arbuști și straturi de flori, precum și de câte două alei cu tei.
În afară de peisajul natural deosebit de spectaculos, Parcul Carol găzduiește și monumente istorice. Cel mai cunoscut și mai impunător monument din Parcul Carol este Mausoleul, acesta fiind ridicat după planurile arhitecților Horia Maicu și Vasile Cucu. Mausoleul din Parcul Carol a fost inaugurat în 1963. Începând cu anul 1991, aici au fost aduse rămășițele ostașilor căzuți în Al Doilea Război Mondial din Mausoleul de la Mărășești.
La intrarea principală în Parcul Carol poate fi admirată Fântâna Zodiac, singura care nu a fot mutată în perioada comunismului. După aceea, pe partea stângă este situat Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida, realizat după modelul Muzeului Transporturilor din Berlin.
Arenele Romane reprezintă o altă atracție importantă a Parcului Carol, în incinta cărora s-au desfășurat de-a lungul timpului numeroase concerte și spectacole cu artiști români și străini.
Totodată, unul dintre cele mai frumoase monumente ale Parcului Carol, dar și ale Capitalei, este Fântâna Cantacuzino. Acesta este un monument în stil neoclasic care a fost construit în 1870. Fațada și părțile laterale sunt decorate cu basoreliefuri și plăci de ceramică ce reprezintă cavaleri medievali și steme. Pe vremuri, fântâna era cunoscută pentru apa sa pură, însă acum rolul este doar decorativ.
Alte atracțiile ale Parcului Carol sunt Observatorul Astronomic și turnul de apă „Cetatea lui Țepeș Vodă”, devenit între timp sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor. „Cetatea lui Țepeș Vodă” este o replică la scară mică a cetății Poenari, din Cheile Argeșului, construită în 1906 cu ocazia Expoziției Generale Române dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I.
Primăria Capitalei vrea să deţină Mausoleul din Parcul Carol. Care este scopul
Arenele Romane. Povestea din Parcul Carol
Festivalul „Teatru, stradă şi copil” se va desfăşura în Parcul Carol din Bucureşti