Catacombele din Brașov au fost transformate în primul muzeu de artă new media din România
Primul muzeu de artă new media din România a fost amenajat în catacombele din Brașov. Artiștii invitați folosesc oglinzi, lumini ultra-violete, led-uri, ecrane, difuzoare, motoare și alte inovații tehnice pentru a obține efecte optice, iluzii și reflexii.
Inedita expoziție este organizată de Asociația Amural, în parteneriat cu Primăria Brașov și Administrația Fondului Cultural Național. Este primul muzeu de artă new media din România, amenajat în catacombe.
Galeriile din zona După Ziduri au fost săpate cu rolul de adăpost antiaerian și depozit de bombe în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar acronimul acestui muzeu, BUM, face trimitere la trecutul acestui loc. Brașov Underground Museum este un proiect de conversie prin cultură și regenerare urbană realizat cu scopul de a recupera un spațiu abandonat de peste 70 de ani și a-l dedica artelor new media.
,BUM înseamnă Brașov Underground Museum și este și o trimitere la faptul că galeriile au fost săpate ca depozit de muniție și adăpost antiaerian. BUM înseamnă primul muzeu de artă new-media din România – deci de artă și tehnologie – este o premieră la noi în țară și sperăm să devină o premieră permanentă. Expoziția aceasta se cheamă «Underground», va ține patru luni de zile și sperăm că vom impresiona cetățenii orașului și turiștii atât de mult încât proiectul acesta să devină unul permanent”, a declarat Răzvan Pascu, reprezentantul Asociației Amural.
Unele lucrări sunt interactive și folosesc tehnologia
„Unele dintre lucrări într-adevăr sunt interactive, altele sunt doar obiecte de privit. Toate sunt instalații care folosesc tehnologiile, lumina, artele digitale, de asta le-am unit sub conceptul de new media. Oamenii pot să își facă selfie-uri, pot să facă orice aici, mai puțin se aprindă lumini și blițuri care vor strica efectul lucrărilor”, a mai spus Răzvan Pascu, potrivit Mediafax.
Potrivit organizatorilor, BUM se deschide cu expoziția „Underground”, ce conține 14 lucrări de artă de la unii dintre cei mai buni artiști de light art, video art și new media art ai momentului. Artiștii invitați au folosit oglinzi, lumini ultra-violete, led-uri, ecrane, difuzoare, motoare, filtre dicroice și alte inovații tehnice pentru a obține efecte optice, iluzii, imagini anamorfice, reflexii și volume noi.