Home » Cultură » Gustav Klimt, artistul austriac care a șocat cu picturile sale murale

Gustav Klimt, artistul austriac care a șocat cu picturile sale murale

Gustav Klimt, 1914. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.07.2021

Gustav Klimt s-a născut la data de 14 iulie 1862, în Viena, Austria și a murit la data de 6 februarie 1918, la Viena. Klimt a fost un pictor austriac, fondator al școlii de pictură cunoscută sub numele de „Secesiunea vieneză”.

După ce a studiat la Școala de Arte Decorative din Viena, Gustav Klimt a deschis în 1883 un studio independent specializat în executarea picturilor murale. Lucrările sale inițiale aveau un stil clasic care era tipic picturii academice de la sfârșitul secolului XIX.

În 1897, stilul lui Gustav Klimt s-a maturizat, iar acesta a fondat „Secesiunea vieneză”, un grup de pictori care s-au revoltat împotriva artei academice în favoarea unui stil extrem de decorativ și similar cu Art Nouveau. La scurt timp după aceea, Klimt a creat trei picturi murale alegorice pentru tavanul auditoriului Universității din Viena. Picturile au fost aspru criticate.

Cele mai cunoscute și apreciate lucrări ale lui Gustav Klimt

Simbolistica erotică și pesimismul acestor opere au creat un scandal atât de mare încât picturile murale au fost respinse. Picturile murale ulterioare ale lui Gustav Klimt sunt caracterizate prin desenul extrem de liniar și utilizarea îndrăzneață și arbitrară a modelelor plate și decorative de culoare și foiță de aur.

Lucrarea „Sărutul”. Sursa foto: Profimedia

Printre cele mai cunoscute și apreciate lucrări ale lui Gustav Klimt se numără „Sărutul” (1908–09) și o serie de portrete ale matroanelor vieneze, între care și „Adele Bloch-Bauer I” (1907). În aceste opere, Klimt tratează figura umană fără umbră și elevează senzualitatea luxuriantă a pielii înconjurând-o cu zone de decor plat, extrem de ornamentale și compuse într-un mod strălucit, scrie Britannica.

Numeroase picturi ale lui Gustav Klimt, confiscate de naziști

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, numeroase picturi ale lui Gustav Klimt au fost confiscate de către naziști. În cele din urmă, operele au fost adăugate la colecția Galeriei Österreichische din Viena.

Mai apoi, aceste lucrări au devenit subiectul unei dispute juridice îndelungate, iar în 2006 au fost în cele din urmă returnate familiei Bloch-Bauer, cea de la care au fost confiscate. În același an, opera „Adele Bloch-Bauer I” a fost vândută la Galeria Neue din New York cu prețul record de 135 milioane de dolari.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un faimos portret realizat de Gustav Klimt şi evaluat la 24,4 milioane de euro a fost scos la licitaţie

Un tablou de Klimt furat în urmă cu mai multe decenii, descoperit

Un tablou care a fost considerat furat în urmă cu 22 de ani, descoperit într-un perete secret al unei galerii de artă

Theodor Pallady, marele pictor român care a influențat opera „La Blouse Roumaine”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase