Scriitoarea și traducătoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri la vârsta de 89 de ani. Anunțul a fost făcut pe Facebook de dramaturgul și prozatorul Radu F. Alexandru.
„La despărțirea de o mare scriitoare… A plecat dintre noi ilustra romancieră (persoană care scrie romane) care a fost Ileana Vulpescu. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârșit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă și s-ar fi cerut decretarea doliului național. România!…”, a scris Radu F. Alexandru pe rețeaua de socializare.
Ileana Vulpescu, născută în 21 mai 1932, în Bratovoeşti, judeţul Dolj, a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România în 1972. Cel mai cunoscut roman al său este „Arta conversației”.
Licenţiată în Litere la Universitatea din Bucureşti, a lucrat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi a semnat traduceri din limbile engleză, franceză şi spaniolă.
Ea a colaborat la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul explicativ al limbii române (1959-1975), a scris totodată proză și teatru.
Cel mai cunoscut roman semnat de Vulpescu este „Arta conversaţiei”, publicat în 1980, care s-a bucurat de ediţii multiple. Împreună cu actorul George Bănică, ea a realizat o dramatizare după acest roman, care a fost jucată la teatre precum Giuleşti din Bucureşti şi ”Marin Sorescu”, din Craiova. Romanele sale ”„Rămas-bun casei părinteşti”, „Arta conversaţiei” şi „Sărută pământul acesta” au fost traduse în slovacă, maghiară, franceză și italiană.
Lucrările sale au fost recompensate cu premii precum premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, pentru romanul ”Rămas-bun” (1973), şi premiul Academiei Române, pentru „Arta conversaţiei” (1981).
În 1987, a primit Premiul „Flacăra” pentru „Sărută pământul acesta” (1987). În 1991, a fost recompensată cu premiul „România Mare”. În 2013, a primit titlul de Cavaler al Ordinului Militar al României.
Împreună cu soţul său, poetul, traducătorul şi publicistul Romulus Vulpescu (1933 – 2012), Ileana Vulpescu a publicat repovestirea romanelor „Gargantua” şi „Pantagruel” de Francois Rabelais şi singură „Extraordinarele aventuri ale lui Tartarin din Tarascon (Tartarin din Tarascon, Tartarin în Alpi, Portul Tarascon)” după Alphonse Daudet.
La 18 mai 2017, preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit scriitoarei Ileana Vulpescu distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler în semn de „înaltă apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba culturii, pentru contribuţia remarcabilă avută la creşterea valorii literaturii române contemporane, pentru traducerile prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a lua contact cu literatura universală”.