Theodor Pallady, marele pictor român care a influențat opera „La Blouse Roumaine”
Pictorul român Theodor Pallady s-a născut la data de 11 aprilie 1871 în Iași și a murit la data de 16 august 1956 în București.
Numeroase opere ale lui Theodor Pallady au fost vândute la licitații, prețurile variind de la câteva sute până la zeci de mii de dolari în funcție de dimensiune și stilul operei de artă. Prețul record pentru artist a fost stabilit la 88.815 de dolari pentru opera „Natură moartă cu narghilea și gutui”, fiind vândută de Artmark în anul 2011.
Fără îndoială, Theodor Pallady este unul dintre cele mai importante nume din istoria artelor vizuale românești. Fiul unor aristocrați, Pallady a sfidat așteptările familiei sale și nu a devenit inginer. Însă, Pallady a decis să picteze și să ducă o viață mai boemă în Paris.
Theodor Pallady s-a întors în România și a avut prima sa expoziție în 1904 la Ateneul Român. Pallady a avut expoziții și la Paris, acolo unde a locuit mare parte din anii interbelici până în 1939, atunci când s-a întors în mod definitiv în țara sa natală.
Opera „La Blouse Roumaine” a fost puternic influențată de Theodor Pallady
La Paris, Theodor Pallady a locuit la Place Dauphine, acolo unde unul dintre vecinii săi a fost Gheorghe Răut. Acesta a fost un alt român îndrăgostit de arte și fost director al filialei Băncii Marmorosch Blank din Paris, între cele două războaie mondiale. Fiind un colecționar pasionat, Gheorghe Răut a achiziționat numeroase opere ale lui Pallady pe care le-a inclus într-o colecție donată mai târziu statului român. Colecția include 800 de opere de artă grafice și mai multe tablouri în ulei. Printre acestea se numără și portretele actrițelor Maria Ventura și Marioara Voiculescu.
Deși a locuit la Paris și a fost influențat de Henri Matisse și Paul Cézanne, Theodor Pallady nu s-a îndepărtat niciodată de sursele românești de inspirație. De asemenea, Pallady a fost și prieten cu pictorul francez Henri Matisse.
Theodor Pallady a iubit bluza românească și a împărtășit această admirație și prietenilor săi. „La Blouse Roumaine”, pictată de Matisse, a fost puternic influențată de Pallady. Totodată, Matisse avea o colecție impresionantă de bluze românești. Discuțiile celor doi artiști cuprindeau supremația liniilor și culorii din picturi.
Unde pot fi admirate operele lui Theodor Pallady?
Pallady, care studiase inginerie și stăpânise pe deplin arta desenului, argumenta că linia e mai importantă decât culoarea. Pe de altă parte, Matisse considera că, în pictură, culorile sunt mult mai importante decât liniile. Ambii artiști își susțineau în mod vehement punctele de vedere, iar Pallady spunea de obicei că linia poate fi asociată cu sufletul și culoarea cu materia.
Iubitorii de artă pot admira operele lui Theodor Pallady la Casa Malik din București, acolo unde pot fi admirate colecția de artă a familiei Răut și sediul central actual al Muzeului Theodor Pallady.
Colecția de artă a familiei Răut a fost donată la sfârșitul anilor 1960 și conține un nucleu substanțial de pânze semnate de Pallady, peste 800 de desene și gravuri din perioada pariziană a artistului.
Vă mai recomandăm să citiți și:
150 de ani de la nașterea lui Theodor Pallady. BNR lansează o nouă monedă în circuitul numismatic
Opera „Vas cu garoafe” de Ștefan Luchian a fost scoasă la vânzare. Care este prețul de pornire
Capodopere din Colecţia Pinacotecii Municipiului Bucureşti sunt expuse la Palatul Suţu