O pictură de mari dimensiuni realizată de Nicolas Poussin, furată de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost returnată proprietarilor legali. „Lot cu cele două fiice, dându-i o băutură” a fost găsit în Padova, nord-estul Italiei, de către o echipă de carabinieri care urmăresc lucrări de artă furate.
Înainte de război, tabloul de 1,2 X 1,5 metri, realizat în ulei de Nicolas Poussin, unul dintre cei mai mari clasici ai picturii franceze, aparținea unui industriaș din Strasbourg pe nume René Bloch. Acesta era descendent al unei vechi familii evreiești alsaciene care trăise de cinci generații în Alsacia, fosta regiune din estul Franței, învecinată cu Germania.
Au rămas loiali Franței chiar și atunci când Alsacia-Lorena a fost cedată Germaniei după războiul Franco-Prusac și până în 1938, când René s-a temut că ambițiile Germaniei, care deja înghițise Austria în martie, se vor îndrepta spre Alsacia. El i-a cerut unui văr din Poitiers să îi ia marea colecție de arte decorative, inclusiv tot mobilierul său. A fugit în Bretania în 1939 și apoi în Statele Unite, unde a murit în 1942.
La sfârșitul lunii ianuarie 1944, ocupanții naziști au străbătut Poitiers, arestând și deportând circa 481 de evrei în lagărele morții. Vărul lui René Bloch s-a numărat printre ei.
Trupele naziste au jefuit apoi proprietățile evreilor deportați. Tabloul pictat de Poussin a dispărut între februarie și august 1944.
De îndată ce războiul s-a încheiat, moștenitorii lui René Bloch au început să caute obiectele furate din casa lor, dar fără rezultat. Astfel le-au inclus pe lista Franței cu opere de artă jefuite de naziști (publicată în numeroase volume și suplimente între 1947 și 1949). O fotografie a lui „Lot cu cele două fiice” a apărut în volumul 2 al publicației. Nimeni nu a văzut public tabloul timp de aproape 80 de ani.
A apărut din nou în 2017, când a fost cumpărat din Franța de către un negustor italian de antichități. A fost expus atunci în Belgia și apoi din nou, în 2019, la TEFAF Maastricht, cel mai important târg de artă și antichități din lume, potrivit The History Blog.
Acolo, un istoric de artă olandez, acum rezident în Italia, a recunoscut pictura din fotografia veche ca fiind tabloul Poussin jefuit de la Poitiers, în 1944.
Moștenitorii legali ai tabloului, fiica lui Block, în vârstă de 98 de ani, care locuiește în Elveția, și un bărbat american în vârstă de 65 de ani, au depus o plângere în Italia, anul trecut, declanșând o anchetă a carabinierilor asupra istoricului de proprietate al picturii.
Au percheziționat casa unui alt negustor italian de antichități și au confiscat pictura ca bun furat. Astfel, celebrul tablou realizat de Nicolas Poussin, furat de naziști, a ajuns recent la proprietarii de drept.
„Armata fantomă” sau cum i-au păcălit americanii pe naziști în cel de-Al Doilea Război Mondial
Matthias Sindelar, marele fotbalist care i-a sfidat pe naziști