Rondul de noapte al lui Rembrandt. Ce personaje ascunde capodopera
Te-ar surprinde să afli că titlul după care este cunoscută cea mai faimoasă operă de artă a lui Rembrandt este, de fapt, incorect? Așa-numitul „Rondul de Noapte” nu este deloc o scenă nocturnă.
De fapt, acțiunea are loc în timpul zilei. Acest titlu, care nu a fost dat de artist, a fost aplicat pentru prima oară la sfârșitul secolului XVIII. Până atunci, tabloul se întunecase considerabil prin acumularea mai multor straturi de murdărie și lac, astfel ajungând să pară o scenă nocturnă. Un titlu mai adecvat, unul care se potrivește cu denumirile altor opere de artă contemporane, este „Ofițeri și Bărbați ai Companiei Căpitanului Frans Banning Cocq și Locotenentului Wilhelm van Ruytenburgh”.
„Rondul de Noapte” al lui Rembrandt este un exemplu de tip de pictură foarte specific care era exclusiv pentru Olanda de Nord, majoritatea acestor picturi fiind comandate în orașul Amsterdam. Astfel, tabloul este un portret de grup al unei companii de gardieni civili. Scopul principal al acestor gardieni era să servească drept apărători ai orașelor. Astfel, aceștia erau însărcinați cu păzirea porților, menținerea ordinii și liniștii publice pe străzi și stingerea incendiilor.
Garda civilă olandeză
Rembrandt ajunsese la apogeul carierei sale atunci când a primit misiunea de a picta „Rondul de Noapte” pentru Kloveniersdoelen, sala breslei care găzduia compania gărzii civile din Amsterdam de archebuzieri sau muschetari.
În comparație cu alte portrete ale gărzilor civile, „Rondul de Noapte” al lui Rembrandt se remarcă semnificativ prin originalitate. În loc să reproducă aranjamentul tipic al rândurilor plictisitoare de personaje, Rembrandt a ales să-și anime portretul. O cantitate considerabilă de energie este generată pe măsură ce unele personaje reacționează la porunca căpitanului. Fără îndoială, scena pare că reproduce un eveniment istoric care s-a întâmplat cu adevărat. Însă, asistăm, de fapt, la creația unui geniu.
Trei muschetari și o fată de aur
Deși mai multe arme diferite sunt incluse în pictură, cea mai proeminentă este muscheta, arma oficială a Klovenierilor.
Trei dintre cei cinci muschetari primesc un loc semnificativ chiar în spatele căpitanului și a locotenentului, acolo unde efectuează în ordine secvențială pașii de bază implicați în manipularea corectă a unei muschete, potrivit dr. Wendy Schaller, profesor de istoria artei la Universitatea Ashland din SUA.
Probabil cea mai neobișnuită trăsătură a „Rondului de Noapte” este fata misterioasă care iese din întuneric chiar în spatele muschetarului îmbrăcat în roșu. Cu părul său blond și o rochie spectaculoasă de aur, tânăra fată atrage o atenție considerabilă asupra strălucirii sale.
Trăsătura sa cea mai curioasă este găina mare și albă care îi atârnă de brâu. Semnificația acestei păsări, în special ghearele sale, constă în faptul că face referire în mod direct la Klovenieri. Fiecare breaslă avea propria emblemă și pentru Klovenieri era o gheară de aur pe un câmp albastru. Așadar, tânăra fată nu este deloc o persoană reală, ci mai degrabă o personificare a companiei.
Vă mai recomandăm să citiți și:
A fost elucidat misterul mesajului ascuns din tabloul „Țipătul”, pictat de Edvard Munch
Experții au descoperit motivul pentru care Vincent van Gogh suferea de „delir”
Locul în care Vincent van Gogh ar fi pictat ultimul său tablou a fost găsit
Misterul celebrului autoportret al lui Vincent van Gogh, rezolvat după zeci de ani