Top 10 superstiții din întreaga lume
Superstițiile ne ajută să înțelegem și să dăm sens lumii în care trăim.
În funcție de cultură și de perioadă putem observa modul în care fiecare comunitate își construiește o serie de superstiții pe care le folosește pentru a înțelege și explica anumite evenimente. Oamenii de știință explică faptul că superstițiile sunt o serie de practici și credințe care își au originea magie, hazard sau divinitate și că reprezintă o identificare ignorantă a cauzelor unui eveniment.
De-a lungul timpului, superstițiile au fost asociate norocul, lipsa acestuia, credința în soartă și ideea că anumite aspecte ale vieții pot fi legate de evenimente viitoare sau chiar modificate în avantajul nostru. În mod evident aici vorbim de o serie de credințe iraționale și deși mulți dintre noi ne considerăm ființe ale rațiunii, adevărul este că superstițiile pot lua multe forme și că acestea ne ajută să interpretăm lumea din jurul nostru. Listverse a creat o listă cu cele mai populare superstiții care includ cifre.
10. Bătutul în lemn
Superstiția de a „bate în lemn” sau a „atinge lemnul” este bine cunoscută în multe țări. Acțiunea de a lovi o bucată de lemn este menită să îndepărteze ghinionul și să atragă norocul spre cel care face asta.
În Islanda, superstiția este atât de obișnuită încât lovitul lemnului devine un gest reflex. Islandezii spun, de asemenea, „sjö níu þrettán” atunci când fac acest lucru, ceea ce se traduce prin „șapte, nouă, treisprezece”. Șapte este considerat un număr magic în Islanda, deoarece poate fi obținut prin adunarea lui trei și patru. Se spune că Trei și Patru reprezintă spiritul și lumea materială. Nouă se obține înmulțind de trei ori trei, care este numărul Sfintei Treimi. Numărul treisprezece, conform superstiției islandeze, se spune că a fost preluat din zilele vechiului calendar roman care includea o lună suplimentară (treisprezecea) la fiecare șase ani.
9. Marți 13
Aparent, dacă data de 13 cade într-o vineri, spaniolii nu sunt foarte impresionați, în schimb, când a 13-a cade într-o zi de marți, superstițioșii tind să fie precauți să părăsească casa, în cazul în care ar putea fi ghinioniști.
Se spune că zeul războiului, Marte/Ares, ar fi dominat marțea și de când Martes (marți în spaniolă) derivă din numele său, ziua a fost legată de violență și moarte. Mai mult, se crede că Constantinopolul a căzut marți, 13 aprilie 1204.
8. Cifra 8 aduce noroc și bunăstare
În 2016, o clădire de birouri din Sydney a fost vândută unui dezvoltator chinez la prețul de 88.888.888 dolari. În timp ce ar putea părea un număr ciudat, a contribuit la vânzarea rapidă a imobilului. Acest lucru se datorează faptului că numărul 8 este considerat extrem de norocos în cultura chineză și apare în mod evident în domeniul imobiliar, atât în stabilirea prețurilor, cât și în numerotarea străzilor, clădirilor și etajelor.
Acest lucru a fost demonstrat și de faptul că o clădire de pe strada Alfred 88 din Sydney a fost vândută în câteva ore după ce a fost scoasă la vânzare. De asemenea, există adesea cereri făcute de cumpărători de a include un 8 în prețul de vânzare, pentru a asigura norocul.
Cifra 8 poate fi găsită și în cazul evenimentelor, companiilor aeriene, automobilelor și meniuri de restaurante. Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing au început la 8 minute și 8 secunde după ora 20:00, ora locală, pe 8/08/08.
7. Cifra 4 aduce ghinion
pe cât de mult se încearcă includerea cifrei 8 pentru a aduce noroc, numărul 4 este omis frecvent din clădiri și avioane și de pe culoarele supermarketurilor din unele țări asiatice. Motivul este că 4 sună similar cu cuvântul „moarte” în multe dialecte chinezești și japoneze, ceea ce a făcut ca un număr mare de companii asiatice să evite utilizarea numărului ori de câte ori este posibil.
Teama de numărul 4 este atât de comună încât i s-a dat un nume oficial: tetrafobia. În primii ani ai noului mileniu, Alfa Romeo a schimbat numele modelului 144 pe care încercau să o vândă în Singapore din cauza fricii oamenilor de a o cumpăra. Nokia a încetat de mult să lanseze modele de telefoane care încep cu 4, din același motiv. La Beijing, fabricarea plăcuțelor de înmatriculare care includ 4 a fost oprită. Multe clădiri de apartamente și spitale nu au nici un etaj patru. În Japonia, combinarea numărului 4 cu 9 pentru a obține 49 este considerată deosebit de nefericită, deoarece cuvintele sună la fel ca expresia „durere până la moarte”.
6. Numărul bestiei
666 a fost asociat de multă vreme cu fiara cu șapte capete și zece coarne din Cartea Apocalipsei, de când este numită „numărul fiarei” în capitolul 13 al acesteia. Numerele au devenit cele mai cunoscute simboluri pentru Antihrist/diavol și a dus la apariția hexakosioihexekontahexafobiei, care este frica numărului 666.
Datorită conotațiilor sale diabolice, mulți indivizi superstițioși au ajuns la concluzia că 666 a fost codificat în sistemele bancare, sistemele de securitate socială, dosarele medicale și de personal, precum și codurile de bare din motive sinistre, iar unii refuză să locuiască în case care poartă acest număr.
5. Vineri 13
În Rusia, multe superstiții se învârt în jurul numerelor. Așa cum se întâmplă cu alte țări din întreaga lume, mulți ruși refuză să dea mâna peste un prag într-o vineri care poartă data a 13-a. Această superstiție este împărtășită și în restul lumii, fiind adesea asociată cu evenimente nefaste și a dus la apariția unui tip particular de fobie: triskaidekafobia.
4. Trifoiul cu patru foi
Trifoiul cu patru frunze este extrem de important pentru Irlanda la fel de mult ca Ziua Sf. Patrick, ospitalitatea renumită a țării și Riverdance. În Evul Mediu, copiii credeau că purtarea unui trifoi cu patru frunze le va oferi capacitatea de a vedea zâne. De asemenea, se credea că trifoiul cu patru foi oferă protecție magică și alungă răul.
3. Vineri 17
În Italia, ori de câte ori data de 17 cade într-o zi de vineri se crede că urmează o „zi neagră”, deoarece 17 este considerat un semn al ghinionului, în timp ce numărul 13 este considerat de fapt un element norocos. Se crede că negativitatea din jurul numărului 17 a fost ajutată de credința că Marele Potop a avut loc în ziua a 17-a din a doua lună. Vinerea este ziua în care se crede că Isus a fost răstignit, ceea ce a făcut ca această zi să fie considerată plină de ghinion sau chiar blestemată.
Ghinionul asociat acestei zile îi determină pe italieni să poarte talismane la ei și chiar să evite să facă lucruri importante în această zi.
2. Ghinionistul 13
Aparent, în Noua Zeelandă, numărul 13 joacă un rol important printre celelalte superstiții și unii oameni își desfășoară viața având grijă să evite acest număr. Datele compilate în 2016 au arătat că 13 păreau să aducă ghinion pentru proprietarii de case care încercau să vândă. În Mission Bay, Auckland, casele cu numărul 13 au fost evaluate, în medie, cu 390.000 dolari mai puțin decât alte case din cartier.
1. Misteriosul număr 23
Se presupune că obsesia cu numărul 23 a început cu William Burroughs, care pretindea că l-a întâlnit pe un căpitan pe mare a cărui navă s-a scufundat în aceeași zi în care se lăudase că nu a avut niciodată un accident pe mare în 23 de ani. Mai târziu în acea noapte, Burroughs a susținut, de asemenea, că a auzit un reportaj de știri la radio despre un zbor 23 care s-a prăbușit în Florida. Pilotul avea același nume ca și căpitanul de mare: Clark.
Burroughs a devenit obsedat de numărul 23 după aceste incidente și l-a transmis mai multor persoane, inclusiv lui John Forbes Nash Jr, matematicianul câștigător al Premiului Nobel care se pare că a susținut că 23 este numărul său preferat.
23 este considerat a fi un număr ghinionist, care face adesea aluzie la tragedie și moarte oriunde apare. De exemplu, Turnurile Gemene au fost atacate la 9/11/2001 (9 + 11 + 2 + 0 + 0 + 1 = 23). Iulius Cezar ar fi fost înjunghiat de 23 de ori și Kurt Cobain s-a născut în 1967 și a murit în 1994. 1 + 9 + 6 + 7 = 23, 1 + 9 + 9 + 4 = 23.
Citește și:
Ce semnifică prezenţa zăpezii de Crăciun şi alte superstiţii din perioada sărbătorilor
Crăciunul în România. Tradiţii şi superstiţii, în funcţie de regiune
Cele mai ciudate 50 de superstiţii din România şi din întreaga lume