Case în miniatură apar peste noapte. Anonymouse, societatea secretă de artiști care construiește mini-clădiri
Un grup secret de artiști din Malmö, sudul Suediei, se furișează noaptea pentru a instala clădiri în miniatură pentru șoareci, în spațiile publice din mai multe orașe.
Grupul, numit Anonymouse, folosește cutii de chibrituri pentru birouri și timbre poștale drept tablouri. Anonymouse a instalat deja 25 de astfel de clădiri în miniatură, majoritatea în geamurile de la pivnițe, în orașul său natal, dar și alte locuri din Suedia, Franța și Insula Man.
„Nu există vreun înțeles ascuns. Încercăm să creăm ceva ce ne-ar fi plăcut să întâlnim atunci când eram copii”, au explicat artiștii care doresc să rămână anonimi.
Inspirați de poveștile autoarei Beatrix Potter și filmele lui Walt Disney
Proiectul a fost fondat în 2016 de doi artiști inspirați de poveștile autoarei britanice Beatrix Potter și ale autoarei suedeze Astrid Lindgren, precum și de filmele lui Walt Disney și Don Bluth.
„Avem oameni diferiți pentru sarcini diferite, unii se pricep mai bine la tâmplărie, alții la pictat și unii la design grafic, și așa mai departe. Dacă cineva ar încerca să analizeze mai bine lucrările, va observa repede că multe decoruri au același creator”, a mai adăugat grupul.
Timpul necesar pentru fiecare miniatură variază. Procesul a fost accelerat „considerabil” de la prima creație a grupului, care a necesitat trei luni de la design la finalizare.
„Ne bucurăm cel mai mult când vedem o mulțime aplecată, explorând ce am construit”
De asemenea, grupul vrea ca oamenii să descopere instalațiile de artă singuri. Fanii Anonymouse folosesc indicii din postările de pe rețelele de socializare, precum detalii din fundal și cărămizile din jur, pentru a afla locul exact în care se află miniaturile, scrie Huff Post.
„Ne bucurăm cel mai mult când vedem o mulțime aplecată, explorând ce am construit, dar și atunci când străinii încep să vorbească unii cu alții”, au mai spus artiștii.
Există și oameni care „nu văd rostul” proiectului
Însă, există și critici care „nu văd rostul unui astfel de proiect”. O femeie s-a plâns de „aglomerația produsă de miniatura noastră pe strada sa”, susținând că era nevoită să se mute. „I-am răspuns că lucrările noastre nu rezistă foarte mult timp, așa că nu se va ajunge la o astfel de măsură”, au explicat artiștii.
Cinci miniaturi au fost vandalizate până acum.
Însă, grupul nu este descurajat. „Încercăm să nu ne concentrăm pe o singură persoană care distruge, ci mai degrabă pe sutele de oameni care se bucură de ceea ce facem”, au mai adăugat artiștii.
Vă mai recomandăm să citiți și:
”Resistiré 2020”, imnul ”împotriva” noului coronavirus, lansat de zeci de artişti