Timp de 200 ani, acești oameni au trăit la 800 de metri înălțime, în vârful unei stânci. Guvernul le-a oferit recent locuințe noi
Oamenii care trăiau într-un sat în vârful unei stânci, la înălțimea de 800 de metri, în sud-vestul Chinei, care a devenit faimos pentru scările periculoase care făceau legătura cu lumea exterioară, au fost mutați într-un nou complex urban de locuințe.
Atule’er, un sat vechi de 200 de ani, din provincia Sichuan, a ajuns pe prima pagina a nenumărate publicații din lume în 2016. Acest lucru s-a întâmplat după ce mai multe fotografii au fost date publicității, acestea arătând mai mulți copii folosind scările șubrede pentru a ajunge la școală.
Urcarea dura două ore și era singura cale de acces către lumea exterioară, iar sătenii trebuiau să care produse de la fermele lor la cea mai apropiată piață, aflată la kilometri distanță. În ultimii ani, autoritățile locale au înlocuit scările făcute manual cu unele din oțel, astfel reducând drastic durata călătoriei.
„Viața va deveni foarte confortabilă pentru familia mea”
Totuși, în luna mai a acestui an, 84 de familii din sat au lăsat în urmă scările periculoase și s-au mutat în apartamente mai aproape de Zhaojue, la 75 de kilometri depărtare, a anunțat Xinhua, agenția de stat a Chinei.
Noile apartamente variază de la 25 la 100 m2 și sunt dotate cu bucătării moderne, toalete, apă curentă, electricitate și gaze.
„Sunt foarte fericit pentru că am primit o locuință foarte bună. Viața va deveni foarte confortabilă pentru familia mea. Copiii mei se vor duce la școală ușor și serviciile medicale vor fi la îndemână”, a declarat un fost locuitor al satului, Mose Laluo.
Satul a devenit o atracție irezistibilă pentru turiști
Însă, nu toți locuitorii satului s-au mutat. În jur de 30 de familii au ales să rămână în Atule’er.
În ultimii ani, satul a devenit o atracție turistică. În 2019, 100.000 de turiști au generat aproape 1 milion de yuan (140.878 de dolari) pentru sat, potrivit CNN.
Autoritățile doresc să construiască o telecabină pentru a plimba turiștii până în vârful stâncii și înapoi.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Creierul copiilor cărora li se citesc regulat poveşti se dezvoltă mult mai repede
Transformările prin care un copil trece în perioada de izolare