Pietre de mormânt evreiești folosite pentru pavarea unei piețe din Polonia

02 09. 2020, 09:00

Experții explică faptul că pietrele ar fi fost folosite de către ocupația nazistă pentru pavarea unei piețe din Leżajsk.

GALERIE FOTO

Muncitorii care lucrau în piața centrală a orașului Leżajsk din sudul Poloniei au făcut descoperit peste 150 de pietre funerare ale comunității evreiești care au fost folosite pentru pavarea inițială. The History Blog notează faptul că pietrele se aflau doar 20 de centimetri de suprafață, fiind acoperite de un strat de nisip și asfalt.

Luna trecută, cărămizi așezate într-un model geometric au fost descoperite pe stradă care se întindea de la latura de sud-est a pieței pieței. La început se credea că drumul de cărămidă ar fi dat de la sfârșitul secolului al XIX-lea sau începutul secolului XX, când Leżajsk a făcut parte din Galizia, o provincie a Imperiului Austriac. Descoperirea pietrelor profunde dezvăluie dezvăluie o istorie mai recentă și mult mai sinistră.

Ocupația nazistă

Istoricii explică faptul că orașul a avut o importantă comunitate evreiască începând cu secolul al XVI-lea, aceasta rezistând până la venirea celui de Al Doilea Război Mondial și ocupația nazistă. Din cei 1.500 de membrii ai comunității majoritatea au ajuns în zona de ocupație sovietică, restul fiind trimiși către lagărele de concentrare naziste.

Ocupanții germani au început să asfeleze piața la sfârșitul anului 1939 folosind cărămizile din sinagoga pe care au ars-o pe 15 septembrie, la două zile după ce Wehrmacht-ul a capturat Leżajsk. Când au rămas fără cărămidă, au jefuit cimitirul evreiesc de pietrele sale principale, au tăiat vârfurile curbate pentru a le potrivi ușor și le-au folosit ca pavele. Au fost apoi acoperite cu un strat de nisip și asfalt.

Imaginile arată faptul că pietrele de mormânt se află într-o condiție foarte bune, deși unele dintre ele au fost fragmentate pentru a umple anumite goluri din pavaj. Cel mai probabil, faptul că au fost îngropate în nisip a dus la o stare atât de bune de conservare.

În prezent, pietrele de mormânt se află în posesia autorităților locale, acestea urmând să se consulte cu reprezentanții comunității evreiești pentru a decide ce e de făcut.

Citește și:

Pavaje din pietre funerare evreieşti descoperite în Praga

Obiecte de argint din cel de Al Doilea Război Mondial descoperite într-un castel din secolul XIV

Documentarul despre lagărele de concentrare care i-a înfuriat pe polonezi

După mai bine de 70 de ani, familia unei victime a Holocaustului a fost reunită odată cu descoperirea unui pandantiv găsit în fostul lagăr unde a murit