Efectul pandemiei! Muzeul ale cărui tururi virtuale au crescut cu 4000%
În ultimul timp, tot mai multe muzee îşi găsesc locul în era digitală. Tururile virtuale sunt căutate şi există un interes pentru ele, spune Paula Varga, reprezentantul Muzeului Naţional de Artă al României.
Chiar şi înainte de pandemie, muzeele ofereau mici tururi virtuale, însă vizitatorii se simțeau mai bine când le călcau pragurile. Acum, pandemia nu le dă prea multe posibilităţi.
„Arta online, hai să o numim aşa, este una dintre şansele pe care le avem în momentul de faţă. Muzeul online devine o soluţie. Bineînţeles că nu este una care să fie deplină. Există totuşi contrapondarea, sau, dacă vrei, o altă scăpare, o altă soluţie: aceea de a deveni colecţionar. Accesul la astfel de obiecte de artă, la tablouri, la lucrări de artă a devenit mai facil”, este de părere colecţionarul Alin Comşa, relatează Mediafax.
Creștere de 4000% pentru tururile virtuale
Muzeul Metropolitan de artă din New York a avut o creştere de 4000% pentru tururile virtuale, scrie Wall Street Journal.
Creşteri semnificative au fost şi pentru muzeele din România.
„Tururile virtuale sunt căutate şi există un interes pentru ele. Perioada lor de glorie a fost la începutul stării de urgenţă, când a fost o creştere semnificativă a numărului de accesări. Aveam mesaje de la familii, părinţi care ne spuneau ca îşi propun în fiecare zi câte o nouă galerie. Nu simţim că ne răpesc din vizitatori, din contră, ni se pare că după ce vezi turul virtual, vrei să vii să vezi şi în persoană”, a spus Paula Varga, reprezentantul Muzeului Naţional de Artă al României.