Valle dei Templi, parcul arheologic viu

30 08. 2020, 19:00

Acest complex arheologic din Sicilia se dovedește a fi casa unei game largi de plante și animale.

GALERIE FOTO

Valle dei Templi, Valea Templelor în limba română, este un parc arheologic din Agrigento, aflat pe insula Sicilia. Oamenii de știință explică faptul că acest complex este unul dintre cele mai importante exemple de arhitectură și artă a coloniștilor greci.

Valea include rămășițele a șapte temple, toate acestea fiind construite în stil doric. Din păcate numele templelor au fost pierdute de-a lungul istoriei, acestea fiind rebotezate în perioada renascentistă pornind de la inscripțiile și statuile din interiorul ruinelor.

1. Templul Concordiei

Acesta a fost numit pornind de la o inscripție descoperită în apropierea ruinelor. Istoricii explică faptul că acesta a fost construit în secolul al V-lea înaintea erei noastre și că a fost transformat în biserică creștină în secolul al VI-lea.

2. Templul Herei

Acest templu pare a fi dedicat zeiței Juno, echivalentul roman al zeiței Hera. Templul a fost construit în secolul al V-lea, dar a fost distrus de către cartagineni în anul 406 înaintea erei noastre.

3. Templul lui Heracle

Istoricii explică faptul că Heracle era una dintre cele mai venerate zeități de către coloniștii greci din această parte a Siciliei. Acest templu a fost distrus de către un cutremur și în prezent din acesta au mai supraviețuit doar opt coloane.

4. Templul lui Zeus Olimpianul

Acest templu dedicat regelui zeilor olimpieni a fost construit pentru a celebra o victorie împotriva Cartaginei.

5. Templul lui Castor și Pollux

Acest templu dedicat fraților gemeni este considerat simbolul orașului modern Agrigento, deși din acesta au mai supraviețuit doar patru coloane.

6. Templul lui Hefaistos

Arheologii explică faptul că și acest templu a fost construit în secolul al V-lea înaintea erei noastre și că în momentul construcției a fost cea mai impresionantă structură din Vale. Din nefericire, trecerea timpului nu a fost deloc blândă cu acest templu, experții explicând faptul că acesta este extrem de erodat.

7. Templu lui Asclepios

Acest templu a fost dedicat  lui Asclepios, zeul grecesc al medicinei, din această cauză, pelerinii care veneau aici se aflau în căutarea unor leacuri pentru maladiile de care sufereau.

O schimbarea de perspectivă în conservarea siturilor arheologice

Pentru o lungă perioadă, conservarea acestui parc arheologic a fost văzută în termeni de structuri și artefacte. Această perspectivă asupra arheologiei a fost perpetuată chiar și de către Carta de la Veneția (1964). Acest document stabilește principiile care guvernează acest domeniu, dar nu include grădinile sau peisajele istorice, notează Atlas Obscura.

Mauro Agnoletti, profesor al Universității Florența, Italia, explică faptul că, gradual, lucrările de conservare au început să ia în calcul și peisajul în care se află ruinele.

Administrația Văii Templelor încearcă să implementeze această nouă perspectivă odată cu anul 2000, atunci când  legislația locală a atras atenția  și asupra peisajului. Astfel, odată cu includerea peisajelor, parcul arheologic a ajuns să se întindă pe 1.200 de hectare.

Această abordare holistică, spune Roberto Sciarratta, directorul parcului, provine din credința că un sit arheologic ar fi lipsit de viață, fără a ține cont de factorii de mediu și antropologici ai peisajului.

Conservarea ruinelor și metodelor agricole antice

Giuseppe Lo Pilato, director al grădinilor acestui parc arheologic, explică faptul că copacii din grija sa sunt o parte importantă a colecției, unii dintre aceștia având peste 100 de ani. „Avem aici soiuri antice de citrice care au fost cultivate în Sicilia în urmă cu cinci sau șase secole. În timp ce peisajul din jur se schimba, aceste soiuri au continuat să triască aici”, explică acesta.

„Când am început lucrările de restaurare, acestea au fost axate pe peisaj, cultura tradițională și viața țărănească. Dar acum, de când grădina a devenit atât de productivă, a trebuit să ne schimbăm. Acum este o zonă agricolă, nu doar un peisaj frumos”, mai adaugă directorul.

Citește și:

Templele grecești aveau rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități

Detaliu surprinzător despre grecii antici: aceştia îşi construiau intenţionat templele pe faliile rezultate în urma cutremurelor

Parthenonul din Atena, un templu construit ca o sculptură

Statuia lui Atlas din Agrigento va sta din nou în picioare