Un desen realizat de Picasso, descoperit sub o altă operă de-a sa
Descoperirea a fost făcut sub tabloul „Natură moartă”, aflat la Institutul de Artă din Chicago.
Pablo Picasso este unul dintre cei mai importanți și mai ușor de recunoscut artiști din toate timpurile, operele acestuia ajungând adesea să adune milioane de euro în cadrul licitațiilor.
Oamenii de știință de la Institutul de Artă din Chicago au anunțat faptul că au reușit să descopere o nouă lucrare a artistului sub unul dintre tablourile acestuia. Mai exact, aceștia au descoperit o schiță realizată de Picasso sub tabloul „Natură moartă”, notează Live Science.
Descoperirea a avut loc odată cu eforturile cercetătorilor de a înțelege mai bine structurile complexe de vopsea folosite de către Picasso pentru a realiza acest tablou. Pentru a face asta, cercetătorii au folosit scanarea cu raze X și infraroșii și au identificat o schiță care cuprindea „un ulcior, o cană, un obiect dreptunghiular care poate fi un ziar”.
Practica refolosirii unei lucrări nu este una neobișnuită pentru Pablo Picasso, dar, în mod obișnuit, acesta încorporează vechiul desen în nouă operă de artă. În cazul Naturii moarte, după cum explică cercetătorii, artistul a folosit un strat gros de vopsea albă peste care a pictat noul tablou.
„Acest lucru pare oarecum neobișnuit în munca lui Picasso, întrucât a pictat adesea direct peste compoziții anterioare, permițând formelor subiacente să apară și să influențeze tabloul final”
Natură moartă
Cercetătorii nu au speculat asupra motivului pentru care Picasso și-a acoperit tabloul inițial, dar au indicat faptul că un desen similar al acestuia se află în Muzeul De Artă Gothenburg din Suedia.
Tabloul este datat 4 februarie 1922 și a fost oferit de către artist colecționarei Gertrude Stein, considerată a fi prietenă a acestuia, dar și un personaj important al pieței lucrărilor de artă din parisul acelei perioade.
El a pictat tabloul în timpul așa-numitei sale faze liniare sau cubiste, de la sfârșitul anului 1921 până în 1922, în care artistul a înfățișat obiecte tridimensionale pe diferite planuri geometrice și din diferite unghiuri. Rezultatul trebuia să înfățișeze un tablou care era mai aproape de modul în care percepe imaginile mintea umană.
Studiul Scenes from the life of Picasso’s Still Life (1922): history, materials, and conservation a fost publicat în SN Applied Sciences.
Citește și:
Amendă record pentru un miliardar spaniol care a vrut să scoată ilegal din ţară un Picasso
Desenul rar al lui Picasso care s-a vândut după aproape 90 de ani