Statuia lui Atlas făcea parte din cel mai mare templu doric construit în istorie.
Oamenii de știință de la Muzeul Arheologic din Agrigento anunță faptul că o statuie care inițial a fost plasată în fața unui templu dedicat lui Zeus va fi repusă pe picioare, la mai bine de câteva secole de la momentul distrugerii, notează The History Blog.
Această statuie a lui Atlas, unul dintre titanii din mitologia greco-romană, măsoară în jur de opt metri și este una dintre cele două statui care au supraviețuit dezastrelor care au avut loc de-a lungul vremii. Una dintre aceste statui va ajunge în incinta Muzeului, în timp ce cea de a doua va fi lăsată, în bucăți, pe locul unde a fost descoperită.
„În ultimul deceniu, am recuperat și catalogat numeroase artefacte care făceau cândva parte din structura inițială … Scopul nostru este de a recompune bucată cu bucată structura Templului lui Zeus, pentru a readuce o porțiune din splendoarea sa inițială”, explică Roberto Sciarratta, dorectorul parcului arheologic.
Acest templu dedicat lui Zeus a fost construit în jurl anului 480, înaintea erei noastre pentru a marca înfrângerea Cartaginei de către coloniile grecești. Cel mai probabil, conform cronicilor din acea perioadă, templu a fost construit de către sclavii capturați din rândurile combatanților cartaginezi.
Istoricii sunt de păerere că acesta este cel mai mare templu doric din lume, lume, cu toate că acoperișul acestuia nu a fost gata niciodată. Dat fiind faptul că templul a fost construit din blocuri mici de gresie este imposibilă stabilirea, cu exactitate a dimensiunilor acestuia.
Parthenonul din Atena, un templu construit ca o sculptură
O inscripţie dezvăluie numele antic al localităţii în care se află templul zeiţei Artemis