Analizele arată că rezervele de apă ale orașului Tikal erau periculoase pentru consumul uman.
Tikal a fost unul dintre cele mai importante centre urbane ale mayașilor timp de un mileniu, dar, odată cu secolul al IX-lea al erei noastre, acest oraș și multe altele au fost părăsite de către locuitori. Un studiu recent sugerează faptul că această decizie radicală a fost luată din cauza toxicității rezervelor de apă, notează Science Alert.
Cercetătorii de la Universitatea Cincinnati au prelevat și analizat o serie de mostre din rezervoarele orașului antic, aflat în prezent pe teritoriul Guatemalei, și au identificat o serie de toxine care ar fi făcut consumul apei care s-a aflat acolo extrem de periculos.
Cercetătorii sunt de părere că Tikal se afla într-o regiune supusă riscului de secetă, iar asta a făcut ca apa de ploaie să fie o resursă importantă pentru locuitori. Datorită toxinelor care se acumulau în această apă este posibil ca câteva mii de persoane să își fi găsit sfârșitul.
„Transformarea rezervoarelor centrale ale Tikal din surse de viață în puncte de îmbolnăvire a condus practic și simbolic la abandonarea acestui magnific oraș”, explică cercetătorii în studiul lor.
În mostrele de colectate din cele zece rezervoare ale orașului au fost descoperite detalii care indică prezența a două cianobacterii, acestea afectând calitatea apei.
„Apa ar fi arătat rău. Ar fi avut un gust rău […]Ar fi existat aceste mari alge albastre-verzi. Nimeni nu ar fi vrut să bea apa respectivă”, mai adaugă cercetătorii.
În sedimentele din acele rezervoare au mai fost descoperite și urme care să indice o poluare cu mercur, pe care inițial au pus-o pe seama unor fenomene naturale.
După cum au arătat cercetătorii, mayașii au fost cei care și-au distrus propria sursă de apă prin mineralele folosite pentru culorile cu care își decorau clădirile. Unul dintre aceste minerale este un compus în care se află și mercurul, iar asta înseamnă că populația din Tikal a fost otrăvită în mod constant de-a lungul timpului fără ca cineva să realizeze pericolul la care se expun.
Studiul a fost publicat în Scientific Reports.
Cel mai mare și mai vechi monument construit de civilizația mayașă a fost descoperit în Mexic
Unul dintre cele mai lungi drumuri maya din Yucatan, construit la ordinul unei regine războinice
Artefacte mayaşe folosite în sacrificii rituale, descoperite pe fundul unui lac sacru
Un altar al mayaşilor a fost găsit în Guatemala. ”Este o operă de artă de mare calitate”